Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 221 / 4 / 0
a dla lubiacych pomarzyć wrzuciłem na image board obrazki z kliniki Zokl2:
http://talk.hyperreal.info/post1371526.html#p1371526
  • 880 / 23 / 0
Walenie helu w takim miejscu musi być super przeżyciem.... :rolleyes:
Nie ćpiej bo skiśniesz!
  • 1545 / 213 / 0
Zapomniałeś, Feelgood, dodać, że dzięki temu programowi 10-io krotnie zmalała liczba przestępstw związanych z narkotykami, kilkadziesiąt razy zmniejszyła się liczba nowych zakażeń "przez igłę", liczba uzależnionych mających stałą pracę wzrosła z 20% do 80%, znacznie zmniejszyła się (!) liczba nowouzależnionych w stosunku do lat '90. A dla oszczędnych Szwajcarów jeszcze jeden czynnik ma olbrzymie znaczenie - koszta obecnej polityki (anty)narkotykowej są znacznie niższe, niż wcześniejszej paranoicznej "wojny z narkotykami.
Na YouTubie krąży film z wywiadami z przedstawicielami policji, służby zdrowia i polityków szwajcarskich. Wszyscy popierają obecne rozwiązania dot. narkotyków w Szwajcarii.
U nas (i nie tylko u nas) nadal królują metody, stosowane w czasach prohibicji w USA.
Program ten wyraźnie pokazuje, że to nie uzałeżniony jest z gruntu zły, tylko sposób jego traktowania.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013 przez stary dziad, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 221 / 4 / 0
oczywiście że są same plusy takiego rozwiązania i ekonomiczne i społeczne, widziałem dokument w którym szwajcarzy wyliczyli że jeden ćpun z Zokl2 kosztuje państwo mniej niż na tradycyjnym odwyku lub osadzony w więzieniu i tak na logikę wszystkie państwa powinny to wprowadzić ale zdaje się że każdy ma swoją logikę, np. USA stworzyło prawdziwe więzienne imperium i to jest ogromny biznes dający wiele miejsc pracy i zyski właścicielom więzień
(wiele jest prywatnych) a większość osadzonych trafia tam za przestępstwa związane z narkotykami, kartele narkotykowe też będą walczyć o status quo
w tej sprawie bo zarabiają ogromne pieniądze..
ale ja wierzę że tak jak przeszła do historii inkwizycja, faszyzm i komunizm tak samo przejdzie do historii również "war on drugs"
może jeszcze nawet za naszego życia czego sobie i wszystkim tutaj życzę
  • 343 / 6 / 0
Wasze słowa są miodem na moje stare i pełne bliźn serce.
Uwaga! Użytkownik Motor niczyj jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1545 / 213 / 0
Prędzej wiatry zaczną wiać do tyłu, owca z wilkiem będą w zgodzie dzielić zagrodę, a Kaczyński i Tusk nauczą się mówić po polsku niż w Polsce tak będą traktować grzejników.
Marzenia mają tę zaletę, że zazwyczaj nic nie kosztują i są piękne.
Ja tego nie dożyję.
Polski program (anty)narkotykowy, to efekt włażenia w dupę Waszyngtonowi. Jak oni, tak i my, za panią matką.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013 przez stary dziad, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1406 / 143 / 0
amerykańskie "ubóstwienie" wartości purytańskich, idealizowanie rodziny zyjacej zgodnie z tymi zasadami, amerykanska "moralnosć" i amerykańki triumf wartości prorodzinnych w każdym filmie, czy "umoralnianie" na każdym kroku doprawiaja mnie o co najmniej mdłości.
nienawidze tego w Amerykanach, dla mnie sa zgnili i otyli w 80% na swoim podwórku, natomiast maja b.wiele do powiedzenia w kwestiach owej paskudnej zgnilizny. potrzasaja paluszkiem i groza całemu światu, a sami juz dawno utoneli we własnych fekaliach. natomiast dla nas, Polaków, Ameryka to symbol "cudu"(z reszta nie tylko dla nas, ale u Polaków to chyba najjaskrawiej widać). tak dla szarego obywatela, jak i dla elit rzadzacych. dlatego tak jak zwykły Jan Kowalski marzy o ameryce, tak i panowie politycy podążaja za jej "radami", "wskazówkami" i "wytycznymi" jak przysłowiowe owce na rzeź. totalnie bezwolnie i bezkrytycznie.
a szkoda, wielka szkoda. jest naprawde wiele innych, duuuuużo lepszych wzorców do nasladowania, jesli juz nasladowac wszystko musimy.
apeluje wiec do naszych elit_ w kwestii narkotyków podążajcie za np.Szwajcaria. bedziecie mieli duzo mniej strupów na waszych i tak już zgniłych głowach
łeb polityka jest bardziej zgniły niz łeb narkomana. no ale oni swego uzalęnienia od władzy nie lecza, gdyz oni sa władza i to oni dyktuja warunki
ośrodki odwykowe dla wladzomanów hahahaha ciekawe jakie to science fiction
  • 840 / 26 / 0
eee ćpuny z Wawy czy czasem na Woli nie ma jakieś świetlicy gdzie można iść wymienić sprzęt i przy okazji puknąć ?
kiedyś na jakieś melinie słyszałem jak ćpuny właśnie rozmawiali o takim miejscu niestety nie dopytywałem i nie pamiętam nawet czy to chodziło o Wole czy o inną dzielnice już (ale chyba o Wole) sam nigdy nie jezdzę po towar na tamtą stronę wiec nie po drodze mi tam ..

edit.

badź gdzieś na gocławiu przy jakimś rondzie ? - coś mi teraz tak świta ale dziury mam i nie pamiętam dokładnie
Uwaga! Użytkownik czarny3211 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 800 / 8 / 0
Przy rondzie wiatraczna jest świetlica taka. Tam mają pokój taki że możesz wejść, pukać, palić i jeszcze herbate lub kawę Ci zrobią. Świetny punkt obserwacyjny dla wiadomo kogo.
  • 840 / 26 / 0
Oo widzisz tak właśnie myślałem ze pierwsza myśl była nie trafiona i przypomniało mi się te rondo właśnie tyle ze nie pamiętałem które dokładnie a to na grochowie.
Wiadomo tu jest Polska ćpuny mają przejebane pewnie nie jedna osoba zdziwiła się wychodząc z tego miejsca i po przejściu paru metrów została zwinięta , to jest korzystny scenariusz bo przynajmniej już ktoś się naćpał gorzej jakby powineli przed strzałem/jaraniem wtedy tylko kulka w łeb.
Sam nigdy nie korzystałem z tego miejsca i pewnie nie skorzystam bo nie kupuje w tamtych rejonach a nie będę jechał specjalnie tam puknąć ( chyba musiałbym być pierdolnięty) ale fajnie by było gdyby powstało jeszcze kilka takich miejsc tyle ze musiałoby też się prawo zmienić bo nikt i tak by nie korzystał bo by było tak jak napisałeś ze co drugą osobe by zdejmowali . Każdy woli iść do jakiegoś wc/klatki itd bądź wstrzymać się i w domu puknąć.
Uwaga! Użytkownik czarny3211 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem

Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.

Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.