Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 324 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gizmo »
Sorki ale po co sie bawić w ekstraktacje z rośliny?? nie lepiej zrobić ten katynon z efedryny?? wychodzi taniej lepiej ,prościej i szybciej ;)
  • 324 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gizmo »
Leonardo wysłalem Ci pewne pytanie na mail jak coś to odpisz jest to dla mnie bardzo ważne ;)

Aha khatynon jest w wykazie środkow P-| więc wątpie czy jest legalny :/ ale przecież nie jest tak popularny jak maryhuana wiec myśle że można sadzić śmiało w końcu kto sie polapie że to jakiś narkotyk ;)
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
roslina jest chyba legalna na tej samej zasadzie co salvia.

khatu niema w spisie roslin zakazanych z tego co mi wiadomo.
Wiec nikt was raczej za to nie wsadzi.
To nie zmienia faktu ze jak ktos chce up[raiwac i liczy na jego wlasciwosci to sie zawiedzie bo rosnie badzo powoli i jest trudny w uprawie.
Ja swojego trzymalem na dworze ostatnio byly non stop deszcze stal ez 7 dni w takiej pogodzie i liscie mu brazowieja bo ma za mokro :]
wiec trzeba o niego dbac przenosic itd... a jak jest przesuszony to prawie w ogole nie rosnie.

Ogolnie to jak sie go podlewa to rosnie zajebiscie szybko (jak na niego ;) w sloncu ale jak mu sie niespodoba podlewanie (a czesto mu sie to niepodoba) to brazowieje od dolu i jest hujnia...
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Moje dwa khaciki uschły... - troche przez to że je nie podlewałem ale gdybym je za często znowu podlewał to liście by spadały i by zaczeły gnić... za suche powietrze... zdecydowanie za suche...

R.I.P.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 2 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: somatico »
Znalazłem tekst traktujący o catha edulis au.torstwa niejakiego Adrian Siadkowskiego z Straży Granicznej. Otóż oprócz ciekawego opisu samej rośliny jej działania ,spożywania itd. jest (co smutne) informacja wg. której niestety khat nie jest jako tako legalny w Polsce ,można go uprawiać jednakże pod warunkiem posiadania stosownego zezwolenia.

podaje link do tego art.
http://www.cos.sg.gov.pl/downloads/plik ... /img/9.pdf
Uwaga! Użytkownik somatico nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 82 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rudy »
Czy da się gdzieś zamówić susz czy coś podobnego Khatu ?
Uwaga! Użytkownik Rudy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 21 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kocher »
Kiedys jezdzilem przez holandie na stopa i zabral mnie pewien somalijczyk w busie 'towarowym' (kabina 2-rzedowa) marki mercedes zawalonym jkiams zielskiem; nie wladal zbytnio angielskim, ale powtarzal: 'czato, czato, energy, enegry', mowil tez, ze wozi to do niemiec i ze tam groza dwa lata za kratkami (to juz na migi), ale ma za to dobry rynek zbytu (uchodzcy)
globalnie milo sie jechalo i czestowal szerokim gestem, szkoda ze nie orietowalem sie w tamtych czasach jak deficytowym czato jest towarem, natomiats faktycznie pomoglo w dlugiej i bezsennej podrozy, a i smak nie byl najgorszy i dosc przyjemnie nam sie razem ziele zulo
jesli ktos ma akurat okazje to polecam, natomiast osobiscie nie wydaje mi sie warte zachodu zdobywanie nasion i sama hodowla - juz latwiej chyba zaopatrzyc sie w 'herbale' (dreamshopy w nl i a takze w UK), czy tez guarane
  • 196 / 4 / 0
Ja sie wezme za uprawe khatu tylkoi jedna sadzonka kosztuje 99 zl ;/ moze zna ktos tanszy sklep z nasionami nie musza byc sadzonki? A pozatym zakupie peyotla [;
Uwaga! Użytkownik zrytyberet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 191 / 1 / 0
Na niemieckim i holenderskim ebayu można kupić nasiona (na holenderskim też sadzonki). Z sadzonkami trzeba chyba uważać, bo nie wiem, czy w Polsce można to hodować - w Niemczech chyba nie.
Kilka tygodni temu kupiłem nasiona od tego kolesia:
http://cgi.ebay.de/Catha-edulis-samen-K ... dZViewItem

posadziłem, zobaczymy, co z tego będzie :)

Koleś bardzo w porządku (jak na Niemca %-D). Wysłałem mu kasę w kopercie pocztą.
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 196 / 4 / 0
pan wojtas pisze:
Na niemieckim i holenderskim ebayu można kupić nasiona (na holenderskim też sadzonki). Z sadzonkami trzeba chyba uważać, bo nie wiem, czy w Polsce można to hodować - w Niemczech chyba nie.
Kilka tygodni temu kupiłem nasiona od tego kolesia:
http://cgi.ebay.de/Catha-edulis-samen-K ... dZViewItem
posadziłem, zobaczymy, co z tego będzie :)
Koleś bardzo w porządku (jak na Niemca %-D). Wysłałem mu kasę w kopercie pocztą.
Dzieki za link do typa pewnie skorzystam tylko nie umiem szprechac [; ale cos sie pomysli. Khaty mozna uprawiac w Polsce bez przypalu:D
Uwaga! Użytkownik zrytyberet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".