Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 1027 / 5 / 0
Borderline
Nieprzeczytany post autor: ETF »
BPD to przede wszystkim nadmierne, niestabilne emocje, a także niestabilność myśli (popadanie w ekstrema, huśtawki nastroju i niestabilny, chaotycznie zmienny, stosunek do siebie i innych). Powodem BPD jest zwykle poważne psychiczne/emocjonalne zaniedbanie dziecka lub traumatyczne wydarzenie w dzieciństwie – co pozostawia trwały wpływ na układ limbiczny, pamięć, emocje i postrzeganie własnego "ja". Osoby z BPD mają słabą pamięć, kontrolę emocji i słabe poczucie własnej tożsamości; są zwykle inteligentni, wrażliwi i mają duże możliwości empatii.
BPD wpływa na osobowość człowieka, dezorganizuje życie i sprawia, że staje się ono pełne niepokoju, nadwrażliwości, roztargnienia, chaosu, skrajności, nadmiernych emocji, całkowitego braku emocji w innych chwilach, miłości i nienawiści, rozczarowań, panicznego strachu przed opuszczeniem, bliskimi relacjami i bliskością, działań impulsywnych, ryzykownych i prób bezskutecznej ucieczki od samego siebie oraz aktów samo-destrukcyjnych mających na celu powstrzymanie wewnętrznego, psychicznego bólu.
Taka jest teoria o Borderline, ale jak według Was, wygląda ta choroba w praktyce?
Zastanawia mnie ile osób jeszcze cierpi z tego powodu i chętnie dowiem się jak Wy lub Wasi znajomi radzą sobie żyjąc z BPD.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2017 przez Thirteen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono.
  • 478 / 22 / 0
Jestem dość mocno wsiąknięty w środowiska psychiatryczne, czy też post-psychiatryczne. Jedyne co wiem na pewno o Borderlinie to to, że to diagnoza stawiana przez leniwych lekarzy którym nie chce się miesiącami pierdolić z pacjentem. Nie wiesz na co choruje pacjent? Jebnij borderline'a i/lub zaburzenia osobowości (pod tymi nazwami kryje się wszystko i nic). Tak to mniej więcej działa; w ciągu kilku następnych lat, kiedy sytuacja się rozwinie, takie osoby dostają już normalną diagnozę (w 70% przypadków to dwubiegunówka) . Borderline sam w sobie nie istnieje.
Ostatnio zmieniony 24 października 2012 przez szalonykot, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik szalonykot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 694 / 7 / 0
Re: Borderline
Nieprzeczytany post autor: snooze »
szalonykot pisze:
czy też post-psychiatryczne
ja tez
i mam podobne spostrzeżenia
  • 1709 / 11 / 0
IMO Borderline sam w sobie nie istnieje, jest to grupa zaburzeń itd. itp., tak wynika z mojej dedukcji ;-) Sam miałem kiedyś taką diagnoze borderline.
  • 1027 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: ETF »
Mnie tak samo lekarz wystawił taką diagnozę,czytając opis tego na necie by sie zgadzało w większości ale jakoś tego nie widzę.
  • 49 / 4 / 0
Borderline "istnieje", ale jako sposób organizacji osobowości, niż jako specyficzne zaburzenie osobowości. charakteryzuje się głównie rozszczepieniem self i w obiektach ja. od głębokości działania mechanizmów rozszczepienia i identyfikacji projekcyjnej zależy niestabilność emocjonalna. Struktura b. leży u podstaw wielu głębszych zaburzeń, jak np. CHAD.
  • 744 / 29 / 0
Nieprzeczytany post autor: Witkacy »
jakie lekarstwo na te ustrojstwo?
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
  • 1027 / 5 / 0
Ja słyszałam coś o SSRI.
  • 2518 / 27 / 0
SSRI osobiście nic mi nie daje, poza kilkutygodniową nerwówką, jakbym był na zwale ze speeda.

Borderline i inne zaburzenia psychiczne cytując wikipedię, mógł bym sobie z powodzeniem przypisać. Pewnie większość z użytkowników także.
Uwaga! Użytkownik Dzielnicowy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1027 / 5 / 0
Ja nigdy nie brałam bo niezbyt mi się widzi siedzenie dwa tygodnie z depresja żeby potem stwierdzić że leki i tak nie działają.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.