Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Oczywiście definitywnej odpowiedzi udzielić się nie da, gdyż grupa docelowa dla DXM jest z założenia związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia myśli samobójczych.
Dobrze znane są ostrzeżenia o potencjale pro-samobójczym leków antydepresyjnych w okresie rozpoczynania lub powrotu do terapii. Dotyczy głównie starszych rodzin SSRI/SNRI I generacji, a mimo to większość nowych produktów, jak ceniony przez lekarzy es/citalopram nie są uznawane za w pełni bezpieczne.
DXM bez wątpienia należy włączyć do grupy substancji działających jako SSRI, jednak działające krótkotrwale i niepewnie. Co za tym idzie DXM będzie narażał użytkownika na powtarzający się cykl pobudzania-wyciszania pomp wychwytu zwrotnego, który uznawany jest za naczelną przyczynę podwyższonego zagrożenia wystąpieniem mysli samobójczych podczas re/introdukcji terapii lekami SSRI.
Więc dlaczego serotonina miała by działać w tak przeczący logice sposób?
Przyczyną jest szósty członek rodziny receptorów serotoninowych 5-HT6. Podczas gdy pozostałe sześć receptorów 5-HT działają różnorodnie pobudzająco na tkankę nerwową, 5-HT6 wykazuje działanie szeroko blokujące, głównie w obszarze hamowania neuronów GABA- i dopaminoergicznych.
Pobudzanie 5HT6 odpowiada za negatywne efekty tryptamin zawartych w grzybach z rodziny Psilocybe, których za to nie obserwuje się podczas działania tryptamin kaktusów Lophophora i wiąże się to z brakiem aktywnośći 5HT6 meskaliny.
Sądzicie, że DXM może indukować myśli samobójcze u normalnych, zdrowych osób?
Gdzie to się kończy a gdzie zaczyna, w którym punkcie?
IMO DXM jest dziwnym antydepresantem, bo samopoczucie jest już podwyższone następnego dnia na kacu/zejściu.
Mi niedawno wkręciła się schizofrenia, zdiagnozowałem u siebie bezpodstawnie na tripie schizofrenie i strasznie się tego przestraszyłem, doszedłem wtedy do wniosku, że cały mój samorozwój ch.. strzelił i jestem zwykłym szarym człowiekiem. Nazajutrz te myśli odpłynęły jak ręką odjął .
Dużo prędzej zaszkodzi gdy bierze się DXM w roli cudownego leku na poprawę nastroju, depresję ... i kaszel (w tej kolejności). Bez pracy nad sobą pożytek będzie zerowy.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Narkotyki z dostawą. „Kryształy" i skręty w przesyłce tak jak legalny towar
Zamówienie przez internet, odbiór w automacie paczkowym lub u kuriera – przestępcy przestawiają się na nowy kanał dystrybucji narkotyków – wykorzystują przesyłki pocztowe. Już ponad 86 ton narkotyków – jak pisała „Rz” – trzykrotnie więcej niż w całym ubiegłym roku, skonfiskowało od początku 2026 r. policyjne CBŚP. To „wierzchołek góry lodowej”, bo na rynek może trafiać nawet kilkakrotnie więcej. Dilerzy kamuflują drogę do odbiorcy – narkotyki docierają w przesyłkach, tak jak tysiące legalnych towarów
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12
Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.