Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 124 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: syntax_error »
No i co to za fotka? Nie ogarniam Twojego zamysłu :) Ten kaktus to chyba Euphorbia - kaktus "kowbojski". Mam takiego, ładnie rośnie, wygląda jak na prerii :)

EDIT:

Poza ładnym wyglądem nie ma z niego większego pożytku :)
Nie sprzedaję, nie kupuję, nie posiadam, nie załatwiam. Lubię poczytać i tylko tyle.
  • 3490 / 57 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Ej to może wyślij nam zjęcia reszty swoich roślin ze swojego domu? A może są wśród nich jakieś psychoaktywne? A masz chomika? Daj zdjęcie, może da się go zasnuffać?
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Żeby, ktoś tego czasem nie jadł.
To jest euphorbia,Trigona - wilczomlecz. trójzębowy
Nie jest kaktusem.
Ma białe mleczko w środku, trujące.
Wszystkie euphorbie są TRUJĄCE !!

EDIT:
Tutaj:
http://home.conceptsfa.nl/~boogaar1/cactussen.htm
jest lista kaktusów, które mają w sobie, jakąkolwiek ciekawą chemię.
Jednak, te w które warto się bawić, to lophophora williamsii i niektóre trichocereusy.

Znalazłem informację, że
Z tejstrony:
http://www.entheogen.com/content/view/58/2/
Wynika, że część trichocereusów ma ponad 50 % mescaliny.
Podczas gdy poczciwa lophophora ma tylko 30 % meskaliny,
ale zawiera jeszcze dużo anhalonidyne, glycyny i wiele innych, więc trip po tym, może być wyjątkowy.
Najbardziej zastanawia mnie to co pisał witkacy, czyli kąt widzenia 360 stopni. :-) Musi być ciekawie.
Ostatnio zmieniony 06 listopada 2006 przez Qpa, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Botanical name mescaline other alkaloids
Genus species
Lophophora williamsii ~1% dry Ann,And,Ant,Annd,H,L,P,T
Trichocereus peruvianus 0.8% dry T
pachanoi 0.1% wet Annd,H,T
bridgesii 0.1% wet T
validus 0.1% wet
macrogonus <0.05% wet T
terschecki <0.05% wet Ann
werdermann <0.05% wet T
taquimbal <0.05% wet H
cuzcoensis <0.01% wet T
Stetsonia coryne <0.01% wet T
Pelecyphora aselliformis 0.00002% And,H,P

Mescaline content is probably given as hydrochloride, 128 mg mescaline HCl = 200 mg mescaline sulfate. Doses of mescaline are usually measured as sulfate. "Dry" means dry weight, "wet" fresh weight.

Ann = anhalonine causes paralysis followed by hyperexitability in rabbits
And = anhalodine stimulant, not potent
Annd = anhalonidine similar to pellotine
H = hordenine
L = lophophorine causes convulsions, similar to strychnine
P = pellotine causes drowsiness and slowing of heartbeat
T = tyramine
http://www.erowid.org/psychoactives/faq ... #mescaline

Szkoda że nie podano zawartości meskaliny u peyotla i peruvianusa w zielonej masie mielibyśmy wszystko czarno na białym . Muszę się bliżej przyjzeć temu T. validus - ma tyle samo meskaliny co pachanoi i bridgesii.
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 158 / 2 / 0
Dokładnie to samo sobie pomyślałem.
Trichocereus validus jest dosyć mocno zasobny w meskalinę.
Co do peyotla to wiadomo, że meskalina jest to 30% wszystkich alkaloidów. Jednak nie wiadomo ile jest to masy ciała kaktusa ?
Nic dziwnego, że panuje powszechna opinia, że lophophora nie ma żadnego działania.
Bo porównując, jak ktoś wsunie 15 cm trichocereusa, o grubości np 6 cm.
To porównywalnie musiałby wsunąć jakieś 6 lophophor średnicy ok 6-7 cm. a na taki komfort to już nie każdy sobie pozwoli.
Ciekawą rzeczą jest fakt, że mimo, iż lophophora słynie jako kultowy kaktus meskalinowy, nie ma osoby która miałaby z nią jakąkolwiek styczność... :-)
  • 113 / 3 / 0
lophophora williamsii działa na 100% , obecnie niestety nie ma jej masowo w sprzedaży z prostego powodu : trzeba ją uprawiać 16 lat aby wytworzyła meskaline i odpowiednio urosła co powoduje że jest droga ( w dodatku kilkadziesiąt innych alkaloidow jakie zawiera powodują ciężkie jazdy ) , a w USA popularne sa tabletki z syntetyzowaną czystą meskaliną które są 20 razy tańsze od peyotla , łatwo je połknąć i powodują czystą bezpieczną jazdę . Skoro więc nie ma dużego rynku na peyotla to i cena jest wysoka i koło się zamyka .

Jak tylko znajdę troche czasu to sprowadze troche nasion T.validus .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 382 / 8 / 0
@ wolf74 - można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że spora część tabletek meskaliny to w rzeczywistości LSD. ;-)
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 113 / 3 / 0
zewsząd i znikąd - chyba nigdy sie nie wie co naprawdę wciska nam diler , w Polsce czy nawet w europie zapewne tak jest że sprzedaje sie lsd zamiast meskaliny ale już np. w USA te proporcje zapewne są całkiem inne gdyz tam meskalina jest w czołówce psychodelików i opłaca się sprzedawać dobry towar . Zreszt nawet gdyby wszędzie było tak jak mówisz to i tak nie wpłyneło by to na opisany wyżej mechanizm dlaczego tak ciężko i drogo można skombinować peyotla .
Sytnetyzowanie meskaliny jest nawet prostrze i tańsze niż lsd .
PS : tu jest zdjęcie moich malutkich bridgesii , są już większe niż posadzone miesiąc wcześniej pachanoi : http://img295.imageshack.us/img295/738/picture40nq7.jpg
Ostatnio zmieniony 07 listopada 2006 przez wolf74, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 158 / 2 / 0
Ja też bym się nie łudził, że ktoś sprzedaje meskalinę.
A co do uprawy, peyotla, to jest on dosyć popularny na zachodzie.
Niektórzy mają nawet cały dom 'wyłożony' tą rośliną :-):
http://www.peyoteway.org/peyoteway/Peyote%20House.htm
A wg mnie mała roślina również zawiera meskalinę, tylko siłą rzeczy jest mało.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ponti »
ja ostatnio piłem ohydny wywar z trichocereusa peruviansis czulem sie tak jakby zeżarł 30 piguł na raz nigdy nie byłem taki szczęsliwy jak przy tym locie R.E.W.E.L.A.C.J.A trzymało mnie cała noc oczywiscie z katalizatorem w postaci mary jane i bardzo mała kreska speeda ale kaktusa czułem tak mocno ze mi szczęka opadła z wrażenia

ale gęstosć wywaru zapamietam do końca życia dobrze ze miałem Cole do popitki....
"Nikt nie wydaje sie być bardziej obcy niż ktoś kogo kiedyś kochałeś"
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków

Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.