Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
Myślę, że fajnie byłoby zrobić jakiś poradnik dla nowoużytkowników, jak przeprowadzić taki zabieg, zwłaszcza że o czystego basfa 99,9% xD będzie prawdpodobnie coraz trudniej.
Jeśli ktoś opisze dokładnie, jak to zrobić, chętnie przeprowadzę doświadczenie + udokumentuję całość zdjęciami - powstałoby coś w rodzaju faq.
Głównie chodzi mi o wydobycie czystego giebla spod warstwy syfu - macie jakąś szybszą/pewniejszą metodę niż 5ml strzykawką? :D
Do słoiczka 100ml wlałem około 35ml GBL następnie wlałem olej rośliny tak zostawiając jedynie trochęluzu poniżej zakrętki (flexx robił z rzepakowego, u mnie sam nie wiem z czego był nie zwróciłem uwagi)po zmieszaniu się płynów widać było pojawiajace się białe zabarwienie, odstawiłem na chwilkę i zobaczyłem że dolna wartwa czyli GBL jest białą jak po wlaniu do wody, trudno sięmów pomyślałem potrząsłem słoikiem trochę odstawiłem po 20m znowu potrząsłem i tak pierwsza godzinę, kolejną zostawiłem tylko aby się rozdzieliły ciecze. na dole był GBL i odziwo praktycznie przezroczysty, kolejna warstwa to taki jaśniejszy olej i na ostatnia na górze olej koloru normalnego. Ogólnie stracił on klarownosć i stał się mętny. Strzykawka 20ml i igłą 1,5mm i zaciągamy dolną część aż nic nie będzie jej widać alko jak zobaczymy że zaciągamy oczka oleju. I to wszystko, mamy coś co nie śmierdzi i smakuje znacznie lepiej, ale czy to do picia sięnadaje to nie mam pojęcia. A no i oczywiscie na koniec będziecie mieli mniejszą ilosc GBL niż początkowo wlana. .
Krótkie info chemiczne:
Założeniem oczyszczania metodą olejową jest różnica w rozpuszczalności zanieczyszczeń (punktem wyjścia było zanieczyszczenie poreakcyjnym THF) w rozpuszczalnikach polarnych (GBL) i niepolarnych (olej, choć lepiej sprawdziła by się benzyna ekstrakcyjna *). Jedną z oznaczanych właściwości substancji jest wpółczynnik podziału n-oktanol - woda. I tak dla:
-THF wynosi on 10^0,46 co oznacza, że po zmieszaniu THF, wody i n-oktanolu rozdzieli się między wodę i oktanol w stosunku około 1:3
- GBL ma 10^(-0,64), czyli w wodzie zostanie 4 razy tyle GBL niż w n-oktanolu.
Spodziewam się, że współczynnik podziału THF(?) między GBL a olej będzie wynosił coś między 1:1, a 1:2, bo jakby nie patrzeć GBL jest dużo mniej polarny niż woda. Dlatego na 20ml GBL używam 2x40ml oleju. Ubytek ilości GBL to suma oddzielonego THF(?) i GBL rozpuszczonego w oleju.
*- no ja jednak wolę się truć olejem niż pić benzynę, bo wzajemnie z GBL się jednak nieco rozpuszczają.
Procedura rozdzielania:
1. Do butli szklanej/HDPE nalać GBL i dwa razy tyle oleju.
2. Energicznie wytrząsać przez kilka minut.
3. Odstawić na minimum godzinę, w butli pojawią się 2 warstwy (choć niektórzy donoszą o trzech), od dołu: GBL, olej, THF(?).
4. Z dna zassać cały GBL strzykawką.
5. Wylać z butli olej, porządnie umyć butlę.
6. Powtórzyć czynności 1-5.
Dziś wypróbuję nową metodę rozdzielania: 10ml GBL, 40ml wody, 40ml oleju. Może będzie skuteczniejsza, bo zanieczyszczenie nr 2 nie lubi wody zbytnio - roztwór GBL jest mętny. Filtracja przez fragment chusteczki włożonej w dzióbek od strzykawki jest nieskuteczna.
Apetyt rośnie w miarę jedzienia
Przy oczyszczaniu 35ml, na koniec zostało 20ml czystego(strata 15ml)?
0,25 wlalem 10ml G resztę oleju. wcześniej mieszając to w plastikowym hdpe przez 5min.
Po godzinie
godzinie GBL oddzielony od oleju pobrałem strzykawka,
I rzeczywiście nie ma już tego paskudnego
smaku, chociaż idzie to już jakoś pic, bo znany Wam ostatnio sort sprawia duże problemy w smaku.Niestety zapach został, może trochę mniej
Intensywny, jeszcze parę ml leży w tym kieliszku z olejem, sprawdzę później może będzie lepiej.
Pytanie do tych co bardziej znają się odemnie
na oddzielaniu, gdzie ten smak zostaje? w tym oleju?
I czym jest to zanieczyszczone?
Problem w tym ze opary tego gowna sa smierdzace jak chuj i latwopalne :/
Jak macie kuchenke gazowa albo kuchnie bez okna lub polaczona z salonem to moze chujnia z tego byc ;)
Ogolnie szkoda ze taki zanieczyszczony ten nowy sort, go dzialanie wedlug uzytkownikow ma bardzo fajne.
Odnośnie trzeciej cieńkiej i jaśniejszej warstwy na samej górze, przy pierwszym razie myślałem że moze mi się wydaje tylko, drugi raz zrobiłem i nie ma wątpliwości co do tego. Teraz pytanie, jak rozumiem ekstrakcja olejem polega na tym że substancja nie pożadana rozpuszcza się w oleju a GBL nie w ten sposób otrzymujemy rozdzielone płyny, czy też o co innego tu chodzi? Nie pasuje mi w jaki sposób powstaje wyekstrahowana ta trzecia warstwa?
Niech ktoś się wypowie kompetentny co w tym sorcie się znajduje. Jaki to syfny "uszlachetniacz". Ventor chwalił się że zaronix. Jest możliwe żeby sami coś dodawali żeby zniechęcić do picia ?
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.