Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 408 / 3 / 0
Witam, mam nadzieje, że wybrałem odpowiedni dział.
Ostatnio wybrałem się do apteki po loratadynę i usłyszałem, że 'opakowanie 10 tabletek za 11zł jest bez recepty, zaś opakowanie zawierające 30 tabletek w tej samej cenie jest już na receptę' i nie jest to fake, bo lekarz ogólny mi to dziś potwierdził gdy poprosiłem go o receptę na ten lek (30 tabletek). Jakie prawo, jaki zapis to reguluje ? W ogóle, jak to możliwe, że substancja jest i OTC i ATC w zależności od dawki w opakowaniu ? Pierwszy raz się z czymś tak absurdalnym spotykam.
Uwaga! Użytkownik FrozenSynapse nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 200 / 4 / 0
Loratan 10x10 masz nierefundowany a 30x10mg jest refundowany stąd ta różnica w cenie. Przepisów prawnych Ci niestety nie podam.

Tu trochę inny przykład bo jest różnica w dawce ale antidol 15 i antidol 20, jeden otc a drugi już nie.
  • 5299 / 104 / 0
Nie podam dokładnego namiaru, gdzieś tam czytałem, że jak jest "niewielka" dawka leku, "niewiele" jej w opakowaniu to preparat może zostać uznany za taki, że w tej dawce w tej ilości w opakowaniu może być bez recepty. To ci z góry farmaceutycznej ustalają co i jak. Oczywiście nie każdy środek może być bez recki (zróbcie mnie ministrem zdrowia to to zmienię %-D ), w to nie wejdą psychotropy, narkotyki przeciwbólowe i jeszcze jakieś - nie pamiętam. W każdym razie można śmiało na mnie głosować :cheesy:
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.