Moze ktos ma doswiatczenie w podawaniu petydyny do zylnie?
Slyszalem ze trzeba ja podawac bardzo powoli.
Dlaczego? Jak bardzo powoli? Jakie sa skutki uboczne szybkiego podania?
Nie ukrywam ze zalezy mi na kopie :-)
Jesli wiesz cos na ten temat pisz!
Dolargan podaje się podczas porodu o ile się nie mylę :D
Poza tym załozyli mi maske z podtlenkiem azotu. Dzieki temu pewnie euforia był ajeszcze silniejsza.
Ale moge bez zastanowienia przyznac ze to była najprzyjemniejsza chwila jaka przezyłem w zyciu. Nigdy później nie spotkało mnie cos podobnego.
Oni podaja petydyne cześciej od morfiny bo jest mniej toksyczna. Moze byc podawana podczas porodu.
papawer somniferum pisze: Ale w encyklopedii piszą że petydyna jest duzo mniej toksyczna od morfiny.
Dlatego przewlekle lepiej stosować morfinę (i tak się właśnie w Polsce robi) a doraźnie-przeciwbólowo petydynę.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.