Podejście do narkotyków w innych krajach.
ODPOWIEDZ
  • 37 / / 0
Iran
Nieprzeczytany post autor: Amanda »
Nie znalazlam watku o Iranie, az dziwne, bo jak dla mnie miejsce bajka. Bylam rok temu na okres 2 m-cy i udalo sie co nieco dowiedziec (kolowanie nie bylo celem wyjazdu tam, raczej skutkiem ubocznym). Nigdy wczesniej nie spotkalam sie z taka latwoscia w kupowaniu dragow, a maja ich tam... duuuzo. Cos jakby wziac zapasy z polowy Europy i przerzucic je do Iranu. Moze przesada, ale serio, dostepnosc uzywek i ich roznorodnosc jest porazajaca. Od naturalnych substancji (opium - klasyka, haszysz, ziolo, heroina), przez chemikalia znane w Europie, do aptecznych polek. Co do aptek, po prostu wchodzisz, wymieniasz dany lek lub substancje i wszystko dziala na zasadzie: mowisz - masz. Tylko raz odmowiono mi wydania bodajze tramadolu (bo niby tylko na recepte...), w pozostalych przypadkach albo nie bylo zadnych pytan (co wiaze sie tez z nieznajomoscia angielskiego przez lokalnych ludzi, ktorych wola cie splawic niz angazowac sie w jakies dyskusje) lub wystarczyla licha gadka, "ze bardzo mnie boli" itp. Kolejna sprawa - ceny. 10 tabsow klonow kosztowala cos kolo 50 gr, podobnie inne apteczne dragi, metadon ok 3 zl za tabsa, opium bodajze ponizej 30 zl za gram (ale moglo mi sie pomieszac, w kazdym razie smiesznie malo), haszysz ok 2-3$/gram.
Inna sprawa, ze poniewaz ogolnie duzo sie cpa w Iranie, nikt Cie nie potraktuje jak napalonego cpuna jak zapytasz, gdzie skolowac here, czy opium. Co wiecej, ludzie sa na tyle mili dla obcokrajowcow, ze nawet chetniej pomoga szukac. Dzieki temu udalo mi sie zapalic opium tradycyjna metoda i zostalam poczestowana metadonem. Takze jesli ktos sie wybiera, warto sie zakrecic po to i owo ;)
Przez 2 m-ce sprobowane: tramadol, koda, klony, opium, ziolo, metadon.
Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze zza granicy na obcej klawiaturze.
  • 334 / 13 / 0
Re: Iran
Nieprzeczytany post autor: xaviivax »
Święta prawda! Sam byłem zaskoczony z jaką łatwością można tam dostać hasz i opium. Innych środków tam nie próbowałem, ale słyszałem, że nie jest trudno skołować. Większość ludzi ma zupełnie inne wyobrażenie o tej islamskiej republice i nigdy nie uwierzy z jaką gościnnością i sympatią spotyka się tam człowiek.

Niedługo jednak USA wprowadzą tam własne porządki, położą łapy nie tylko na ropie, ale i miejscowy rynek używek też już nie będzie taki jak teraz. :-(
  • 423 / 12 / 0
Dla turystow to moze i sa przyjazni, ale nie dla swoich, tam za cpanie mozna nawet zawisnac.
  • 334 / 13 / 0
Za przemyt wieszają, nie za ćpanie. Chodzi głównie o heroinę i cracka, z którymi mają trochę problemu. Taka marihuana jest legalna (oficjalnie tylko dla spożywania nasion, które są tam równie popularne jak słonecznik), palenie niby niedozwolone, ale nikt się tym nie przejmuje, można dostać wszędzie, szczególnie hasz jest popularny, np bardzo dobry afgan w rewelacyjnej cenie 2 dolary/gram. Również żadnego problemu ze znalezieniem opium. Tam naprawdę ćpa mnóstwo ludzi.
  • 423 / 12 / 0
A to sorki, ale ciezko mi uwierzyc ze w takim kraju pozwalaja na omijanie prawa, pewnie z narkotykami za prog swojego domu nie wychodza.A ich wierzenia na to pozwalaja w ogole ?
  • 402 / 3 / 0
Re: Iran
Nieprzeczytany post autor: wiewi2 »
Islam zabrania picia alkoholu więc cpaja
Spoko mają, też tak chce
wiewi2@bk.ru
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.