Substancje wpływające na wydajność działania układu kwasu gamma-aminomasłowego w organizmie.
Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1425 / 81 / 0
[ external image ]
kwas 2-aminoetanosulfonowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tauryna

Działa coś tauryna na was? Bo na mnie nie bardzo..chyba, ale nie brałem tauryny na czysto tylko z kofeiną, albo pozostałościami z działania kofeiny.

Niektóre osoby piszą ,że trochę relaksuje i być może pomaga na sen.

Piszę o tutułowej subst bo Wildzen polecał to na odstawkę kofeiny więc kupiłem.

Przed chwila zjadłem 2 kapsy tauryny; w sumie dzisiaj 4g (1g rano 1g w południe i przed chwilą 2g na pusty żołądek) i być może działa coś tam stabilizująco nastrój, ale pewnie placebo (dzisiaj poleciało też wiele kapsów z kofeiną, której mam dość i nie działa już na mnie jak na początku pomimo ogromnych dawek i chciałbym już przerwę zrobić, bo łapią mnie już jakieś dołujące tylko klimaty , poza jakimś tam średnio przyjemnym fizycznym pobudzeniem, ale ciezka robota fizyczna + upał + przemęczenie + duże dawko kofy nie są za dobre na pewno i nie ma sensu ładować kupy prochu).

Okres półtrwania tego chyba nie jest długi około 1-2h.

Być może coś tam działa minimalnie przeciwlękowo/stabilizujaco, bo jak napisałem wcześniej kofeina działa na mnie tak jakby napinająco , ale możliwe, że najzwyczajniej kofeina została już wyeliminowana i się naturalnie uspokajam.
Ostatnio zmieniony 27 października 2013 przez surveilled, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: dodano strukturę, nazwę systematyczną i link do Wikipedii
  • 992 / 25 / 0
Ja w dawce 4g po 1,5h odczuwam już dużą senność (jest bardzo naturalna). Po taurynie w przeciwieństwie do kofeiny, nie ma super wyraźnych efektów. Jest bardzo fajnym wspomagaczem w połączeniu z piwem na sen po stymulantach.
  • 545 / 8 / 0
Paradoksalnie tauryna w kombinacji z kofeiną utrudnia zaśnięcie bardziej niż sama kofeina. Natomiast sama tauryna w dużych dawkach działa uspokajająco i nasennie, faktycznie w dość naturalny sposób. Dawka 1,5 g to minimum, ale dopiero przy 3g na raz zdecydowanie czuję uspokojenie i senność. Można zresztą próbować dawek jeszcze większych. Niestety tolerancja rośnie bardzo szybko (m.in. poprzez GABA-A), tauryna stosowana codziennie przestaje działać nawet po tygodniu-dwóch. Stosowana sporadycznie na sen bardzo mi się przydaje (wraz z melatoniną).
  • 992 / 25 / 0
A jak myślisz, ile trzeba poczekać, żeby opadła?
  • 545 / 8 / 0
Nie wiem, ja robiłem przerwy maksymalnie kilkudniowe, ale przestawiłem się z 3 x 1,5g codziennie na sporadyczne 3g na sen.
  • 609 / 16 / 0
Na mnie tauryna działa tylko w połączeniu z guaraną.
Działa u mnie ok.1,5 h
Uwaga! Użytkownik punk6 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 115 / 1 / 0
Sprobuj z yerba mate :D ma to kopyto,
  • 64 / 1 / 0
tauryny używam czasami przed treningiem, czuć wyraźne pobudzenie na treningu

PL /-kol.
  • 438 / 6 / 0
Re: Tauryna
Nieprzeczytany post autor: koljaczek »
Do Tauryny trzeba mieć organizm hmm. wyczulony ?
Jestem amatorem napojów energetycznych , także próby mixowania czystej tauryny z innymi "wspomagaczami" tej klasy
ograniczają się do efektu placebo, niektórzy mają tak z sulbutiaminą , której osobiście działanie doceniam.

Taurynie trzeba powinszować działania ... relaksacyjnego w dużych dawkach, bo do uspokajającego jest jej niestety za daleko
We were young souls
on the junk-yard
now we are stunned minds
full of junk-goods

. Primum non nocere
  • 151 / 10 / 0
Re: Tauryna
Nieprzeczytany post autor: hpk666 »
Tauryna działa w ilości minimum 7,5g. Bardzo wyraźnie w ilości 15g.

Żadne senności itp pierdoły :D
Tauryna przy 15g daje sympatyczne uczucie rozsadzania mięśni siłą. Wydolność zauważalnie się poprawia - mięśnie mogą pracować dłużej/mocniej bez omdlewania.
Przy 15g dochodzi lekka tendencja do agresywnych zachowań.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Mon, 02 Feb 2026 13:13:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1770037932'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?

Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?

Fernando i Horacio gotowali "metę", teraz grozi im 20 lat więzienia

Poszukujący pracy obywatele Meksyku trafili, przez Hiszpanię, do gminy Osielsko. Tak brzmiały tłumaczenia zatrzymanych. Teraz w sądzie rozpocznie się proces dwóch obcokrajowców i Marcina P., właściciela posesji, na której działała fabryka metamfetaminy.

CBZC rozbija packzomatową dystrybucję

Współpraca policjantów z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości i wydziału kryminalnego z Chełmna doprowadziła do zatrzymania 44-latka, który z wykorzystaniem paczkomatów, wysyłał do odbiorców paczki z narkotykami. Przy zatrzymanym funkcjonariusze zabezpieczyli znaczną ilość narkotyków i gotówkę. Mężczyzna trafił na 3 miesiące do aresztu.