Inhibitory wychwytu zwrotnego
Środki te działają poprzez blokadę transporterów w mózgu odpowiedzialnych za "wyciąganie" neuroprzekaźników z synaps do ponownego wykorzystania przez mózg później. Wyróżniamy trzy główne transportery: SERT (serotonin transporter), NET (nor-epinephrine transporter, transporter noradrenaliny), DAT (dopamine transporter). Zahamowanie dowolnego z transporterów powoduje zwiększenie stężenia danego neuroprzekaźnika w przestrzeni synaptycznej (np. blokując DAT zwiększamy poziom dopaminy w synapsach). Neuroprzekaźniki w synapsach są jednak dalej rozkładane przez enzymy MAO, COMT, VMAT oraz w ostateczności przez stres oksydacyjny wywołany przez inne enzymy (do czego użytkownicy stymulantów nie powinni dopuszczać ze względu na neurotoksyczność). Tyle, że blokując wychwyt zwrotny enzymy są zbyt wolne, by równie szybko pozbywać się neurotransmitterów z synaps.
Budowanie tolerancji: powolne lub brak (o tym w osobnym poście)
-- noradrenaliny (NRI) - typowe pobudzenie fizyczne, zniesienie zmęczenia, zwiększenie koncentracji, przyspieszenie myślenia, skrócenie czasu reakcji, zwiększenie spostrzegawczości.
Przykładowe substancje apteczne: reboksetyna (Edronax)
Przykładowe RC: brak
Przykładowe substancje uliczne: brak
-- noradrenaliny i dopaminy (NDRI) - jak wyżej + dodatkowo znaczne polepszenie procesów zapamiętywania, przypominana, kojarzenia, asocjacji, zwiększenie motywacji, pewności siebie, pomysłowości (celów), logicznego myślenia (myślenie dedukcyjne, zwiększona analiza), ogólne poczucie "mocy".
Przykładowe substancje apteczne: metylofenidat (Concerta, Medikinet) - działa od razu, bupropion (Wellbutrin - działa dopiero po pewnym czasie ze względu na blokadę receptorów nACh).
Przykładowe RC: etylofenidat, 3,4-CTMP.
Przykładowe substancje uliczne: brak
Amfetaminy
Z jednej strony mechanizm działania amfetamin można porównać do releasing agents, z drugiej strony jest to tylko efekt końcowy, sama farmakokinetyka jest inna. Amfetaminy działają na transportery wychwytów zwrotnych DAT, NET i SERT w inny sposób niż inbhitory, mianowicie odwracają ich kierunek. Zatem transpoter DAT z przyłączoną cząstką amfetaminy będzie zamiast "wyciągać" neuroprzekaźniki do późniejszego wykorzystania z synaps, będzie je "wrzucać" do synaps. Mechanizm ten powoduje najsilniejszy wzrost stężenia neuroprzekaźników (nawet rzędu tysiąca procent). Jako, że amfetaminy są także często inhibitorami MAO lub brane razem z inhibitorami MAO (np. w przypadku fenetylaminy jest to konieczne), rozkład neuroprzekaźników występuje bardzo późno. Tym samym neurotoksyczność amfetamin bez odpowiedniej suplementacji i osłon (jak robi to większość użytkowników) jest bardzo wysoka poprzez stres oksydacyjny, brak jedzenia i snu.
Jednocześnie, amfetaminy to najsilniejsze psychostymulanty, które działają praktycznie zawsze, na każdego. Stosowane były także w czasie wojny, jak i przez kierowców długich tras, w celu zwiększenia czuwania, usunięcia zmęczenia.
Mechanizm działania ulicznych amfetamin (amfetamina, metamfetamina) jest nieco inny niż w przypadku fenyloetyloaminy (PEA), która to sama występuje naturalnie w mózgu w niskich stężeniach i blokuje możliwą toksyczność poprzez działanie na dodatkowe receptory (m.in. agonizm D2). Ważnym czynnikiem jest też krótsze działanie PEA w porównaniu do amfetamin, których czas działania ciężko oszacować (zależny jest od przyjętej dawki, częstości przyjmowania i sposobu przyjmowania). Krótsze działanie ma też wpływ na całość efektów - stymulanty działają inaczej w momencie uwolnienia neuroprzekaźników, a inaczej w momencie ustabilizowania ich w synapsach (dlatego w przypadku PEA działanie jest stabilne, a w przypadku amfetamin wpierw następuje słowotok, ewentualna euforia i silny "speed", a potem zostaje sama koncentracja i pobudzenie).
Budowanie tolerancji: umiarkowane
Przykładowe substancje apteczne: fenyloetyloamina + selegilina
Przykładowe RC: 4-FA, MPA
Przykładowe substancje uliczne: amfetamina, metamfetamina
[Faust] pisze:Jakbyś z tym 2fa poeksperymentował to daj znać. Ja też coś podobnego próbuję, bo akurat w gratisie dostałem.
co do detoxu bo ktos tam psial to mialem dosc dlugi nie liczac alkoholizmu i stwierdzilem ze to najbardziej odmużdżająca i niezdrowy rowniez fizycznie nalog- wiec sie tlumaczyl nie bede
moze pare raz bralem metkata po tej przerwie (4 ) ale czy to znaczy ze mam wyrobione tolerka jakbyc codzienie palil gieta alfy. ETYLO kiedys tam probowalem taka kofeina troche dluzej dzialajaca do gibla - i nie rozumiem te dwaki 10 - 20 mg rozumiem ze to allergiczne!?! ALE dla chlopa prawie 100kg ktory testowal juz gorsze uzywki jak dimerexy - koty iv alfy -B_F gible klony wiekszosc mozliwosc kanna 3 meo pcp w ilosci lekko 30mg - wszystkie psajko - czesto te mixy razem laczone ze soba w ciagach - albo w mniejszych ciagach ale branie prze 365 dni w roku TEraz juz troche albo wyroslem z tego albo wiecej obowiązkow, srodowisko sie pozmienialo. WIEC LUBIE TYLKO TERAZ RAZ NA RUSKI ROK _- W RAMACH WSPOMNIEN (tak sie oglada album ze zdjeciami drugia raz stary dobry film , muze ksiezka itd) PORZADNIE DOSYPAC DO PIECA
wracajac do tematu
Posluchalem ciebie scr i walnalem 180 pr - i fakt nawet lepiej po tych ciagach z mala iloscia snu d0 do 4h przerywanego -dzien wczesniej chyba szedl 03.klef a wczesniej mocno ponad 100 sniffem (byl to pierwsz snif od bardzo dawna po metkatach ) dlatego odczulem dzialanie jako dlugie skupiajace motywacyjnie - ale i tak zaczniesz robic to co zawsze :diabolic: <zazwyczaj>
jedyna sensowna opcja jest IV i teraz sobie porowonuje IFAU wziele 80% mg i bylo bardziej przyjaznie zowo duzo skupienia - po prostu bylo dobrze a tu nagle potem rozplywa sie nad dawkami 20-30 mg - rozumiem ze traktujecie to jako dorzutki i tak z kilkanascie, Z giblem bylo ok nakrecalo sie wiadomo na co a ze mam tendencje do przelewania zamiast odczekac te ponad godzine co pol to zdarzaja sie male wylaczenia, Wiec z giblem bardzo powoli
A ktos pytal jak sie testuje IPH z 3 fa no nie wiem moze juz organizm byl styrana a ze nie chcialem sciagac 200mg nosem tylko mniej (bo poorany juz) TO polaczylem aLE NIE BYLO TO ZARAZ PO IPH ALBO ROWNO albo na odwort tylko po juz dlugim oraniu giblem zeby sie przebudzic 3 FA zadziala nieciekawie zero eufori cisnienie - uczucie sciniecia plucha oddechhu i
teraz robie 2 dni przerwy mysle ze wystarczajace dlugo (tylko na giblu i kanna jade z vapo_ ZEBY PRZETESTOWAC SLYNNY MIX 2 fa z 3 fa (jakies rady boo ona forum malo a nie chce zeby bylo tak jak z IPH - mam nadzieje ze 2e 2 fa dziala innaczej (bo nie pameitam czy juz testowalem ale moze lepiej solo jutro 2f sama dopamine a czekac az sero sie odnowi :old: !?!?
Ps mialec racje scr ale u mnie bardzo delikatnie CEVY NOCA ale minamalnie nie jak po dobrym psajko oevy nie doswiadczym muzyka sredniowa a przynajmnie nie ta na ktora nacodzien slucham.
ktos mial mega mixa z robic z ipf i 2 fa i 3fa IV wiec jak A SAMA IPH DOZYLNIE ROZPUSCIC W SOLI FIZJOLOGICZNEJ I Z KWASKIEM mi sie rozpusilo nawet w zimnej po bardzo dlugim mieszaniu (wszesniej nie rozdrabnialem a jeszcze co SORTOW TO wszystccyh mamy te same ryzowe wieksze mniejsza czawem kwadratowe albo spiczaste lodowe mleczny skwarki ) DO PRACY MZOE BY SIE NADAWALO ALE NIE WIEM JAK Z PAMIECIA moze z suplementami nootropami itd
same fluoro-fetki w wodzie rozpuszczaja sie szybko tylko robi sie ona mętna (byc moze zbyt duze stezenie na ml)
50% 2-FA 30% izo 20% 3-FA
wczesniej laczylem pentedron z EPH i dzialal o wiele przyjemniej niz EPH solo i.v ktory powodowal tylko lubudub fizyczny
Mix izopropylofenidat z 3 fa jak na moje oko może być zbyt euforyczny.
A mix izopropylofenidat z 2-FA ?
Na mnie Izo działa po prostu nasennie i rozleniwiająco. Nie tego oczekiwałem po stymulancie. I tak sobie kombinuje aby go czymś nieco naspeedować. 2-FA za to daje mi czystego speeda, więc to pierwszy mix który mi wpadł do głowy. Gdybym miał dzisiaj przy sobie 2 Fa to już bym to zmixował.
izopropylofenidat-mixy-t45153.html izopropylofenidat - mixy
scr pisze:@Cebex, substancja jest mocno dopaminowa, więc ryzyko jest. Pytanie na ile masz rozjechany układ dopaminergiczny - zachowania kompulsywne, brak samokontroli. Ważna jest też droga podania. Im szybsze wejście tym większy potencjał uzależniający. Dlatego najlepiej brać doustnie.
(...)
@Fuko - ja nie wiem dlaczego twierdzisz, że jest słabszy niż EPH. Jakich efektów oczekujesz? Ta substancja działa na dopaminę zdecydowanie mocniej niż EPH przy tej samej dawce. Sensowne dawki to 10-20mg, powyżej robi się rozjebunda.
Co do zbyt dużych ilości to efekty są zależne od dawki, w moim przypadku pojawiały się:
- akatyzja i problemy z koordynacją ruchową
- trzęsące się ręce i mięśnie
- nadpobudliwość ruchowa
- stany lękowe - nie jakieś ciężkie jak po EPH, trwa max 1,5h, ale na ogół odpuszcza nawet po 10 minutach - o ile uda się nakręcić czymś pozytywnym, czasem wystarczy coś wszamać.
- zwiechy na wszystkim, bo wszystko jest ciekawe i wkręcające
- nawet w mniejszych dawkach uwala umiejętność podejmowania decydowania i planowania (w przypadku wypadu na zakupy), częste zmiany planów, wystarczy pomyśleć o tym co można zrobić i wszystko jest takie bezsensowne. Najlepiej w ogóle nie myśleć, mieć przygotowany wcześniej plan działania i potem wg niego lecieć bez zastanawiania się nad tym co się robi. Tylko korzystać z tego dopaminowego uczucia feelgood, które jest mocno podbijane przez substancję. A dopamina się pojawia jak tylko zaczynamy coś robić.
- psychozy. Najłatwiej jest w dzień, najgorzej o zmroku, bo wtedy wyobraźnia działa (zwłaszcza po dorzuceniu 5-HTP). A klimat jest taki, że spokojnie leżę, ale nie mogę usnąć i każdy dźwięk ze dworu pobudza wyobraźnię oraz umysł. Jednej nocy zanim zasnąłem to ze 3 razy okradali samochody sąsiadów, parę razy łazili po ogrodzie, a po mnie przyjeżdżali 5 razy. Do tego w jednym z domów ktoś uwięziony zaczął nadawać Morsem przekaz przez oświetlenie na zewnątrz. Jak otrzeźwiałem to się okazało, że po prostu zepsuła się świetlówka i mruga. :) Dobra jest też duża dawka magnezu i potas. Spróbowałem też 4-MMQ i w sumie fajnie, ale strasznie pusto w głowie, do tego trzyma mnie już dobę.
Fajne jest to, że jak zejdzie lęk i psychoza to nie ma zjazdu tylko jest fajne i pozytywne pobudzenie.
Podobnie jak przy EPH - czasami trzeba zjeść coś słodkiego i w ogóle trzeba jeść. Ważne jest też nawodnienie i uzupełnianie minerałów (podobnie jak EPH odwadnia).
Następnym razem porobię sobie kapsułki po 10mg i powywalam wszystkie strzykawki, może wtedy uda mi zachować sensowną dyscyplinę.
BTW - jak IPH działa przyprzy SSRI i benzo, które się za mną ciągną?
GBL?
MXE?
Innych zabawek nie zamierzam stosować, MahometaHometa i jego DMT kuzyna zakopałem w lesie, kiedy już poukłada mi się "na strychu".
F84.5
Forum [H] -groza powszechnej anomii. Nie przesiąkajmy upadkiem, dbajmy o siebie. Można nie ćpać i żyć. Cel: zdrowie psychiczne. Szukam sposobów.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną
Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.
„Narkowaluta” w Warszawie. Za podwózkę zapłacili bezdomnemu... marihuaną
To historia, w której dramat życiowy przeplata się z dość absurdalnym paragrafem. Policjanci z warszawskiego Żoliborza, kontrolując zaparkowaną Kię, nie spodziewali się, że trafią na „mobilne mieszkanie” z bardzo nietypowym systemem rozliczeń za usługi transportowe.
Dolnośląscy policjanci i największe uderzenie w przestępczość narkotykową w historii UE
Ponad 9,3 tony zabezpieczonych narkotyków, 1000 ton prekursorów chemicznych, dziesiątki zlikwidowanych laboratoriów i ponad 85 zatrzymanych osób w wielu krajach Europy – to bilans największej w historii Unii Europejskiej operacji wymierzonej w produkcję i dystrybucję narkotyków syntetycznych. Sprawę zapoczątkowali i od 2022 roku prowadzili funkcjonariusze Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową KWP we Wrocławiu wraz z prokuratorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej we Wrocławiu.