Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 34 / 2 / 0
Witam, czy ktoś tutaj posiada informacje na temat stanu prawnego etizolamu w Polsce? Wiem że sama substancja nie jest kontrolowana, ale jak postrzegane są tabletki z etizolamem np. z Indii gdzie jest on zarejestrowanym lekiem? Czy jest różnica pomiędzy w prawie jeśli chodzi o tabletki od zagranicznych sprzedawców rc (sprzedawane jako typowa substacja rc w woreczku z wzorem sumarycznym i nazwą) a tabletkami produkowanymi przez koncern farmaceutyczny jako lek z zarejestrowaną nazwą handlową? Czy urząd celny ma prawo zatrzymać paczkę z takim lekiem?
  • 934 / 12 / 0
Jesli substancja jest w Polsce legalna, to nie wazne czy bedzie to jakis lek (jesli u nas rowniez jest on lekiem, prawo pozwala tylko na zakup w ograniczonej ilosci na wlasny uzytek) czy rc, mozesz zamowic ja i w przypadku kontroli nie groza Ci zadne konsekwencje. Etizolam z tego co wiem u nas nie podlega pod prawo farmaceutyczne i nie jest traktowany jako lek, czyli to w jakiej bedzie formie teoretycznie nie stanowi roznicy i w konsekwencji mozliwa jest jego sprzedaz w kraju np jako rc, w przeciwienstwie np do fenezepamu :)
  • 2814 / 14 / 0
Fenazepam wg.jakich przepisów jest twoim zdaniem kontrolowany, a raczej na jakim wykazie leków się znajduje?
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 934 / 12 / 0
Chodzilo mi po prostu ze substancja ta jest u nas dopuszczona do zastosowania medycznego, lek jest na recepte, ale nie jest kontrolowany przez prawo narkotykowe. Posiadac czy kupic mozna go wiec bez problemu, jednak juz handel ta substancja w Polsce nie moze sie odbywac jak produktami rc, chyba ze cos pokrecilem to mnie popraw.
  • 1203 / 21 / 0
Nie za bardzo wiem gdzie zapytać a nie chcę zakładać nowego tematu więc odkopuję ten stary.

Zamówiłem z pewnego sklepu w UK paczkę etizolamu (100szt) na początku miesiąca (vendor napisał, że wysłał paczkę 10.01 royal airmail).
Dziś jest 29.01 a paczki nadal nie widać. Czy możliwe, że została zatrzymana przez nasze służby czy gdzieś na cle? Czy komukolwiek zdarzyło się żeby paczkę z samym etizolamem zatrzymano i miał z tego powodu jakieś problemy? Może po prostu panikuję i paczka długo idzie z powodu pogody ale wolał bym się przygotować na najgorsze ^^
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 934 / 12 / 0
wiekszosc z uk wysyla przesylki jako polecone "international signed for" (zamawiajac legalne rzeczy glupota jest sameu takiej nie wybierac) w takim przypadku, popros o tracking i sprawdz na stronie royal mail czy naszej poczty czy w ogole wyslano i ewentualnie gdzie jest, standardowo polecony z uk nie idzie nigdy wiecej niz 5-6dni roboczych. ogolnie listy wewnatrz eu sa praktycznie nie podawane kontroli i prawdopodobienstwo takiej sytuacji jest mniejsze niz tego ze list np zagubi poczta tu czy w uk, albo ze wybrales zwykly list i sprzedawca najzwyklej go nie wyslal nawet i teraz to twoj problem, bo juz nie da sie ustalic co sie stalo faktycznie.
  • 1203 / 21 / 0
thnx za odpowiedź, najważniejsze, że wizyta smutnych panów raczej mnie nie czeka. Najwyżej stracę 130pln. Wysłane było zwyczajnym airmailem (choć może w ogóle nie zostało wysłane wg tego co piszesz, vendor-oszust a w sumie to możliwe czytając opinie na brytyjskim forum rc o nim, oczywiście po fakcie). Zamówiłem tak bo wysyłka "Internetional signed for" u niego kosztuje 9 funciaków a toż to prawie połowa kwoty za towar, uznałem, że bez sensu. Prawdopodobnie myliłem się, następnym razem tylko signed z trackingiem.

Scalono - Fatmorgan

Sory za post pod postem ale nie mogę edytować.

Znalazłem w necie taką oto stronę
http://www.drugs-forum.com/forum/showwi ... footnote_3
która mówi:
Poland
Etizolam may be scheduled under the Act on Counteracting Drug Addiction[4] and the State Sanitary Inspection -Article 27c, 14/03/1985 (Sejm, October 2010, 3rd amendment)

WTF??
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 510 / 14 / 0
Zdaje się, że chodzi tu o akcję antydopalaczową i - w przypadku stwierdzenia handlu - możliwości otrzymania kary w trybie administracyjnym do 1 mln zł. Nie oznacza to, że etizolam jest nielegalny, ale handel nim może się skończyć nieciekawie ;).

Aha, najważniejsze - jest to kara serwowana bodaj przez sanepid. Nie ma mowy o "skazaniu" w rozumieniu prawnym ;)

Na mój gust.
Ostatnio zmieniony 03 września 2013 przez mrstothet, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post jest subiektywnym spostrzeżeniem z doświadczeń sennych usera.
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
  • 934 / 12 / 0
etizolam u nas ma status jak każdy inny legalny rc, jakiekolwiek konsekwencje mogą grozić to jedynie z zapisu ustawy o subst. zastępczych i w wprowadzaniu ich do obrotu, a egzekwowaniem tej działki zajmuje się sanepid, a nie policja.
Szczęśliwie nigdy nie zarejestrowano go u nas jako lek (jak to się ma np w przypadku fenazepamu) co uniemożliwiło by samą jego sprzedaż w kraju bez naruszenia prawa farmaceutycznego.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.