Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
[ external image ]
[ external image ]
Byłoby trzynaście okazów gdyby nie jakiś mały podrabianiec, którego dostrzegłem dopiero przy dobrym świetle.
W ten weekend planuję jeszcze obczaić łąkę na której znalazłem w tym roku razem prawie dwieście okazów, będzie to prawdopodobnie mój ostatni wypad.
Nasze mózgi spoczywają na kanapie porażone prądem. Gnijemy. Nic już nie jest ważne, nic już się nie liczy :-/
Nasze mózgi spoczywają na kanapie porażone prądem. Gnijemy. Nic już nie jest ważne, nic już się nie liczy :-/
Dziś rano było -5 stopni Celsiusza i straciłem nadzieję, że jeszcze jakiekolwiek grzyby wyrosną w tym roku. Będzie mi brakowało tych grzybowych wypraw :(
Z drugiej strony zobaczcie tę prognozę pogody:
https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlug ... ,cId,36917
Od wtorku lekko się ociepli a to dopiero pierwsza połowa listopada. Druga połowa listopada i pierwsza połowa grudnia równie dobrze mogą się jeszcze okazać cieplejsze niż pierwsza połowa listopada. Bądźmy dobrej myśli. O ile oczywiście ten mróz -5 stopni nie zahamował całkowicie wytwarzania nowych zarodników. To pytanie do bardziej doświadczonych grzybiarzy.
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
[ external image ]
Na zdjęciu tylko część moich dzisiejszych zbiorów.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze
33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.
Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD
Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.