Benedykt de Spinoza pisze: po drugie muszą mieć nakaz , bez nakazu to mogą sobie przeszukać swoje kieszenie.
Siedzę sobię w domu ,słucham muzyki,palę zioło,pije bro a tu dzwoni domofon i podrugiej stronie zgłasza się podkomisarz jakiśtam..wpuszczam chama a gdy on idzie na górę ja wyrzucam tube i zioło przez okno.
Okazuję się ,że jest ich dwóch.Wiem już o co chodzi.O kradzież.
Gdy przeszli przez próg ,powiedziałem ,że nie jestem właścicielem tego mieszkania i czy mogę zadzwonić do właściciela i powiadomić go o fakcie rewizji.Biorę tel. ,podnosi go ojciec a ja do słuchawki mówię :czy mogę poprosić pułkownika ....Ojciec zaczyna czaić ,że coś nie tak, coś mi tam gada, ja chwile czekam i mówię mu o co chodzi chłodnym tonem(a obsrany byłem max).Spróbowałem starego fortelu("mundurowy-mundurowego nie tyka").Na stole 3 telefony się ładują jeszcze ciepłe.Pies się pyta: ma pan papiery?Ja potakuję i mówię ,że oczywiście i ,że gdzieś się walają.To część histori ,której nie chcę mi się dalej pisać.Finał był taki ,że miałem mega szczęście i nic nie było ,pies nie robił po tym pułkowniku żadnego przeszukania :-D Czyli dobra ściema nie jest zła :-p
zeby nie meic problemow z piratami, zrob sobie jakas partycje i jebnij tam linucha. jak pieski zobacza ze na lnxie cisniesz to sobie odpuszcza. noo i dobrze by bylo, zeby obok kompa nie bylo 10tysiecy plytek z muza i filmami ^^
bo nawet jak nie bedizesz mial zawiaskow ani wiezienia, to moga ci kazac placic duzo grubego hajsu. uwazaj z tym :>
Kodeks postępowania karnego
Rozdział 25
Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratoraw przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.
warto jeszcze wspomnieć że rewizja aka przeszukanie musi mieć określony cel, więc przeszukanie w sprawie podejrzenia o uprawe, "chyba" nie może sie przeistoczyć w przeszukanie w celu wykrycia pirackiego oprogramowanie, choć każdy może to interpretować wedle uznania. Nasze prawo jak się mu troszke przyjżeć, jest troszke zbyt ogólne, a przecież interpretacje mogą być dowolne, a co za tym idzie mogą być też i niesprawiedliwie-mylne.
Art. 224. § 1. Osobę, u której ma nastąpić przeszukanie, należy przed rozpoczęciem czynności zawiadomić o jej celu i wezwać do wydania poszukiwanych przedmiotów.
Art. 227. Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości.
Warto przeczytać Kodeks postępowania karnego, :> zaintersowanych zapraszam do odwiedzenia strony http://www.kodeks.wirt.pl
Benedykt de Spinoza pisze: i nie jest to 24h a 7x24h
Dzieki za linka, wypadaloby sobie przypomniec pare rzeczy :)
witu16nsk pisze:no to jak chodzi o piraty to moze byc dym z tego ]lepiej niech sie czepna do kompa[/b] i odwroca uwage niz maja szukac dalej i dalej. A moga zrobic tak ze rewizja po rewizji bedzie?WildMonkey pisze: Pamiętaj, że mogą doczepić się też do kompa i piratów.To obligatoryjne jeśli nic nie znajdą,przejżą też apteczke,piwnicę i inne pomieszczenia gospodarcze
Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedzieć nawet ile...
raver23 pisze: Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
P-paranoi pisze:Te "cenniki" na necie za piraty, wjazdy do domow zwyklych ludzi to jest sciema. Kare moze ci przyznac tylko sad.raver23 pisze: Wow człowieku! Za każdą mp3 jest kara 3 zł. A zazwyczaj ludzie mają setki/tysiące mp3. Za film to nie chcę wiedziec nawet ile...
jest na to jakies obejscie do kurwy nedzy?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.