Brzmi to jak zwyczajny fragment przepisu z książki kucharskiej :)
Pieprz działa drażniąco na przewód pokarmowy - większych ilościach może powodować rozwolnienie i pieczenie. Tłuszcze i inne przyprawy chyba też ciężej się trawi ale nie wiem jak powyższe.
Zalek33 pisze:Najlepszy mix to : Kurkuma (kamis ) cała paczuszka 20g + Imbir 2 czubate łyżeczki + 2 łyżeczki gałki muszkatołowej + 1 łyżeczka pieprzy Cayenne Chilli + łyżeczka Pieprzu Czarnego + Oliwa z Oliwek 3 łyżeczki + 8 kropelek olejku cynamonowego
Zrobiłem tego drinka bez gałki (bo nie wiem co daje a działa psychoaktywnie beznadziejnie) i bez imbiru bo nie miałem w domu. No i tylko jakieś 10g kurkumy bo sie skończyła. Drink działa super! Chyba będę to codziennie wdupcał.
Działa podobnie jak etylofenidat tylko bez podkurwienia i z długotrwałym podniesieniem nastroju.
W takiej dawce jak podałem się tym nie ućpasz ani nie poczujesz specyficznego działania jakie powoduje :cheesy:
Imbir jest ważny dokup i wcinaj.
Kurkuma działa antagonistycznie do pieprzu wiec nie drażni żołądka , a przynajmniej znacznie mniej :-D
Bardzo dobra mikstura na przeziębienie czy depresję jesienną. A przedewszystkim działa.
Ekstrakt kurkumy zawiera 50% kurkuminy (kurkuminoidów). Maksymalna dawka tego związku, która nie jest szkodliwa i działa jak natura chciała jest równa 2g. Nie zapomnij, że suplementacje zaczynamy zwykle od ilości dwa razy mniejszych i nasz kochany barwnik od 5 dni wzwyż zaczyna się kumulować w organizmie, co nieco ułatwia przypadkowe przedawkowanie.
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric - są także dawki.
Czyli możesz zjeść maksymalnie do 4g swojego ekstraktu dziennie. Przypominam, że p.o. na każdy 1g kurkuminy powinniśmy użyć 20-25mg piperyny. W Magicznym Ogrodzie jest taki fajny 10-procentowy ekstrakt pieprzu czarnego, polecam... nawet smak nie jest paskudny.
@Rand
JohnyHa kiedyś pisał, że kurkumina, cayenne i cynamon znoszą swoje efekty. Może za dużo piperyny dodajesz, to średniej mocy agonista H2 i powoduje spadek pH soku żołądkowego. Pij też wapń.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.