Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 34 / 2 / 0
Witam, czy ktoś tutaj posiada informacje na temat stanu prawnego etizolamu w Polsce? Wiem że sama substancja nie jest kontrolowana, ale jak postrzegane są tabletki z etizolamem np. z Indii gdzie jest on zarejestrowanym lekiem? Czy jest różnica pomiędzy w prawie jeśli chodzi o tabletki od zagranicznych sprzedawców rc (sprzedawane jako typowa substacja rc w woreczku z wzorem sumarycznym i nazwą) a tabletkami produkowanymi przez koncern farmaceutyczny jako lek z zarejestrowaną nazwą handlową? Czy urząd celny ma prawo zatrzymać paczkę z takim lekiem?
  • 934 / 12 / 0
Jesli substancja jest w Polsce legalna, to nie wazne czy bedzie to jakis lek (jesli u nas rowniez jest on lekiem, prawo pozwala tylko na zakup w ograniczonej ilosci na wlasny uzytek) czy rc, mozesz zamowic ja i w przypadku kontroli nie groza Ci zadne konsekwencje. Etizolam z tego co wiem u nas nie podlega pod prawo farmaceutyczne i nie jest traktowany jako lek, czyli to w jakiej bedzie formie teoretycznie nie stanowi roznicy i w konsekwencji mozliwa jest jego sprzedaz w kraju np jako rc, w przeciwienstwie np do fenezepamu :)
  • 2814 / 14 / 0
Fenazepam wg.jakich przepisów jest twoim zdaniem kontrolowany, a raczej na jakim wykazie leków się znajduje?
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 934 / 12 / 0
Chodzilo mi po prostu ze substancja ta jest u nas dopuszczona do zastosowania medycznego, lek jest na recepte, ale nie jest kontrolowany przez prawo narkotykowe. Posiadac czy kupic mozna go wiec bez problemu, jednak juz handel ta substancja w Polsce nie moze sie odbywac jak produktami rc, chyba ze cos pokrecilem to mnie popraw.
  • 1203 / 21 / 0
Nie za bardzo wiem gdzie zapytać a nie chcę zakładać nowego tematu więc odkopuję ten stary.

Zamówiłem z pewnego sklepu w UK paczkę etizolamu (100szt) na początku miesiąca (vendor napisał, że wysłał paczkę 10.01 royal airmail).
Dziś jest 29.01 a paczki nadal nie widać. Czy możliwe, że została zatrzymana przez nasze służby czy gdzieś na cle? Czy komukolwiek zdarzyło się żeby paczkę z samym etizolamem zatrzymano i miał z tego powodu jakieś problemy? Może po prostu panikuję i paczka długo idzie z powodu pogody ale wolał bym się przygotować na najgorsze ^^
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 934 / 12 / 0
wiekszosc z uk wysyla przesylki jako polecone "international signed for" (zamawiajac legalne rzeczy glupota jest sameu takiej nie wybierac) w takim przypadku, popros o tracking i sprawdz na stronie royal mail czy naszej poczty czy w ogole wyslano i ewentualnie gdzie jest, standardowo polecony z uk nie idzie nigdy wiecej niz 5-6dni roboczych. ogolnie listy wewnatrz eu sa praktycznie nie podawane kontroli i prawdopodobienstwo takiej sytuacji jest mniejsze niz tego ze list np zagubi poczta tu czy w uk, albo ze wybrales zwykly list i sprzedawca najzwyklej go nie wyslal nawet i teraz to twoj problem, bo juz nie da sie ustalic co sie stalo faktycznie.
  • 1203 / 21 / 0
thnx za odpowiedź, najważniejsze, że wizyta smutnych panów raczej mnie nie czeka. Najwyżej stracę 130pln. Wysłane było zwyczajnym airmailem (choć może w ogóle nie zostało wysłane wg tego co piszesz, vendor-oszust a w sumie to możliwe czytając opinie na brytyjskim forum rc o nim, oczywiście po fakcie). Zamówiłem tak bo wysyłka "Internetional signed for" u niego kosztuje 9 funciaków a toż to prawie połowa kwoty za towar, uznałem, że bez sensu. Prawdopodobnie myliłem się, następnym razem tylko signed z trackingiem.

Scalono - Fatmorgan

Sory za post pod postem ale nie mogę edytować.

Znalazłem w necie taką oto stronę
http://www.drugs-forum.com/forum/showwi ... footnote_3
która mówi:
Poland
Etizolam may be scheduled under the Act on Counteracting Drug Addiction[4] and the State Sanitary Inspection -Article 27c, 14/03/1985 (Sejm, October 2010, 3rd amendment)

WTF??
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 510 / 14 / 0
Zdaje się, że chodzi tu o akcję antydopalaczową i - w przypadku stwierdzenia handlu - możliwości otrzymania kary w trybie administracyjnym do 1 mln zł. Nie oznacza to, że etizolam jest nielegalny, ale handel nim może się skończyć nieciekawie ;).

Aha, najważniejsze - jest to kara serwowana bodaj przez sanepid. Nie ma mowy o "skazaniu" w rozumieniu prawnym ;)

Na mój gust.
Ostatnio zmieniony 03 września 2013 przez mrstothet, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post jest subiektywnym spostrzeżeniem z doświadczeń sennych usera.
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
  • 934 / 12 / 0
etizolam u nas ma status jak każdy inny legalny rc, jakiekolwiek konsekwencje mogą grozić to jedynie z zapisu ustawy o subst. zastępczych i w wprowadzaniu ich do obrotu, a egzekwowaniem tej działki zajmuje się sanepid, a nie policja.
Szczęśliwie nigdy nie zarejestrowano go u nas jako lek (jak to się ma np w przypadku fenazepamu) co uniemożliwiło by samą jego sprzedaż w kraju bez naruszenia prawa farmaceutycznego.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.

Medyczna marihuana kolejnym krokiem rozwoju karaibskiej Dominiki?

Dominika to niewielka karaibska wyspa, często mylona ze względu na podobną nazwę z o innym, większym państwem – Republiką Dominikany. Niemniej jednak, w obszarze legislacji konopnej to właśnie Wspólnota Dominiki zdaje się wytyczać kierunek dla wielu okolicznych państw.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.