Kannabinoidy, których struktura zawiera "mostek" metanonowy, lub etanonowy między dwoma strukturami cyklicznymi. Ta grupa obejmuje najwcześniejsze kannabinoidy, odkryte przez Johna Williama Huffmana.
  • 6160 / 433 / 12
[ external image ]
[5-​(2-​metylofenylo)-​1-​pentylo-​1H-​pirol-​3-​ylo]-​1-​naftalenylo​metanon
2'-metylo-2'-desfluoro-JWH-307

Bliska kuzynka znanej nam już dobrze JWH-307 - różnią się podstawnikiem przy grupie fenylowej. JWH-307 ma tam 2-fluor, a opisywany tu związek - 2-metyl. JWH-370 ma nieco większe powinowactwo do receptorów CB1 i CB2 - odpowiednio 5,6nM i 3,4nM.[1] Otrzymałem odczynnik w postaci beżowego proszku, łatwo formującego się w grudki. Produkt jest lekko tłusty, acz wątpię by była to jego naturalna cecha - prawdopodobnie dodany do niego został jakiś olej, przez co produkt tak się bryli. Bardzo dobry patent w wypadku dawkowania podobnego JWH-307 - wrzucasz grudkę na "ruszt" i smażysz. :D

Tak więc wrzuciłem najpierw na wagę grudkę, ważyła 5mg. Zaraz na folię, i pierwsza waporyzacja od dłuższego czasu. Grudka ładnie się rozpłynęła, czuć było "chemiczny" smak. Efektów nie spodziewałem się od razu, wszak JWH-307 długo się ładuje i nie byłem zaskoczony. Po 5-10 minutach cośtam jakby poczułem, ale równie dobrze mógł to być zastrzyk cukru z jedzonych Skittlesów.

Po 30 minutach od pierwszej waporyzacji odważyłem 10mg i zwaporyzowałem ponownie. Po tych 5-10 minutach coś już było znacząco inaczej - jakieś działanie depresanta można było w tym odczuć, choć nie jestem z tym uczuciem obyty (307 palę tydzień dłużej niż 370, kannabinoli nie spożywam w ogóle). Ciężko mi powiedzieć kiedy skończyłem odczuwać efekty, bo po godzinie pojawił się ból głowy i towarzyszył mi przez następnych parę godzin.

Jeszcze mam trochę materiału do testów, jak coś ciekawego zauważę, to dopiszę tutaj.

Przypisy:
[list=1][*]Patricia H. Reggio. "The Cannabinoid Receptors", 2008. Strona 79. Dostępne online.[/list]
Artykuły
Newsy
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.