"Sąd Rejonowy dla Krakowa – Krowodrzy zwrócił się do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie, czy nieprecyzyjna regulacja ustawy jest zgodna z konstytucją. Trybunał zajął się tą sprawą 14 lutego 2012 roku."
http://www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2012/p_20_10.htm
dodatkowo w tym orzeczeniu mamy potwierdzenie moich obaw o niekonstytucyjność nowych przepisów,
jak czytamy : "Trybunał zwrócił uwagę, że wymaganiem konstytucji wobec regulacji prawa karnego jest, aby ustawa określała zachowanie zabronione w taki sposób, by można było jednoznacznie odróżnić typy zachowań zabronionych od niezabronionych oraz żeby można było odróżnić typy czynów zabronionych od siebie nawzajem. Dzięki temu adresat normy prawnej otrzymuje jednoznaczną informację, jakie czyny są zakazane i popełnienie jakich czynów pociąga za sobą odpowiedzialność karną. W rozpatrzonej sprawie stan świadomości społecznej jest zbieżny ze stanem prawnym, co wyklucza obawę, że osoba fizyczna, która jest "konsumentem" lub dystrybutorem narkotyków, może mieć wątpliwości co do tego, czy w ogóle będzie podlegać odpowiedzialności karnej bądź jej uniknie. Budzące wątpliwości sądu pojęcie "znacznej ilości" zostało bowiem wprowadzone do ustawy jako element znamienia w celu odróżnienia postaci podstawowej i kwalifikowanej przestępstwa: posiadanie lub wprowadzanie do obrotu "znacznej ilości" narkotyków decyduje wyłącznie o podwyższeniu sankcji karnej. Natomiast sama odpowiedzialność karna jest niezależna od tego, w jaki sposób sąd zinterpretuje kwestionowane przepisy. "
więc z tego wniosek prosty, iż sama odpowiedzialność karna jest zależna od tego jak organa zinterpretują przepisy.
nie ma wykładni nieznacznej ilości, bo niby skąd?
albo jesteśmy karani albo nie. niewiadomo.
a powinno być.
1) Ci prokuratorzy, ktorzy nie odpuszczali za male ilosci i mala szkodliwosc, to i tak nie beda odpuszczac, bo tylko to ich zradykalizuje, aby pokazac kto mial i ma racje
2) Ci prokuratorzy i ci sedziowie, ktorzy byli bardziej liberalni, utwierdza sie w przekonaniu, ze maja przyzwolenie na pewna swobode umorzen
3) Podskoczyla kara maksymalna za dilerke
I coz to realnie dalo?? Nic, bedzie jak bylo, teoretycznie jesli masz naprawde dobrego adwokata, to moze Cie latwiej z tego wyciagnac, ale i tak duzo zalezy na kogo w prokuraturze trafisz i jaki sedzia bedzie w razie czego orzekal...
A tak to naprawde nie powinno byc, mam racje?
A nadal mam zagwozdke, jak zinterpretowala by prokuratura to, iz kolega posiada 20g palenia praktycznie zawsze, ma depreche i tylko to daje mu chwile zapomnienia. To 20gram starcza mu na miesiac. Diler, chory czy tylko posiadacz na wlasny uzytek niewielkiej ilosci (ilosc 20g/mc ogranicza go tylko brak finansow, bo palilby wiecej)?? Tak naprawde tylko pelna depenalizacja dala by dostateczne swobody obywatelskie w tej materii.
po co powtarzasz to co napisałem? :) poprzez wprowadzenie 62a zaistniała "obawa że osoba fizyczna, która jest "konsumentem" może mieć wątpliwości co do tego, czy w ogóle będzie podlegać odpowiedzialności karnej bądź jej uniknie"
ma znaczenie czy przepisy są konstytucyjne czy nie, trudno z tym dyskutować.
jak dla mnie EOT dopóki, ktoś podważy, nie spamujmy
500zł na głowę wyszło moim znajomym.
Warto zaznaczyć, że panowie bardzo mili o ile nie sprawia się problemów (ucieczka/cwaniactwo) a konopie się znalazło
W miniony weekend zostałem zatrzymany za posiadanie niewielkiej ilości marihuany (ok 0,5g) i zwieziony na psiarnię. Tam zostałem poinformowany, że prokurator umarza postępowanie jeżeli ilość posiadanej baki nie przekracza 3 gram.
Wyjaśniono mi także, że dotyczy to tylko marihuany.
0202122 pisze: Tam zostałem poinformowany, że prokurator umarza postępowanie jeżeli ilość posiadanej baki nie przekracza 3 gram.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Elitarna funkcjonariuszka wpadła po klubowej nocy. Ale to wyrok zaskoczył najbardziej
Dorota K., szerzej znana jako "Doris", była sierżantem w jednym z najbardziej tajnych wydziałów Komendy Stołecznej Policji. Dziś nie łapie już przestępców, teraz bije się w klatkach freak fightowych. Ale to nie sportowy zwrot w jej karierze wywołuje dziś największe emocje, tylko jej sądowa historia. Za posiadanie narkotyków spotkała ją tylko grzywna.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.