oszolom pisze:A czy interesują ci,ę także włosy takie, które są króciutkie?
Czy muszą być to włosy dłuższe o dłuższym stażu? Czy mogą być dopiero co ścięte i ich długość to jakieś 4 mm ?
klejofas pisze:coś trochę ściemniasz, generalnie większość publikacji jakie widziałem odnośnie analizy włosów lc-ms pod kątem spożywanych substancji, podają jako realny okres za który można uzyskać informacje co było przyjmowane, tylko 12 ostatnich miesięcy, a nie jak tu piszesz o historii życia wyssanej z włosa :-P
Z pełnym szacunkiem i uznanim dla Pani studentki, ale ja się od tego trzymam za daleka i wam radzę tożsamo.
Faktycznie "wspieranie badań..." brzmi zagrażająco, jednak ww ograny mają nieograniczony dostęp do wszelakich prób, wiec mogą sobie ulepszać metody w nieskończoność. A ja działając niezależnie pomogę sobie tylko popróbować i wyciągnąć kilka wniosków (gdyby miała opracować kompletną procedurę, musiałabym zrobić z tego doktorat). Rozumiem Twoją pozycję, tu i tak chodzi o dobrowolność. Kilka osób stąd już się zdecydowało i dostałam próbki, mam nadzieje, że jeszcze ktoś zdecyduje się mi pomóc :).
nie cytuj posta znajdującego się bezpośrednio nad Twoim #pyzg
Kilka moich wniosków:
- identyfikacja substancji we włosach jest baaaardzo skomplikowana :), jesli ktoś chciałby Wam kiedyś udowodnic, że wykrył coś w waszej próbce, nie poddawajcie się, poproście jakiegoś chemika o pomoc (np. mnie), można wymyślić tyle teorii, skąd pochodzi wykryta substancja, że jest ona produktem metabolizmu innej, lub jej fragmentem... żmudna droga żeby na 100% udowodnić, że ci co wykryli mają racje (podczas badań wiele substancji podejrzanych znalazłam nawet w próbkach ślepych, także ktoś może być czysty, a jeśli komuś innemu nie chciałoby się drążyć/analizować dogłębniej, mógłby wydać niepotwierdzoną, krzywdzącą opinię)
- okno czasowe wykrywanych związków może być bardzo obszerne, literatura podaje do 12 miesięcy, a mi udało się oznaczyć związki we włosach na 40 cm ich długości, a więc pochodzących z ok. 4 lat
- jeśli przebywacie w otoczeniu palących w danym momencie cokolwiek, bezpośrednio nie zaciągając się, jednak wdychając powietrze, też dostarczacie substancje do organizmu, który ją metabolizuje i we włosach można znaleźć substancję w formie pierwotnej i zmetabolizowanej
- jeśli ktoś ładnie przygotuje próbkę (zainwestuje $ w oczyszczanie) może się udać wykrycie jednorazowego zażycia substancji (mi się nie udało, za mało czasu na badania:)
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Diler z Anglii przyjmował nietypową walutę. Uzależnieni spłacali długi rzadkimi kartami Pokemon
Nietypowa waluta w narkotykowym biznesie pod lupą angielskich śledczych. Podczas przeszukania domu 26-letniego dilera policjanci zabezpieczyli nie tylko kokainę, marihuanę i gotówkę, ale także pudełko z rzadkimi kartami Pokemon. Szybko wyszło na jaw, że służyły one uzależnionym do spłacania długów u przestępcy.
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.
Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia
W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.