Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
Czy znasz Polskie realia substytucji ? Przecież wiele osób jest wiele lat już na substytutach , i pewnie będą do końca życia...
Ja uważam ze wcale długo nie trzeba pić zeby się już wjebać wystarczy pół roku/rok i po Tobie , nawet pewnie 2-3 miesiące i skręt będzie , po 2 leczenie substancyjne nie trwa 2 czy 3 miesiące , trzeba popić to zdecydowanie dłużej , w co zamian wpierdalamy się w coś innego , ale i tak moim zdaniem lepsze to niż dalej np ćpanie heroiny czy czegoś tam jeszcze innego...
No właśnie a tam ludzi chcą wyjebać w od nowego roku z metadonu i zamienić im to tak jakby w trakcie leczenie nie ? lipa jednym słowem.
Ale dobra mniejsza o to , proponuje dalszą dyskusje prowadzić na temat metadonu a nie bunandolu .
Peace.
Ja osobiście nie chciałbym metadonu, wolał bym dostawać morfine i na niej normlanie schodzić... Raz że to nie syntetyk, który nei darzę sympatią, dwa że ma chyba mniej skutkó ubocznych i pewnie jest dużó milej niż na metadonie...
Chociaz pisze to z troche kiespkiej perspektywy, możę gdybym mył mocno wjebany w helene i nawet duże dawki morfiny by nic nei dawął to bym zmienił zdanie...
Morfina jest najgorszym substytutem , już lepsza jest heroina niż morfina . Poważnie , nawet jest pare takich heroinowych programów .
Morfina nie nadaje się jako substytut bo po pewnym czasie przestaje działać i jedynie co to jako taka się chodzi bez skreta.
Rzeczywiście masz racje co do tego ze te sztuczne opioidy są bardziej toksyczne niz te naturalne ale te 2 bardziej nadają sie jako substytuty.
Po pierwsze weźmy sobie długość działania tych 2 substancji . Metadonu nie trzeba pukać co 8h , wystarczy wypić swoją dawkę raz na 24 h i tu jest podstawowy wielki plus.
I o jakim Wy skręcie piszecie ? Przecież na takim ciągu morfinowym dorobisz się większego skręta niż na metadonowym , fakt jest tylko taki ze ten 2 dłużej trwa
ale jakie to ma znaczenie jak byśmy zjezdzali z dawek to by nie było ŻADNEGO SKRĘTA . Bo wasza jedyna obrona to skręt weźcie pod uwagę ile ma plusów.
Morfina kompletnie nie nadaje się jakos substytut jeżeli weźmiemy wszystkie wskaźniki metadon niestety wygrywa , i to nie jest wcale tak ze ktoś wziął w łape zeby w Polsce był metadon , oni sami wprowadzili go i wielu ludziom uratowali dupy , metadon jest przeciez jednym z najlepszych substytutów na świecie.
Tak z deszczu pod rynę to jest dla ludzi którzy brali kodeiny i przeszli na metadon , ale dla heroinisty to jest nie raz jedyny ratunek na normalne życie , i napewno lepsze jest to niż dalsze ćpanie...
Też byłem wrogo nastawiony do syropu ciągle ktoś mi powtarzał że gorzej się wjebie niż w hel no i co ? ZONK ,bo taki syrop uratował mi życie kto wie moze dziś juz bym tu nawet nie pisał , bo jak kończyłem ciąg i wchodziłem na syrop to byłem w strasznym stanie. Teraz zmieniło się wszystko o 180 stopni !!!
Batter - odpisz na maila.
Peace.
czarny3211 pisze:Chyba nie dokońca mieliśmy to samo na myśli ale :
Czy znasz Polskie realia substytucji ? Przecież wiele osób jest wiele lat już na substytutach , i pewnie będą do końca życia...
Peace.
Ja częściowo podzielam zdanie Lotnika ze leczenie metadonem ma polegać na substytucji tym środkiem przez jakis okres czasu powiedzmy te 2-3 max 5 lat aby w tym czasie człowiek mogł sie ogarnąć, znaleśc prace mieszkanie a potem przez jakis rok lub dwa powoli powinien z metadonu schodzić.
Nie wiem skąd takie decyzje u lekarzy że trzymają pacjentów po 10-12 lat na metadonie lub nawet do końca życia, gdy czarny rynek metadonem kwitnie bo w chuj ludzi potrzebujących nie może dostać sie na program i by jakoś funkcjonować musza kupowac metadon na lewo NAJCZĘŚCIEJ WŁAŚNIE OD TAKICH PACJENTÓW CO SA NA PROGRAMIE PO 10-12 LAT bo zazwyczaj jest że sami zeszli z dawki, tylko o tym nie mówią lekarzowi, bo by nie mogli wtedy sobie dorabiać na handlu metadonem
KochanekOpium pisze:Nie wiem skąd takie decyzje u lekarzy że trzymają pacjentów po 10-12 lat na metadonie lub nawet do końca życia
KochanekOpium pisze:gdy czarny rynek metadonem kwitnie bo w chuj ludzi potrzebujących nie może dostać sie na program i by jakoś funkcjonować musza kupowac metadon na lewo NAJCZĘŚCIEJ WŁAŚNIE OD TAKICH PACJENTÓW CO SA NA PROGRAMIE PO 10-12 LAT bo zazwyczaj jest że sami zeszli z dawki, tylko o tym nie mówią lekarzowi, bo by nie mogli wtedy sobie dorabiać na handlu metadonem
qrwa pies ogrodnika albo gorzej ! to ze zyjesz w chorym kraju w chorych realiach to nie znaczy ze zycie jest niesprawiedliwe ... wez sie w garsc a bedzie sprawiedliwsze ;)
Teraz nie czuje potrzeby cpania wogole pojawiaja sie mysli, okazje a mi sie nawet nie chce skorzystac z mozliwosci tak wiec wielki + dla metadonu za znoszenie glodow. Drugi plus to dzialanie p.b. lepsze niz wszystkich innych opiatuf no moze poza dermorfina ktora prawie jak anestezja dzialala ;). Mam bardzo duzo energii i checi do roboty i faktycznie w zeszlym tyg skonczylem remont zarzucony rok wczesniej w polowie ;) Natomiast dziwne szkoda ze nie lapie na tym noduf jak inni a moze i lepiej ;) hmmm Czuje tez przyjemnie komfortowo ciepelko lepsze niz po morfinie niestety nie tak zajebiste jak po kodeinie ;()Niestety te wszystkie fajne efekty z kazdym dniem traca sfoja magie no ale nawet jesli pozostanie mi taki kompletny brak potrzeby na "fazke" to i tak bedzie niezle ...Z minusow najwiekszy to juz na 2dzien kiedy pilem za malo syropu na skrecie TAK MNIE NAPIERDALALY KOSCI jak nigdy wczesniej na zadnym innym skrecie ;(
OOO
Gdy poczatkowo pije sie metadon i organizm nie jest nasączony i tak jest że czuje sie silna abste gdy syropu sie nie wypije po tych 24h lub wypije mniej. Z czasem jak organizm sie nasączy to już bedzie dla ciebie jeden chuj czy wypijesz syrop z rana o 6 czy po południu o 14, byleby przyjąć swoja dawke w ciagu doby, bo organizm jest nasaczony i ma rezerwy metadonu w organizmie. Niestety wtedy juz tez zaczyna sie okres gdy działanie euforyczne metadonu zanika
Gdy ja zaczynałem pic metadon to piłem go z rana i dawał mi lekka opiatowa lute ale nastepnego dnia już o 5 rano budziłem sie na skrecie i potrzebowałem szybko wypić kolejna dobowa dawkę. Po pewnym czasie już tak nie jest budze sie rano i nie czuje przymusu wypicia syropu wszystko mi jedno czy go wypije o 6 rano czy o 11 przed południem. Objawy absty dopiero zaczynają się wieczorem gdy się tego dnia nie wypiło swojej dawki syropu.
Ja już sam nie wiem chyba z 1,5 lub 2 lata kupuje syrop na lewo bo lekarz nie chce mnie przyjąć na program a ciągle trzyma na programie osoby co odsprzedają syrop, i za tą kasę ćpają najczesciej amfetaminę, nawet jak wpadają te osoby na testach to najgorsza kara jaka im grozi to pobyt ze 2 tygodnie na detoksie, gdzie czesto maja podwyższane dawki metadonu i po wyjsciu z tego tetoksu maja te osoby jeszcze więcej metadonu do sprzedania. Bardzo to smutne, mysle że ta patologia rozwija sie też dlatego że o przyjęciu i wyrzuceniu z programu decyduje u mnie tyko jeden lekarz i ten sam lekarz prowarzi detoks.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/eudrugs-markets-key-insights_0.jpg)
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/betel-c0faedab2ce4409c9a96a39b09b1561b.jpg)
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat
Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marijuana-smoking_0.jpg)
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/pippismoking.jpg)
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity
Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.