Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 190 / 4 / 0
Coś się spieprzyło, już któryś dzień dołek. Czy możliwe, że - tak jak tu ktoś wspominał - receptory doapaminergiczne przyzwyczaiły się i nici z leczenia? Lekarz kazał czekać 2 tygodnie na właściwy efekt, czekać czy zmieniać? Zmieniać na co? Może bupro+paroksetyna?
  • 79 / / 0
Lekki neuroleptyk np. kwetiapina, fluanxol w minimalnych dawkac. Zblokuje Ci receptory dopaminowe, uwrazliwisz je. bupropion podbił Ci dopsmiine ktore nie wala tak w odpowiedzi na bopre. Powinien działać znowu jak na początku. Wiem to po sobie.utrzymuje sie dziełasnie leku Polem fluanxol max. 3mg na dobe
  • 190 / 4 / 0
Ale ja już stosuję neuroleptyk, Sertindol raz na dobę 8mg i dupa blada, ketrel mam pod ręką, ile brać? Zaaplikowałem 25mg, ale szczerze wątpię w to, że wróci 'właściwe' działanie. Może efekt terapeutyczny się jeszcze rozkręci, zobaczymy... Już czytałem o stosowaniu Solianu na dystymię i gówno nie działa. Moim zdaniem dopamina dopaminie nierówna i bupropion uderza w inne miejsca, ale zainteresowałeś mnie i dałeś światełko w tunelu, przynajmniej to.
  • 1141 / 9 / 0
Kiedyś była moda na ten fluanxol i wiele osób chwaliło, spróbować nie zaszkodzi.
Lekarz powinien wypisać bez problemu.
  • 190 / 4 / 0
Nie chcę się bawić w proponowanie lekarzowi, bo to zazwyczaj i tak sprowadzało mnie na manowce. Ale zapytam się o potencjał antydepresyjny neuroleptyków, przy czym ja brałem Olanzapinę, Kwetiapinę, Arypiprazol, Amisulpiryd i Sertindol.
Scalono-Sonen
Naczytałem się i ten kilkudniowy high na początku leczenia jest dość czesty, potem wracamy do punktu wyjścia, a potem rozpoczyna właściwe działanie leku.
Scalono-Sonen
Już wiem co jest co: http://www.depressionforums.org/forums/ ... honeymoon/
warn-Nie pisz posta pod postem- Sonen
  • 1141 / 9 / 0
brd123 pisze:
Naczytałem się i ten kilkudniowy high na początku leczenia jest dość czesty, potem wracamy do punktu wyjścia, a potem rozpoczyna właściwe działanie leku.
Jak z większością leków, dlatego trzeba wiedzieć o co be od początku i nie robić sobie wielkich nadziei :old:
  • 190 / 4 / 0
14 dzień, substancja wchodzi na obroty, nastrój już lepszy, odbiór rzeczywistości jest wzmocniony, podskoczyła motywacja, wskoczył speed.
  • 1893 / 179 / 0
Czy stereoizomery bupropionu roznia sie jakos od siebie w dzialaniu?
  • 190 / 4 / 0
16 dzień, tak jakby nie było kuracji w ogóle...
  • 4 / / 0
Witam, ostatnio dołączyłem do użytkowników bupropionu (w postaci Wellbutrinu XR 150mg), ze względu na zaburzenia nerwicowe - głównie fobia społeczna. Wcześniej brałem jeszcze lexapro na deprechę - odstawiłem 2 miesiące temu po 1,5 roku zakończonego sukcesem leczenia (lęki związane z FS tez sie zmniejszyly w czasie leczenia). Niemniej ssri bardzo spłyciło mnie emocjonalnie, nic tylko bym leżał po pracy (nawet mój pracoholizm już nie sprawia mi przyjemności ;) ), 0 rozrywki, zainteresowań itp. Jedynie libido mi się znaaacznie zwiększylo od samego poczatku leczenia (po odstawieniu wrocilo do niskiej "normy").

Wracajac do wellbutrinu - zalozenie bylo takie, ze ma mi pomoc na nerwice - biore 9 dzien i juz od pierwszego, z każdym kolejnym coraz mocniej boli mnie glowa, jestem rozdrazniony a FS się nasilila. Mam małe problemy z oczami i większość czasu chce mi się spać - z samym snem nie mam problemu. Nie doświadczyłem stanów euforycznych lub chociazby poprawy nastroju. Czy ma ktoś podobne doświadczenia i może napisać jak dalej przebiegało leczenie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.