Z agawy ( dla mniej wtajemniczonych -Agawa jest to sukulent z rodziny amarylkowatych z ktorej robni sie takze tequile ( wbrew pozorom nie z kaktusa)
ściąga się sok trzy razy dziennie, otrzymując 5-8 l soku przez kilka miesięcy do pół roku, uzyskując z jednej rośliny 1200 l i więcej soku . Ilość wydobywającego się soku z agawy jest wręcz zdumiewająca , gdyż roślina ta rośnie na pozbawionej prawie wody, kamienistej glebie o charakterze wulkanicznym.
Sok otrzymany tą drogą służy do dalszego przerobu tradycyjnie wlewa się go do worków zrobionych ze świeżo ściągniętych skór świńskich lub wołowych, sierścią do środka.Worki zawiesza się na żerdziach, gdzie zachodzi fermentacja, dając w rezultacie opalizującą pulque, o zawartości 8-12% alkoholu.
Poza alkoholem pulque zawiera trujący halucynogenny alkaloid mescalinę, powodującą euforię i stany odurzenia, połaczone z barwnymi halucynacjami wzrokowymi oraz, dłużej trwające, zaburzenia osobowości.
jeszcze dodam ze dawniej w Mexyku produkcja pulque nie była zakazana teraz już tak , mimo to jak można by się domyśleć jest ona nadal nielegalnie produkowana.
ps: ( do moderatorów: nie wiedzialem gdzie umieścić ten wątek bo jest to niby alcohol a z drógiej strony halucynogen , więc umieściłem to tutaj )
tutaj masz trochę na ten temat:
http://www.tequilamescal.com/pulque.htm
nie wiem gdzie taki bzdury przeczytałeś, w agawie nie ma meskaliny a pulque to zwykły alkohol podobny do mezcalu
tutaj masz trochę na ten temat:
http://www.tequilamescal.com/pulque.htm
Muertogatito
nie jestem ci w stanie powiedziec czy sie da czy nie dowiem sie z pewnych zrodel i dam znac ;)
Poza alkoholem pulque zawiera trujący halucynogenny alkaloid mescalinę
muertogatito pisze: no spoko, ale czy da się to otrzymać w domowych warunkach? Mam kilka jebitnych agaw, ale nie mam wołowych skór. Może być skóra z kota?
Na kale kota można uprawiać grzybki!
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.