Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 190 / 4 / 0
Coś się spieprzyło, już któryś dzień dołek. Czy możliwe, że - tak jak tu ktoś wspominał - receptory doapaminergiczne przyzwyczaiły się i nici z leczenia? Lekarz kazał czekać 2 tygodnie na właściwy efekt, czekać czy zmieniać? Zmieniać na co? Może bupro+paroksetyna?
  • 79 / / 0
Lekki neuroleptyk np. kwetiapina, fluanxol w minimalnych dawkac. Zblokuje Ci receptory dopaminowe, uwrazliwisz je. bupropion podbił Ci dopsmiine ktore nie wala tak w odpowiedzi na bopre. Powinien działać znowu jak na początku. Wiem to po sobie.utrzymuje sie dziełasnie leku Polem fluanxol max. 3mg na dobe
  • 190 / 4 / 0
Ale ja już stosuję neuroleptyk, Sertindol raz na dobę 8mg i dupa blada, ketrel mam pod ręką, ile brać? Zaaplikowałem 25mg, ale szczerze wątpię w to, że wróci 'właściwe' działanie. Może efekt terapeutyczny się jeszcze rozkręci, zobaczymy... Już czytałem o stosowaniu Solianu na dystymię i gówno nie działa. Moim zdaniem dopamina dopaminie nierówna i bupropion uderza w inne miejsca, ale zainteresowałeś mnie i dałeś światełko w tunelu, przynajmniej to.
  • 1141 / 9 / 0
Kiedyś była moda na ten fluanxol i wiele osób chwaliło, spróbować nie zaszkodzi.
Lekarz powinien wypisać bez problemu.
  • 190 / 4 / 0
Nie chcę się bawić w proponowanie lekarzowi, bo to zazwyczaj i tak sprowadzało mnie na manowce. Ale zapytam się o potencjał antydepresyjny neuroleptyków, przy czym ja brałem Olanzapinę, Kwetiapinę, Arypiprazol, Amisulpiryd i Sertindol.
Scalono-Sonen
Naczytałem się i ten kilkudniowy high na początku leczenia jest dość czesty, potem wracamy do punktu wyjścia, a potem rozpoczyna właściwe działanie leku.
Scalono-Sonen
Już wiem co jest co: http://www.depressionforums.org/forums/ ... honeymoon/
warn-Nie pisz posta pod postem- Sonen
  • 1141 / 9 / 0
brd123 pisze:
Naczytałem się i ten kilkudniowy high na początku leczenia jest dość czesty, potem wracamy do punktu wyjścia, a potem rozpoczyna właściwe działanie leku.
Jak z większością leków, dlatego trzeba wiedzieć o co be od początku i nie robić sobie wielkich nadziei :old:
  • 190 / 4 / 0
14 dzień, substancja wchodzi na obroty, nastrój już lepszy, odbiór rzeczywistości jest wzmocniony, podskoczyła motywacja, wskoczył speed.
  • 1893 / 182 / 0
Czy stereoizomery bupropionu roznia sie jakos od siebie w dzialaniu?
  • 190 / 4 / 0
16 dzień, tak jakby nie było kuracji w ogóle...
  • 4 / / 0
Witam, ostatnio dołączyłem do użytkowników bupropionu (w postaci Wellbutrinu XR 150mg), ze względu na zaburzenia nerwicowe - głównie fobia społeczna. Wcześniej brałem jeszcze lexapro na deprechę - odstawiłem 2 miesiące temu po 1,5 roku zakończonego sukcesem leczenia (lęki związane z FS tez sie zmniejszyly w czasie leczenia). Niemniej ssri bardzo spłyciło mnie emocjonalnie, nic tylko bym leżał po pracy (nawet mój pracoholizm już nie sprawia mi przyjemności ;) ), 0 rozrywki, zainteresowań itp. Jedynie libido mi się znaaacznie zwiększylo od samego poczatku leczenia (po odstawieniu wrocilo do niskiej "normy").

Wracajac do wellbutrinu - zalozenie bylo takie, ze ma mi pomoc na nerwice - biore 9 dzien i juz od pierwszego, z każdym kolejnym coraz mocniej boli mnie glowa, jestem rozdrazniony a FS się nasilila. Mam małe problemy z oczami i większość czasu chce mi się spać - z samym snem nie mam problemu. Nie doświadczyłem stanów euforycznych lub chociazby poprawy nastroju. Czy ma ktoś podobne doświadczenia i może napisać jak dalej przebiegało leczenie?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Czescy lekarze będą mogli przepisywać pacjentom grzyby halucynogenne

Mieszkańcy Czech cierpiący na depresję i inne choroby, na które nie pomagają tradycyjne metody leczenia, będą mogli korzystać z leczniczych grzybów halucynogennych już od przyszłego roku, informuje polski portal informacyjny TVP World.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.