Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 108 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: blymyzystyfy »
z MAOi w ogóle trzeba uważać. dokładnie dobierać dawkę i wiedzieć, czego nie jeść. nie słyszałem ani nie czytałem o takim połączeniu. najlepiej skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą :p
http://breakcore.pl/
  • 30 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Qbek »
właśnie brejdak cioteczny mi napisał ze znalazł 20 czerwonych:D jutro jem, bo dzisiaj musze wysuszyć, może jest tu ktoś z okolic biłgoraja bo jestem ciekaw czy są już tam łysiczki. a amanity są pod Lublinem. pozdro dla grzybiarzy
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Muchomory pod Lublinem :-D Super. Lece jutro do lasu. A może i dzisiaj.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 28 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kamro »
Wczoraj zjadłem jednego dużego. Ogulnie było troche słabo, Początkowo było mi niedobrze ale dało sie przeżyć, potem sie rozkręciło. Jestem ciekawy połączenia z MAOi, kumpel mi ten pomysł podsunął, ale sie troche boje... Moze ktos ma pojęcie co z tego moze wyniknąć. Moze jutro spróbuje... moze przeżyje...
Uwaga! Użytkownik kamro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 475 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fiesta »
jedno jest pewne. trzeba okropnie uwarzać: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 93#p109893
Uwaga! Użytkownik Fiesta jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 146 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Zmor »
dziś się wybrałem do lasu - nic ani robaczywego muchomora :P

a na łąkach - jakieś grzybki są, ale łysiczki to nie są, poza tym już przeschnięte - za mało deszczy było :P :P :P
Tą drogą podróżują jedynie głupcy... lub ci którzy nie mają już nic do stracenia...
  • 424 / 6 / 0
A ja znalazłem muchomory, całe kępy, dziesiątki sztuk.
Tyle tylko, że czerwonawe, nie czerwone <_< .

Mam pytanie - pod wpływem deszczu muchomory moga tracić kropki. A czy mogą się odbarwiać (z czerwonych na powiedzmy, bladoróżowe)?
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Nie. Muchmomór czerwonawy (tego pewnie znalazłeś) to inny gatunek, nota bene, jadalny. Polecam na maśle z cebulką albo marynowane - deklasuje w cuglach nawet borowiki a występuje masowo i nikt go nie zbiera. :) Miąższ ma rdzawiejący po uszkodzeniu (a muchomór czerwony zawsze śnieżnobiały) a kapelusz lekko rudy (m. c. intensywnie czerwony).
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
Czyli jednak czerwonawy, bo miąższ zmienia kolor po uszkodzeniu :-/ . Trudno, zjem je sobie z cebulką, brzmi to w miare apetycznie. W lesie widziałem ich dziesiątki, grzyb na grzybie, rosną praktycznie wszędzie, nawet szukac nie trzeba, wystarczy się rozejrzeć..
No, ale jak są czerwonawe, to może i czerwone gdzieś znajdę.
  • 475 / 6 / 0
takie małe ostrzeżenie, które znalazłem w sieci:
Niezły grzyb jadalny; na surowo lub niedogotowany trujacy!" - Laux "Grzyby jadalne i ich trujace sobowtóry"
"Grzyb jadalny, chociaż według niektórych autorów, w stanie surowym jest trujący z powodu zawartości falolizyny, rozpuszczającej czerwone ciałka krwi. Falolizyna rozkłada się w wysokiej temperaturze, dlatego muchomor czerwonawy powinien przed spożyciem być dobrze ugotowany" - Grzywacz A. "Grzyby leśne"
czyli pewnie zachodzi tu ten sam efekt co w przypadku amanita muscaria - konieczność obróbki termicznej (tylko efekt inny :'()
a i źródło: http://www.bio-forum.pl/messages/34/6529.html http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_rubescens.htm
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2006 przez Fiesta, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Fiesta jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?