...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Witam serdecznie , jestem neofitą Monaru w Ostrołęce i wspólnie z administracją ośrodka będę prowadził ten wątek. Monar w Ostrołęce powstał w 1983 i jest jedną z pierwszych placówek w kraju. Jeszcze do niedawna program terapii trał do 18nastu miesięcy. Ze względu na zmiany organizacyjne w Stowarzyszeniu Monar, nasza placówka skróciła program do około 6ciu miesięcy, zmieniły się także warunki przyjęcia do placówki. Nasza oferta skierowana jest do osób w wieku od 18 – 35 lat, uzależnionych nie dłużej niż 5 lat, od narkotyków (i)lub dopalaczy.
Aby zostać przyjętym wymagany jest detox dla uzależnień od benzodiazepin oraz dopalaczy. Wymagamy też skierowania od psychiatry. Nie wymagamy ubezpieczenia.
Nasza placówka znajduje się w mieście, więc nie czujesz się wyobcowany. Dużą uwagę przykładamy do pracy nad emocjami. Naszą mocną stroną jest indywidualne podejście do pacjenta.

Jeśli macie pytania dotyczące ośrodka, jego funkcjonowania, zasad i innych to piszcie w tym temacie, będę odpowiadał przynajmniej dwa razy w tygodniu. Zachęcam do kontaktowania się.

Monar Ostrołęka
29 764 39 70
http://www.ostroleka.monar.org/
  • 1294 / 228 / 0
Brawo dla ośrodka za założenie takiego wątku na tym serwisie!
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 4024 / 370 / 950
Na dobry początek możecie uzupełnić/skorygować/zaktualizować informacje tutaj: https://hyperreal.info/help/placowka/nz ... _ostrolece
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 9 / / 0
Poprosiłem o aktualizację danych, dzięki za uwagę.
Jeśli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji o ośrodku od tego jest ten wątek aby pytać. Pozdrawiam.

https://hyperreal.info/help/placowka/st ... _ostrolece

poprawiłem link - WRB
  • 1854 / 215 / 37
Dobre wały tam odchodziły. No, ale teraz może jest inaczej.
  • 9 / / 0
Trudno mi się odnieść do tego co napisałeś. Kiedy przebywałeś w ośrodku?
  • 20 / / 0
Można by było przybliżyć plan dnia ? Czy są dociążenia ? Jak społeczność wiekowo obecnie ? Ogółnie wszystko bym chciał wiedzieć bo się tam wybieram :)
Tylko w tym miejscu mogę zobaczyć siebie jak w zwierciadle xD :blush:
  • 858 / 50 / 0
Czy można się zapisać na 1 miesiąc?
  • 1290 / 7 / 0
Myślę, że jak się zdecydujesz, to sam będziesz mógł wyjechać po miesiącu.
  • 9 / / 0
Antek20bstok pisze:
Można by było przybliżyć plan dnia ? Czy są dociążenia ? Jak społeczność wiekowo obecnie ? Ogółnie wszystko bym chciał wiedzieć bo się tam wybieram :)
Wybacz że tak późno, mam nadzieje że odczytasz odpowiedź. Plan dnia opisze tak w skrócie. Pobudka o 7 rano i rozgrzewka z biegiem, po biegu śniadanie i czas wolny na zapalenie itd... O 8.15 praca która nie trwa dłużej niż do 13nastej, później zajęcia ( integracje, odprawy, społeczności oraz czas wolny ) , w planie dnia uwzględnione są też posiłki oraz cisza nocna ( 23 nowicjat , 24 domownicy ). Jeśli chodzi o zadania to jak najbardziej są, jednak dużo się zmieniło na przestrzeni ostatnich lat jeśli chodzi o nasz ośrodek, wiele zadań zostało zniesionych ( jak na przykład niepalenie). Terapia została skrócona i trwa 6 miesięcy. Przyjeżdżają głównie ludzie młodzi, ze względu na warunki przyjęcia ( uzależnienie nie dłużej niż 5 lat ). Zapraszamy do naszej placówki, zadzwoń i umów się na konkretny dzień, dostaniesz też konkretne informacje i odpowiedzi na pytania. Nr tel 29 674 39 70 Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.