Tytoń ma osobny dział → >LINK<
Czasem używam również mleka, które może podpadać pod produkty słodzące, jednak w moim przypadku nie chodzi konkretnie o uzyskanie efektu słodkości - ja po prostu uwielbiam ten specyficzny smak. Czarna herbata + mleko, czyli innymi słowy bawarka (mleczna herbata), to miks doskonały.
Ostatnio odkryłam czarną herbatę "Prime Tea: Black Tea with Lemon Myrtle" od g'tea!, która doskonale pasuje do wspomnianego wyżej miksu
Taka mała ciekawostka z Wikipedii: "Dla angielskiego pisarza George’a Orwella przysłowiowa filiżanka dobrej herbaty była tak ważna, że w 1946 roku napisał o niej esej (tytuł oryginału: "A Nice Cup of Tea"). (...) Orwell podzielił się z czytelnikiem 11 zasadami zaparzania dobrej herbaty. Pisarz był miłośnikiem herbaty mocnej, z mlekiem i bez cukru, którego dodanie (jego zdaniem) niszczyło prawdziwy - gorzki smak herbaty."
Jedynie z rana na czczo puchar z miodem prowadzi do lekkich mdłości.
09 października 2017RadIoX pisze: Siemanko. Szkoda, że tu tak cicho i raczej wątpię, że mi ktoś odpowie, ale nadzieja jakaś jest. Ostatnio natrafiłem na pewien artykuł w którym jest napisane, że herbata z cytryną, a dokładnie cytryna jest powodem choroby zwanej schizofrenią. Czy jest w jakiś sposób możliwe. Po wpisaniu w duckduckgo "herbata z cytryną szkodliwość" wyświetliło się ponad 10 stron piszących o szkodliwości właśnie tego owocu. Oczwyście nie będę wnioskował z takich "banalnych" artykułów na temat takich spraw i pytam się wlaśnie was, doświadczonych osób, które mogły natrafić na jakieś informacje o tym. Z góry dziękuje za odpowiedź :D
The results suggest that, in the short-term, drinking tea does not contribute significantly to the total body burden of Al.
Więc jeśli pijesz herbatę z cytryną, najpierw wywal fusy, potem dodaj cytrynę.
11 października 2017leuckart pisze: Chodzi o to, że jak zakwasisz napar (cytryną, octem, kwasem siarkowym, czymkolwiek) to spowodujesz konwersję jonów glinu do bardziej biodostępnej formy, a aluminium może mieć (ma?) działenie neurodegradacyjne.
Więc jeśli pijesz herbatę z cytryną, najpierw wywal fusy, potem dodaj cytrynę.
09 października 2017RadIoX pisze: Siemanko. Szkoda, że tu tak cicho i raczej wątpię, że mi ktoś odpowie, ale nadzieja jakaś jest. Ostatnio natrafiłem na pewien artykuł w którym jest napisane, że herbata z cytryną, a dokładnie cytryna jest powodem choroby zwanej schizofrenią. Czy jest w jakiś sposób możliwe. Po wpisaniu w duckduckgo "herbata z cytryną szkodliwość" wyświetliło się ponad 10 stron piszących o szkodliwości właśnie tego owocu. Oczwyście nie będę wnioskował z takich "banalnych" artykułów na temat takich spraw i pytam się wlaśnie was, doświadczonych osób, które mogły natrafić na jakieś informacje o tym. Z góry dziękuje za odpowiedź :D
Czarna herbata z kolei bardzo mi smakuje, a piję (a właściwie to piłem) ją wyłącznie torbkowaną.
Postanowiłem w końcu przerzucić się na czarną herbatę w formie sypanej i nie żałuję. Jest świetna. I pod względem aromatu, i pod względem smaku.
Lubię zwykłą, czarną herbatę, bez słodzenia i innych dodatków smakowych (ewentualnie z miodem, czarna i zielona herbata z miodem bardzo mi smakują, ale zwykle piję je bez miodu) i taką też kupiłem i teraz piję.
Herbata, którą teraz mam to nic z wyższej półki, ale skoro taka torebkowana mnie zadowala (w przypadku czarnej herbaty), a to mój pierwszy (przynajmniej nie pamiętam, żebym wcześniej taką pił) z sypaną czarną herbatą, to na początek nie celowałem w nic drogiego.
Nazwa tej herbaty to Darjeeling Margarets Hope.
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.