Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 53, 54, 61, 63, 65, 66 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 114 / / 0
Po pierwsze ktoś im musi otworzyć drzwi , po drugie muszą mieć nakaz , bez nakazu to mogą sobie przeszukać swoje kieszenie, tu ważne żeby nakaz był podpisany przez prokuratora, z samych plotek wątpie żeby któryś prokurator dał nakaz bo do tego "chyba" potrzebne są jakieś zarzuty, zeznania jakiś świadków itp. Oczywiście jeśli byłeś już karany to już jest trochę inaczej zapewne prokurator już inaczej patrzy na to, po za tym najlepiej na jakiś czas schować ziarna lampe i sprzęt Jesteś szczesciarzem że wiesz przed rewizją że bedziesz ją miał, wtakiej sytuacji możesz się przygotować, tak aby dać ładny przykład prawego obywatela niesprawiedliwie pomówionego heh
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2006 przez Benedykt de Spinoza, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 472 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: P-paranoi »
Benedykt de Spinoza pisze:
po drugie muszą mieć nakaz , bez nakazu to mogą sobie przeszukać swoje kieszenie.
Błąd. W "szczególnych przypadkach" mogą zrobić rewizję, a nakaz donieść później (bodajze w ciagu 24 godzin). Jak zapewne sie domyslasz "szczegolnym przypadkiem" moze byc wlasciwie wszystko.
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 43 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Używkowicz »
Ja miałem lot z rewizją.
Siedzę sobię w domu ,słucham muzyki,palę zioło,pije bro a tu dzwoni domofon i podrugiej stronie zgłasza się podkomisarz jakiśtam..wpuszczam chama a gdy on idzie na górę ja wyrzucam tube i zioło przez okno.
Okazuję się ,że jest ich dwóch.Wiem już o co chodzi.O kradzież.
Gdy przeszli przez próg ,powiedziałem ,że nie jestem właścicielem tego mieszkania i czy mogę zadzwonić do właściciela i powiadomić go o fakcie rewizji.Biorę tel. ,podnosi go ojciec a ja do słuchawki mówię :czy mogę poprosić pułkownika ....Ojciec zaczyna czaić ,że coś nie tak, coś mi tam gada, ja chwile czekam i mówię mu o co chodzi chłodnym tonem(a obsrany byłem max).Spróbowałem starego fortelu("mundurowy-mundurowego nie tyka").Na stole 3 telefony się ładują jeszcze ciepłe.Pies się pyta: ma pan papiery?Ja potakuję i mówię ,że oczywiście i ,że gdzieś się walają.To część histori ,której nie chcę mi się dalej pisać.Finał był taki ,że miałem mega szczęście i nic nie było ,pies nie robił po tym pułkowniku żadnego przeszukania :-D Czyli dobra ściema nie jest zła :-p
Uwaga! Użytkownik Używkowicz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 755 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: rysiekzklanu »
witu, pogratulowac i pozazdroscic ojca :)moj mi robi jazdy anwet za stara opalona lufe ;p

zeby nie meic problemow z piratami, zrob sobie jakas partycje i jebnij tam linucha. jak pieski zobacza ze na lnxie cisniesz to sobie odpuszcza. noo i dobrze by bylo, zeby obok kompa nie bylo 10tysiecy plytek z muza i filmami ^^
bo nawet jak nie bedizesz mial zawiaskow ani wiezienia, to moga ci kazac placic duzo grubego hajsu. uwazaj z tym :>
jeżeli wysyaeś mi pm [od początku do zeszłego tygodnia], to nic nie doszło.
  • 114 / / 0
przyznaję się do błędu ;>, wyraźnie mówi o tym paragraf 3, i nie jest to 24h a 7x24h , nie jest to też już nakaz a zatwierdzenie przeszukania , co do interpretacji że to może być właściwie wszystko tez sie zgadzam, i nad czym bardzo ubolwam. Choć można się zastanowić jakie to są przypadki w których postanowienie sądu nie mogło zostać wydane,np: wtedy gdy przestepstwo względnie dokonano 1h temu i dowody mogą zostać zmataczone.

Kodeks postępowania karnego
Rozdział 25
Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.

§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone

§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratoraw przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.

warto jeszcze wspomnieć że rewizja aka przeszukanie musi mieć określony cel, więc przeszukanie w sprawie podejrzenia o uprawe, "chyba" nie może sie przeistoczyć w przeszukanie w celu wykrycia pirackiego oprogramowanie, choć każdy może to interpretować wedle uznania. Nasze prawo jak się mu troszke przyjżeć, jest troszke zbyt ogólne, a przecież interpretacje mogą być dowolne, a co za tym idzie mogą być też i niesprawiedliwie-mylne.

Art. 224. § 1. Osobę, u której ma nastąpić przeszukanie, należy przed rozpoczęciem czynności zawiadomić o jej celu i wezwać do wydania poszukiwanych przedmiotów.
Art. 227. Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości.

Warto przeczytać Kodeks postępowania karnego, :> zaintersowanych zapraszam do odwiedzenia strony http://www.kodeks.wirt.pl
Ostatnio zmieniony 29 listopada 2006 przez Benedykt de Spinoza, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Benedykt de Spinoza nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 472 / 10 / 0
Benedykt de Spinoza pisze:
i nie jest to 24h a 7x24h
No, to jeszcze lepiej:)
Dzieki za linka, wypadaloby sobie przypomniec pare rzeczy :)
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: raver23 »
witu16nsk pisze:
WildMonkey pisze:
Pamiętaj, że mogą doczepić się też do kompa i piratów.To obligatoryjne jeśli nic nie znajdą,przejżą też apteczke,piwnicę i inne pomieszczenia gospodarcze
no to jak chodzi o piraty to moze byc dym z tego ]lepiej niech sie czepna do kompa[/b] i odwroca uwage niz maja szukac dalej i dalej. A moga zrobic tak ze rewizja po rewizji bedzie?

Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedzieć nawet ile...
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2006 przez raver23, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik raver23 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 472 / 10 / 0
raver23 pisze:
Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
Te "cenniki" na necie za piraty, wjazdy do domow zwyklych ludzi to jest sciema. Kare moze ci przyznac tylko sad.
  • 2 / / 0
ZIARNA SA LEGALNE NA 100% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uwaga! Użytkownik zmyler nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: yam'teoretyk »
P-paranoi pisze:
raver23 pisze:
Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
Te "cenniki" na necie za piraty, wjazdy do domow zwyklych ludzi to jest sciema. Kare moze ci przyznac tylko sad.
ale zawczasu niebiescy paniowie zawina cala gotowke na poczet kary i kosztow sadowych oczywiscie za pokwitowaniem... :rolleyes:
jest na to jakies obejscie do kurwy nedzy?
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.