Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
we wrześniu się chyba nie opłaca wklejać zdjęć do atlasu? bo znienacka znalazłam na piecu jakieś zapomniane.. słońce świeci jeszcze..
  • 669 / 10 / 0
Ktoś już rozpoczął tegoroczne przygotowania do lektury? :-)
Rozpad termiczny alkaloidów maku lekarskiego, prawda czy mit?
Vexilla regis prodeunt inferni
  • 2538 / 215 / 0
Za niedługo chyba zacznę czytać. Akurat deszcz pada... lepiej literki wchodzą w umysł. Jeszcze z tydzień i startuję z lekturą, o ile śnieg nie spadnie i nie będzie trzeba latać z łopatą :D Półki na książki w miarę przygotowane, jeszcze trochę je odkurzę, wywalę stare magazyny i będzie git.
  • 189 / 9 / 0
Ja zacząłem przygotowania już tydz temu :D Na pierwszej stronie wyczytałem, iż testowane są pestki (kilka szt w doniczce) w celu podziwiania pięknych kwiatostanów. Jeśli na kolejnych stronach wyczytam coś ciekawego to podzielę się z Wami fotografiami :)
  • 2538 / 215 / 0
Leksykony zamówione :D też czytałem o tym testowaniu nasion, wyniki były bardzo dobre. Mam nadzieję że zamówienie zostanie zrealizowane pomyślnie, i przyślą mi wszystkie zamówione egzemplarze.
  • 189 / 9 / 0
A więc, w jednym miejscu już zostało zasiane (nieduża polanka, 70 m2) drugie miejsce przygotowane pod siew (ziemia przekopana i zagrabiona; pow około 30 m2). W planach jest przygotowanie trzeciego, większego miejsca ( ok 250 m2). Nasiona marki bakalland, bakad'or oraz gradis. Pogoda póki co sprzyja, także oby tak dalej.
  • 189 / 9 / 0
Drodzy ogrodnicy, mam do Was pytanie. Na dzień dzisiejszy obsiałem już kilka poletek, wszystko sianie "na sucho", mam jeszcze jedno miejsce do obsiania i zastanawiam się czy wcześniej nasion nie namoczyć. ALE, występują jeszcze (przynajmniej w moim regionie PL) w nocy przymrozki, to po pierwsze. Po drugie, miejsce które zamierzam obsiać jest dość spore i nie będę miał możliwości podlewania tego często w przeciwieństwie do tych wcześniejszych gdzie podlewać mogę nawet po kilka razy dziennie. Czy w takim przypadku warto wcześniej nasiona namoczyć?P.S. Na wszystkich miejscach gdzie siałem ziemia jest przekopana na wysokość szpadla, ładnie zagrabiona, no i oczywiście nawożona :)
  • 680 / 43 / 0
Srednio sie znam ale: nie trochę za wczesnie?
  • 189 / 9 / 0
Za wcześnie to chyba nie hehe. Naturalnie mak sam zasiewa się w okresie od sierpnia do listopada, a wschodzi kiedy ma dogodne warunki :) dziś obsiałem polanę nasionami po przepłuczce, zobaczymy co z tego będzie.
  • 3901 / 562 / 0
Za wczesnie to nie. Sieje sie w marcu albo przed zimą, z tego co pamietam
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.