Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 992 / 25 / 0
2-(metyloamino)-1-(4-nitrofenylo)propan
4-nma.png
Co to samej substancji to przychodzi mi tylko na myśl shulginowski DON.

Po dodaniu grupy nitrowej do cząsteczki związek nabrał jeszcze większych efektów stymulujących niż w reszcie dox'ów. Podejrzewam, że w przypadku 4-nitroamfetaminy był by to bardziej stymulujący związek niż halogenowe odpowiedniki. To samo może być przy 4-NMA, bardziej noradrenalina, dopamina niż serotonina, jak to ma się przy fluorowych wersjach. Nie wiem jak to ma się do aktywności związku. Można tylko pogdybać. W internecie faktycznie żadnych konkretów. Znalazłem tylko wzmiankę o inhibicji CYP2D6, jest podobna do tej przy 4-FMA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 marca 2016 przez surveilled, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 568 / 30 / 0
4NMA. Czekam na rozwój wydarzeń. Zamówię 1g. Tylko jakie dawkowanie to ma? Porównywalne do 4FMA czy bardziej jak 2FA? Wiadomo. Na początek 1mg próba uczuleniowa i zobaczymy co dalej. Gdyby ktoś coś wiedział. Miał jakieś przypuszczenia to proszę o wpisywanie tutaj jakiś sugestii co do dawki i drogi podania. Bo to może komuś bardzo pomóc.
rchiro the best
  • 483 / 68 / 0
To będzie, najpewniej, bardziej toksyczne niż amfetaminy podstawione halogenkami.
możecie mnie z(a)b(i)ć
Przez przypadki?
Szpondzicie?
Szpońcicie
Szpondździcie
Szpondzijcię
szeszele
Szpoń ć i dziel(l) :heart:
demiurgia
posuń się Iwan
J/O(n)?
MiCHoł
m.i.on
energia, praca, materia, czas
tylko dobre rzeczy, misia, Odyseuszu, o mi?
  • 992 / 25 / 0
Czy p-nitrometyloamfetamina to też poprawna nazwa związku?

Znalazłem trochę informacji wreszcie: Effect of p-nitromethylamphetamine on biogenic amines and their amino-acid precursors in rat brain
Badanie prowadzone na szczurach.

LD50 to 68mg/kg dla szczurów.
Małe dawki 4-NMA podwyższają stężenie noradrenaliny i dopaminy, dawki 60mg/kg obniżają stężenie tych neuroprzekaźników (efekt neurotoksyczności?)
Obniża poziom 5-hydroksytryptaminy powiązane jest to z podwyższeniem stężenia tryptofanu oraz zwiększonej obecności noradrenaliny.

Dawki powyżej 1mg/kg powodowały ślinotok, gęsią skórkę i delikatne pobudzenie, Po zastosowaniu dawek 30mg/kg lub większych, zwierzęta stały się nadpobudliwe, rozdrażnione i dostały hipertermii. We wszystkich dawkach zaobserwowane zmiany były widoczne przez 2 godziny od podania związku. (Trzeba pamiętać, że droga administracji to wstrzyknięcie do otrzewnej).

Pobudzenie i rozdrażnienie po wyższych dawkach kończyło się wycieńczeniem szczurków.
Łącznie, we wszystkich grupach szczurów traktowanych p-nitrometyloamfetaminą w dawce 60mg/kg, 30% dostało drgawek tonicznych i końcowo zdychało.

Polecam przeczytać całe opracowanie. Są tam wzmianki także o wpływ na receptory GABA, 5-HT itd.

Wstrzymajcie się jeszcze, mam parę książek tylko muszę je przewertować.
  • 6190 / 439 / 12
Tak.
Po przesunięciu postów usunięto cytat./pletz
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
  • 1450 / 19 / 0
To będzie pierwszy nitro RC :). Wiadomo coś o metabolizmie grup nitrowych bezpośrednio podstawionych przy pierścieniu aromatycznym?
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 992 / 25 / 0
Na wikipedii mamy około 58 związków zwiarających tą grupę w tym nawet 25N-NBOMe czy Loprazolam. Jest nikłe prawdopodobieństwo, że będzie kancerogenne, oczywiście to tylko moja spekulacja. Na pewno będzie wybuchowe %-D
  • 483 / 68 / 0
C9H13N pisze:
To będzie pierwszy nitro RC :). Wiadomo coś o metabolizmie grup nitrowych bezpośrednio podstawionych przy pierścieniu aromatycznym?
Grupy nitrowe (-NO2) i nitrozowe (-NO) wnoszą swoją obecnością silne dzialanie utleniające. Są to grupy, które nadają silnie toksyczny charakter zarówno związkom alifatycznym, jak i aromatycznym. 
Nitrozwiązki i aminy aromatyczne działają silnie methemoglobinotwórczo. 
Związki aromatyczne z grupą nitrową redukują się w organizmie do odpowiednich amin, tworząc zagrożenie omówione przy aminach.
"przy aminach":
Grupa aminowa (-NH2) należy do jednych z najaktywniejszych biologicznie 
ugrupowań. W toksykologii znane są ze swej toksyczności alifatyczne diaminy - putrescyna, kadaweryna - zwane jadami trupimi. Powstają one, w minimalnych ilościach, podczas 
dekarboksylacji bakteryjnej odpowiednich aminokwasów w organizmie żywym oraz, w dużych ilościach, w czasie nekrobiozy. Grupa aminowa (-NH2) nadaje związkom silne 
wlaściwości methemaglobinotwórcze, a zatem utlenia dwuwartościowe żelazo w hemoglobinie do żelaza trójwartościowego. Dzialanie to dotyczy zarówno amin alifatycznych, jak i aromatycznych. Aminy alifatyczne w czasie biotransformacji uwalniają w procesie deaminacji amoniak (NH3), który jest dodatkowym źródlem zagrożenia dla organizmu, a szczególnie dla o.u.n. Aminy aromatyczne nie uwalniają amoniaku, a więc nie obserwuje się tzw. wtórnego efektu neurotoksycznego, jak przy aminach alifatycznych
źródło: "środki zastępcze - wpływ na zdrowie, Sylwia Sobera-Madej"

Podstawniki to nie wszystko. Trzeba by jeszcze policzyć wiele parametrów fizyko-chemicznych, jak w opracowaniu w.w. Sylwii (stała dyspcjacji, prężność par, rozpuszczalność, współczynnik podziału, temperatura wrzenia, bioakumulacja). Jednak wystarczy, że jest tam grupa nitrowa - coraz gorsze trucizny wchodzą.

Tutaj ciekawy tekst, który - myślę, że można - odnieść do grupy nitrowej, jako "chętnie" reagującej:
Poza wlaściwościami fizykochemicznymi, cechą chemiczną, odgrywającą istotną rolę 
w toksyczności związku, jest występowanie w cząsteczce wiązania nienasyconego. W przypadku związku alifatycznego wiązanie nienasycone (wielokrotne) nie tylko wplywa na 
zwiększenie reaktywności chemicznej i na zwiększenie hydrofilności związku, lecz przede wszystkim na zwiększenie jego toksyczności w organizmie czlowieka.
Źródło to samo j/w

Żródlo dodane jako załącznik - można pobierać [pdf]
Środki zastępcze - wpływ na zdrowie.pdf
Jeśli się nie da pobrać załącznika, to plik .pdf jest jeszcze tu:
http://www.mediafire.com/?rj4oj7n3ux82ts8
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
możecie mnie z(a)b(i)ć
Przez przypadki?
Szpondzicie?
Szpońcicie
Szpondździcie
Szpondzijcię
szeszele
Szpoń ć i dziel(l) :heart:
demiurgia
posuń się Iwan
J/O(n)?
MiCHoł
m.i.on
energia, praca, materia, czas
tylko dobre rzeczy, misia, Odyseuszu, o mi?
  • 65 / 5 / 0
Chyba tak te amfetaminki z tym podstawnikiem nr 4 sa niebezpieczne powoduja podwyzszenie cisnienia oraz hipertermie choc zalezy od dawki nie wiem jak to bedzie dzialac ale wiem,ze bd opychane jako feta tj 2-FA 4-FA 2-FMA 3-FA 4-FMA wszystkie sa bliskie fety ale nia nie sa sam jak dawno temu gdy posypalem koledze 2-FMA(dla mnie cukierkowy stymulant jeden z ulubionych nie wiem dlaczego nie ma go od roznych vendorow kupywalem ale zawsze bylo dobre).
Wolalbym aby bylo 3-FMA lub 5-FMA lub 6-FMA ale nie wiem czy da sie tak podstawic sorry za offtop ale czy ktos mi czy to mozliwe bo takich zwiazkow nie widzialem chemikiem nie jestem z gory dziekuje.
Scalono./pletz
Uwaga! Użytkownik patrykkutkiewicz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 6 / 0
Przy jakiej ilości takie różnice?
Polska dla Polaków! Ziemia dla ziemniaków!
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"

W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.