Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 934 / 12 / 0
coś trochę ściemniasz, generalnie większość publikacji jakie widziałem odnośnie analizy włosów lc-ms pod kątem spożywanych substancji, podają jako realny okres za który można uzyskać informacje co było przyjmowane, tylko 12 ostatnich miesięcy, a nie jak tu piszesz o historii życia wyssanej z włosa :-P
  • 14 / / 0
oszolom pisze:
A czy interesują ci,ę także włosy takie, które są króciutkie?
Czy muszą być to włosy dłuższe o dłuższym stażu? Czy mogą być dopiero co ścięte i ich długość to jakieś 4 mm ?
Interesuje mnie każda długość, rownież takie krótciutkie o których mówisz - zazwyczaj wtedy przy okazji skracania wystarczy zebrać porzucone włosy i to jest dla mnie dobra, duża (bo z całej objętosci głowy) próba ;). (jeśli oczywiscie w okresie ostatnich ok. 4 miesięcy używałeś jakichś substancji)

klejofas pisze:
coś trochę ściemniasz, generalnie większość publikacji jakie widziałem odnośnie analizy włosów lc-ms pod kątem spożywanych substancji, podają jako realny okres za który można uzyskać informacje co było przyjmowane, tylko 12 ostatnich miesięcy, a nie jak tu piszesz o historii życia wyssanej z włosa :-P
kwestia porozmawiania ze mną i lepszego zrozumienia - jesli ktoś ma włosy do pasa, to jest szansa, ze można wykryć to co brał 5-6 lat lemu (szansa, nie pewność, gdyż w zalezności od poziomu eksploatacji włosa, mycia itd. i ilości zażywanych wtedy substancji mogły zostac wymyte), można wykryć maksymalnie tyle ile prezentuje długość naszego włosa (jesli kilku centymetrowe włosy, to pokazują one tylko kilkumiesiaczną historię, nic poza tym... prawie nic - bo są jeszcze leki które utrzymują się w krwioobiegu długo po zaprzestaniu brania, wiec wbudowują się we włosy również jeszcze przez jakiś czas). Faktycznie niektóre źródła definiują półroczny okres utrzymywania się substancji we włosach, jednak inne mówią np. o 3-4 latach. A ja sama badam i wykrywając lub nie wykrywając cośś we włosach długich bardzo oddalonych od skóry to wyciągnę własne wnioski :), to jeden z moich celów.
  • 84 / 1 / 0
Nie przyszło wam do głowy, że wysyłając swoje włosy do tej Pani wspieracie badania nad skuteczniejszym wykrywaniem obecności śladów po ćpaniu i sami sobie stawiacie sidła? Komu mają takie metody służyć? Wydaje mi się że tylko organy ścigania na tym skorzystają.
Z pełnym szacunkiem i uznanim dla Pani studentki, ale ja się od tego trzymam za daleka i wam radzę tożsamo.
  • 14 / / 0
cut
Faktycznie "wspieranie badań..." brzmi zagrażająco, jednak ww ograny mają nieograniczony dostęp do wszelakich prób, wiec mogą sobie ulepszać metody w nieskończoność. A ja działając niezależnie pomogę sobie tylko popróbować i wyciągnąć kilka wniosków (gdyby miała opracować kompletną procedurę, musiałabym zrobić z tego doktorat). Rozumiem Twoją pozycję, tu i tak chodzi o dobrowolność. Kilka osób stąd już się zdecydowało i dostałam próbki, mam nadzieje, że jeszcze ktoś zdecyduje się mi pomóc :).

nie cytuj posta znajdującego się bezpośrednio nad Twoim #pyzg
  • 221 / 4 / 0
już wiem dlaczego dresy się strzygą na łyso ;-)
  • 14 / / 0
Ogłoszenie jest aktualne jeszcze przez co najmniej parę dni, jeśli ktoś jeszcze chciałby pomóc to zapraszam ;)
  • 2651 / 42 / 0
I co? Ktoś wysłał? Wyszło coś ciekawego?
  • 14 / / 0
Od paru osób stąd dostałam próbki, jednak zostawiłam sobie je na sam koniec (czyli niedługo się za nie zabiorę, dziś zrobię ekstrakcję z części) - kiedy to metoda będzie sprawdzona itd. Przez awaryjność sprzętu może będę musiała przeciągnąć badania do września, tak więc jeśli ktoś chce podesłać włosy - jeszcze może :). A w próbkach z innych źródeł udało mi się wykryć różne kąski, np: fentanyl, tramadol, leki przeciwdepresyjne, nasercowe
  • 205 / 2 / 0
Jeżeli nadal aktualne to mogę Ci wysłać pół mojego dreda który zawiera w sobie wiele interesujących rzeczy. Urwałem go pod wpływem deliriantów więc i historie ma swoją.
Uwaga! Użytkownik McKirko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Badania zakończone (proszę o zamknięcie tematu). Dziękuję wszystkim pomocnikom!

Kilka moich wniosków:
- identyfikacja substancji we włosach jest baaaardzo skomplikowana :), jesli ktoś chciałby Wam kiedyś udowodnic, że wykrył coś w waszej próbce, nie poddawajcie się, poproście jakiegoś chemika o pomoc (np. mnie), można wymyślić tyle teorii, skąd pochodzi wykryta substancja, że jest ona produktem metabolizmu innej, lub jej fragmentem... żmudna droga żeby na 100% udowodnić, że ci co wykryli mają racje (podczas badań wiele substancji podejrzanych znalazłam nawet w próbkach ślepych, także ktoś może być czysty, a jeśli komuś innemu nie chciałoby się drążyć/analizować dogłębniej, mógłby wydać niepotwierdzoną, krzywdzącą opinię)
- okno czasowe wykrywanych związków może być bardzo obszerne, literatura podaje do 12 miesięcy, a mi udało się oznaczyć związki we włosach na 40 cm ich długości, a więc pochodzących z ok. 4 lat
- jeśli przebywacie w otoczeniu palących w danym momencie cokolwiek, bezpośrednio nie zaciągając się, jednak wdychając powietrze, też dostarczacie substancje do organizmu, który ją metabolizuje i we włosach można znaleźć substancję w formie pierwotnej i zmetabolizowanej
- jeśli ktoś ładnie przygotuje próbkę (zainwestuje $ w oczyszczanie) może się udać wykrycie jednorazowego zażycia substancji (mi się nie udało, za mało czasu na badania:)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób

Newsy
Diler z Anglii przyjmował nietypową walutę. Uzależnieni spłacali długi rzadkimi kartami Pokemon

Nietypowa waluta w narkotykowym biznesie pod lupą angielskich śledczych. Podczas przeszukania domu 26-letniego dilera policjanci zabezpieczyli nie tylko kokainę, marihuanę i gotówkę, ale także pudełko z rzadkimi kartami Pokemon. Szybko wyszło na jaw, że służyły one uzależnionym do spłacania długów u przestępcy.

FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych

14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.

Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia

W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.