Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 88 / 1 / 0
Na fali medialnego hype po samobójczej smierci osoby zażywającej DXM temat warty rozważenia.
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Oczywiście definitywnej odpowiedzi udzielić się nie da, gdyż grupa docelowa dla DXM jest z założenia związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia myśli samobójczych.
Dobrze znane są ostrzeżenia o potencjale pro-samobójczym leków antydepresyjnych w okresie rozpoczynania lub powrotu do terapii. Dotyczy głównie starszych rodzin SSRI/SNRI I generacji, a mimo to większość nowych produktów, jak ceniony przez lekarzy es/citalopram nie są uznawane za w pełni bezpieczne.
DXM bez wątpienia należy włączyć do grupy substancji działających jako SSRI, jednak działające krótkotrwale i niepewnie. Co za tym idzie DXM będzie narażał użytkownika na powtarzający się cykl pobudzania-wyciszania pomp wychwytu zwrotnego, który uznawany jest za naczelną przyczynę podwyższonego zagrożenia wystąpieniem mysli samobójczych podczas re/introdukcji terapii lekami SSRI.

Więc dlaczego serotonina miała by działać w tak przeczący logice sposób?
Przyczyną jest szósty członek rodziny receptorów serotoninowych 5-HT6. Podczas gdy pozostałe sześć receptorów 5-HT działają różnorodnie pobudzająco na tkankę nerwową, 5-HT6 wykazuje działanie szeroko blokujące, głównie w obszarze hamowania neuronów GABA- i dopaminoergicznych.
Pobudzanie 5HT6 odpowiada za negatywne efekty tryptamin zawartych w grzybach z rodziny Psilocybe, których za to nie obserwuje się podczas działania tryptamin kaktusów Lophophora i wiąże się to z brakiem aktywnośći 5HT6 meskaliny.
galaxies exploding are industrial accidents
  • 3215 / 417 / 0
W kaktusach nie ma tryptamin - rozumiem, że miałeś na myśli fenetylaminy ?
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2372 / 56 / 0
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Nie.
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 231 / 2 / 0
Koleś zapewne cierpiał na głęboką depresję. DXM mógł mu dodać jedynie odwagi do tego by ze sobą skończyć. To tak samo jak z tym samobójstwem po mary. Nikt nie interesuje się chorym osobnikiem a później wszystko podklejają pod narkotyki. Pozdro
  • 488 / 7 / 0
Co to są normalne, zdrowe osoby?
Gdzie to się kończy a gdzie zaczyna, w którym punkcie?
  • 12 / / 0
Po SSRI jest ryzyko samobójstwa ze względu na depresję. Przy pierwszych tygodniach leczenia najpierw wracają siły, dopiero później samopoczucie. Możemy już wstać z łóżka i coś robić ale nadal czujemy się beznadziejnie, więc możemy już sobie spokojnie skoczyć z 10 piętra.
IMO DXM jest dziwnym antydepresantem, bo samopoczucie jest już podwyższone następnego dnia na kacu/zejściu.

Mi niedawno wkręciła się schizofrenia, zdiagnozowałem u siebie bezpodstawnie na tripie schizofrenie i strasznie się tego przestraszyłem, doszedłem wtedy do wniosku, że cały mój samorozwój ch.. strzelił i jestem zwykłym szarym człowiekiem. Nazajutrz te myśli odpłynęły jak ręką odjął .
Uwaga! Użytkownik qmrm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 652 / 3 / 0
U "zdrowych" nie, przy depresji może równie dobrze pomóc jak i zaszkodzić,.
Dużo prędzej zaszkodzi gdy bierze się DXM w roli cudownego leku na poprawę nastroju, depresję ... i kaszel (w tej kolejności). Bez pracy nad sobą pożytek będzie zerowy.
Ostatnio zmieniony 12 marca 2013 przez arturc1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielcy są wielcy tylko dlatego, że my klęczymy.
  • 418 / 2 / 0
Zdrowy czy nie zdrowy nie ma pewnych reguł czysta teoria.. Nigdy nic nie wiadomo, nawet nie wiadomo czy dex był przyczyną np problemy
  • 3959 / 148 / 0
u mnie sie pojawia chcac niechcac, motyw smierci lub samobojstwa. pewnie to stad, ze wiele lat siedzialo mi to w glowie.
  • 13 / / 0
DXM jak najbardziej powodować może myśli samobójcze, tak samo jak SSRI i inne leki psychoaktywne szeroko pojęte, więc to czy DXM powoduje te myśli, czy też nie - zapewne tego udowodnić się nie da - to i tak nic to nie zmieni.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Matka przemycała narkotyki dla syna w więzieniu. Nasączyła nimi strony książki kulinarnej

Dzięki czujności funkcjonariuszy Zakładu Karnego nr 1 w Strzelcach Opolskich oraz szybkiej reakcji policjantów, udaremniono nietypową próbę przemytu narkotyków. 50-letnia kobieta, która przyszła na widzenie ze swoim synem, osadzonym w zakładzie karnym, chciała przekazać mu książkę zatytułowaną „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Jak się okazało, książka kryła coś znacznie bardziej niebezpiecznego niż przepisy na zdrowe posiłki.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.