Benedykt de Spinoza pisze: po drugie muszą mieć nakaz , bez nakazu to mogą sobie przeszukać swoje kieszenie.
Siedzę sobię w domu ,słucham muzyki,palę zioło,pije bro a tu dzwoni domofon i podrugiej stronie zgłasza się podkomisarz jakiśtam..wpuszczam chama a gdy on idzie na górę ja wyrzucam tube i zioło przez okno.
Okazuję się ,że jest ich dwóch.Wiem już o co chodzi.O kradzież.
Gdy przeszli przez próg ,powiedziałem ,że nie jestem właścicielem tego mieszkania i czy mogę zadzwonić do właściciela i powiadomić go o fakcie rewizji.Biorę tel. ,podnosi go ojciec a ja do słuchawki mówię :czy mogę poprosić pułkownika ....Ojciec zaczyna czaić ,że coś nie tak, coś mi tam gada, ja chwile czekam i mówię mu o co chodzi chłodnym tonem(a obsrany byłem max).Spróbowałem starego fortelu("mundurowy-mundurowego nie tyka").Na stole 3 telefony się ładują jeszcze ciepłe.Pies się pyta: ma pan papiery?Ja potakuję i mówię ,że oczywiście i ,że gdzieś się walają.To część histori ,której nie chcę mi się dalej pisać.Finał był taki ,że miałem mega szczęście i nic nie było ,pies nie robił po tym pułkowniku żadnego przeszukania :-D Czyli dobra ściema nie jest zła :-p
zeby nie meic problemow z piratami, zrob sobie jakas partycje i jebnij tam linucha. jak pieski zobacza ze na lnxie cisniesz to sobie odpuszcza. noo i dobrze by bylo, zeby obok kompa nie bylo 10tysiecy plytek z muza i filmami ^^
bo nawet jak nie bedizesz mial zawiaskow ani wiezienia, to moga ci kazac placic duzo grubego hajsu. uwazaj z tym :>
Kodeks postępowania karnego
Rozdział 25
Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratoraw przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.
warto jeszcze wspomnieć że rewizja aka przeszukanie musi mieć określony cel, więc przeszukanie w sprawie podejrzenia o uprawe, "chyba" nie może sie przeistoczyć w przeszukanie w celu wykrycia pirackiego oprogramowanie, choć każdy może to interpretować wedle uznania. Nasze prawo jak się mu troszke przyjżeć, jest troszke zbyt ogólne, a przecież interpretacje mogą być dowolne, a co za tym idzie mogą być też i niesprawiedliwie-mylne.
Art. 224. § 1. Osobę, u której ma nastąpić przeszukanie, należy przed rozpoczęciem czynności zawiadomić o jej celu i wezwać do wydania poszukiwanych przedmiotów.
Art. 227. Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości.
Warto przeczytać Kodeks postępowania karnego, :> zaintersowanych zapraszam do odwiedzenia strony http://www.kodeks.wirt.pl
Benedykt de Spinoza pisze: i nie jest to 24h a 7x24h
Dzieki za linka, wypadaloby sobie przypomniec pare rzeczy :)
witu16nsk pisze:no to jak chodzi o piraty to moze byc dym z tego ]lepiej niech sie czepna do kompa[/b] i odwroca uwage niz maja szukac dalej i dalej. A moga zrobic tak ze rewizja po rewizji bedzie?WildMonkey pisze: Pamiętaj, że mogą doczepić się też do kompa i piratów.To obligatoryjne jeśli nic nie znajdą,przejżą też apteczke,piwnicę i inne pomieszczenia gospodarcze
Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedzieć nawet ile...
raver23 pisze: Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
P-paranoi pisze:Te "cenniki" na necie za piraty, wjazdy do domow zwyklych ludzi to jest sciema. Kare moze ci przyznac tylko sad.raver23 pisze: Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
jest na to jakies obejscie do kurwy nedzy?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.