Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 769 / 18 / 0
Słuchajcie mam pytanie.W przepisach karnych (nie znam się na tym nie jestem prawnikiem ale taka jest procedura) jest taka opcja, że w razie "przypału" (mówimy o niewielkich ilościach) na komendzie JEST PRAWO do tego, żeby ODMÓWIĆ ODPOWIEDZI NA PYTANIE.

Czy próbowaliście z tego korzystać? wydaje się, że to prowadzi do polepszenia szans osoby "na przypale" bo im mniej usłyszą tym mniejsze szanse że pójdzie do sądu.

Jak z tym jest w końcu? To chyba na przesłuchaniu też przysługuje, czy już tylko w sądzie?
Uwaga! Użytkownik t0p3k jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 361 / 41 / 0
Oczywiście masz prawo odmawiać odpowiedzi na pytania i nie przyznawać się do winy. Wg mnie jest to najlepsze co można w takiej sytuacji zrobić. Łatwo jest wtedy powiedzieć niechcący coś, czego się nie powinno, a jak już się tego później uczepią to nie odpuszczają. W razie zatrzymania najlepiej więc nic nie mówić. Poczekaj na sprawę w sądzie, a wtedy już będziesz przygotowany na wszelkie pytania.
  • 1072 / 123 / 3
Czy próbowaliście z tego korzystać? wydaje się, że to prowadzi do polepszenia szans osoby "na przypale" bo im mniej usłyszą tym mniejsze szanse że pójdzie do sądu.
Tak korzystałem w trakcie pobytu na KRP. Jako oskarżony masz prawo odmówić odpowiedzi na pytania albo odmówić składania wyjaśnień. Świadek ma takowe prawo jedynie w przypadku gdyby odpowiedź na pytanie narażała świadka/osobę bliską świadka na odpowiedzialność karną.

Mogą Cię wsadzić z powrotem na dołek i na złość trzymać dłużej znowu wołać na przesłuchanie znowu pytać. Ale Ty masz prawo nie mówić nic.
  • 58 / / 0
moim zdaniem jeśli mogą być zamieszane w to trzecie osoby lub dilerka , a odmówi wyjaśnień, prokurator zatrzyma podejrzanego na 3 miesiące, aby sąd ustalił ewentualną niewinność.
Uwaga! Użytkownik vortex3power nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1072 / 123 / 3
Przecież napisał że:
(mówimy o niewielkich ilościach)
To za co mają być sanki niby?
  • 769 / 18 / 0
Zastanawiam się dlaczego w praktyce ludzie na przesłuchaniach zazwyczaj pierdolą sporo i a) sami się wpierdalają b) wpierdalają kogoś innego, bądź c) przyznają się do winy i idą na dobrowolne.

Podczas, gdy w istocie można po prostu odmówić odpowiedzi i potem (o ile w ogóle pójdzie do sądu) udać się na rozprawę w towarzystwie papugi (UWAGA: każdego stać na to, jeśli jesteś bezrobotnym/ rencistą / Szymonem Słupnikiem to możesz złożyć wniosek o obrońcę z urzędu więc nie pękaj)

Czy stwierdzenie "odmawiam odpowiedzi na to pytanie" skutkuje strzałem w ryj / przekopaniem? Nie sądzę, to nie Korea Pn, więc bez przesady (no chyba że jesteś 17 letnim dresem z gównem w papierach, to może się tak skończyć).

Dlatego wydaje mi się, że ludzie nie korzystają ze swoich podstawowych praw. I płacą za to swoją przyszłością.
Uwaga! Użytkownik t0p3k jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.

„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić

„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".