Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 40 / / 0
Nie macie pomysłu jaka może być przyczyna tego, że Zolpidem na mnie nie działa?
W pierwszą noc 10mg skutecznie mnie uśpiło, w drugą przeszło bez echa, w trzecią 20mg nawet na moment nie zakłóciło paskudnej bezsenności. Mam sprawdzać coraz wyższe dawki? Nie wiem czy to do końca opłacalne.
Niekoniecznie chciałabym mieszać z alkoholem, nie chodzi mi o rekreację lecz o działanie czysto terapeutyczne.
  • 33 / / 0
macieek1977 pisze:
5 piw 40mg stilnoxu
@macieek1977 Taka dawka początkującego poskłada bardzo konkretnie, palimpsest na stówe nawet bez tych piwek. Można sobie niezłej lipy narobić bo gadamy dużo głupio, a nie pamiętamy potem nic! A ludzie jak nas mijają to się dziwnie uśmiechają :wall: Dla mnie to była by spora przekąska, ale alkohol już by mnie dobił.

@duldidaj to nieprawda, zolpi bardzo lubi się z alkoholem i daje ciekawa fazę. Problem w ilościach. Dla początkującego proponował 2 tabletki Zolpidemu (część z nich można skruszyć i wciągnąć, fajnie wchodzą) i do tego ze 3 piwka. Najlepiej znaleźć dobrą miejscówkę, gdzie nikt nit będzie oglądał naszych wygłupów, będzie można posłuchać miłej muzyki lub nawet się przespać
  • 611 / 17 / 0
5 piw 40mg stilnoxu
%-D To ja stary gladiator z popalonymi receptorami wpieprzam (jak np wczoraj)
40mg stilnoxu + 15mg donosowo wzmocnione blokerami cyp3a4 i popite prawie cala butka piwa i 2 piwami a Ty chcesz na poczatek walic taka dawke? O w kurwe : O Chyba lubisz ostry hardkor. Licz sie z tym, ze raczej nic nie bedziesz pamietal, ale doznania bedziesz mial napewno wspaniale i "nie z tej ziemii" :gun: - no, ale nawet wliczajac niepamiec - mysle, ze dla tych kilku godzin warto. Pamietaj jednak, ze poki nie masz zajechanych receptorow, lepiej je oszczedzac, bo pozniej bedziesz chcial sie sfazowac i bedziesz sie wkurwiac tak jak ja np. wczoraj.

Z drugiej strony - jesli jest napalony na akurat taka dawke w postaci 40mg. - to i tak ja zezre (oby nie wiecej) - a lepiej jednorazowo, niz dojadac i poglebiac amnezje. Tak czy siak jak juz wciagac to polecam only midazolam, choc stawialem go prawie na rowni z zolpidemem, dopoki przestal dzialac jedynie nasennie. Polecam z jakas mocna tabaka, ulatwia wchlanianie ; >
Pozdrawiam,
M.
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
  • 33 / / 0
@BlueV Jakie znasz wzmacniacze i blokery cyp3a4 (z wyjątkiem alko) żeby zolpi mocniej łupało i dłużej trzymało? U mnie np: DXM się sprawdza, ale co sokiem z gfejfruta czy z paracetamolem na godz przed?
  • 611 / 17 / 0
Dodalem dopisek co do wzmacniania benzodiazepin i lekow nasennych niebenzodiazepinowych w watku w dziale lekow opioidowych "Tramadol/Bergamotyna" Poczytaj troche.
Alkohol etylowy jest induktorem nie blokerem. Dziala depresyjnie na osrodkowy uklad nerwowy (oun) stad tez odczucie wzmocnienia "fazy", jednak jak sama nazwa wskazuje, oslabia znacznie - jak nie likwiduje euforii do zera, za to poglebia stan w jakim sie znajdujemy.
Paracetamol odpusc sobie w przypadku zolpidemu i innych pochodnym imidazopirydyn, oraz benzodiazepin (Pamietaj, ze nie wszystkie sa wzmacnianie poprzez nizej wymieniane srodki, z racji metabolizmu przy udziale innych cytochromow, moze w minimalnym stopniu zolpidem jest metabolizowany przez cyp2D6/3A4/A2/A1 (rowniez kompleks cyp450) jak gdzies juz pisalem, ale zolpidem sam w sobie ulega metabolizmowi przy udziale glownie ioenzymow z kompleksu cytochromu p450: cyp3a4 i cyp1a2.
Glownie podam wplyw na zolpidem, ale jak i rowniez benzodiazepin - mysle, ze wiele osob bedzie zainteresowanych.

Co do inhibitorow cyp450 (glownie ioenzymow w/w - cyp3A4 i cyp1A2, sa to przewaznie leki przeciwgrzybiczne, glownie pochodne imdazolu, ale nie tylko (te ktore mam, najabardziej popularne i przetestowane przeze mnie z pozytywnym skutkiem - oczywiscie dostepne w Polsce) to:

Zaczniemy od najsilniejszych schodzac w dol (wiekszosc na RC, ale bez wiekszego problemu, niektore OTC) :

Cymetydyna (Cimetidine)
Preparaty: Altramet (Bardzo silny i malo wybiorczy inhibitor niepelnego kompleksu cytochromu P450.
Najsilniejsze dzialanie hamujace na enzymy zauwazylem przy dawkach 1-2h przed szamaniem lekow w dawce 200mg i 30 minut bezposrednio kolejne 200mg przed zapodaniem interesujacego nas Zolpidemu.
Cymetydyna wywiera najsilniejszy wplyw na cytochromy: CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 oraz o wiele slabszy na pozostale ioenzymy cytochromu P450: m.in. CYP2D6 (ale ledwie zauwazalny wg. mnie) slabszy na pozostaly
/Dostepnosc: Jest to lek stosowany w przewleklych chorobach owrzodzenia zoladka. Wystarczy powiedziec lekarzowi, ze posiadasz ten problem, masz w domu omeprazol (Bioprazol) ktory niestety nie pomaga i szereg roznych lekow i znajoma/y polecil/a Ci ten lek.

-Ketokonazol (Ketokonazol)
Preparaty: Ketokonazol - (nazwa handlowa, dosc hepatotoksyczny (watroba), ale raz na jakis czas nie zrobi krzywdy w dawce 200-400mg) klepie bardzo konkretnie - niestety bardziej wybiorczo, glownie wchodzi w interakcje z interesujacymi nas benzodiazepinami takimi jak midazolam, triazolam oraz diazepam (3-5-krotnnie). W mniejszym stopniu (jak na ketokonazol, ktory jest bardzo silnym inhibitorem cytochromu p450) wplywa na Zolpidem - ale dzialanie po inhibicji, 1 - 1,5 godziny przed, oraz w trakcie zapodania (najlepiej oczywiscie donosowo) jest baardzo odczuwalne i masz moja gwarancje, ze poczujesz roznice.
Dostepnosc: dermatolog. Jest to lek przeciwgrzybiczny. Wystarczy, ze pojdziesz do dermatologa i powiesz, ze miales przypisany na plamki na klatce piersiowej ale skonczyl Ci sie lek a doktor kazala Ci jesc jeszcze kilka tabletek po zniknieciu ow plamek, poniewaz nadal grzybki sa zagniezdzone w organizmie. Prawdopodobnie dostaniesz do tego rc na masc - Travogen, ktora mozesz podrzec i wyrzucic.

Flukonazol (Fluconazole) - jak wyzej z drobnymi ciekawostkami:
Preparaty: glownie i najbardziej dostepny i powszechnie wypisywany jest pod nazwa handlowa taka sama jak substancja czynna - Flukonazol.
Ciekawostka jest to, ze oprocz inhibicji ioenzymow - glownie: CYP2C9 i CYP3A4 posiada nieco wiekszy wplyw niz pozostale na CYP2D6! (ale tutaj znow bez wiekszej rewelacji).
Mimo obszernych informacji radze jednak zainwestowac w citrosept albo inny suplement zawierajacy naturalne bioflawonoidy.

(W kwestii benzodiazepin ma sie to tak (nie wszystkie sa metabolizowane przez cyp3a4/a1. Glownie jest to midazolam, triazolam (obecnie chyba wycofany), diazepam oraz clonazepam z tegp co mi wiadomo.

I jeszcze jedna ciekawostka, ktora zainteresuje napewno znaczna wiekszosc
FLUOKSETYNA jest silnym inhibitorem CYP2D6 podobnie jak Paroxetyna, jesli nie mowimy o czosnku, ktory rowniez ow wlasciwosci posiada hehe.

Wiecej nic mi nie przychodzi do glowy, jestem zgrzany i zmeczony, jutro dopisze cos wiecej :-)
Pozdrawiam,
M.
PS: Podalem tylko inhibitory, blokery dopisze jutro, bo jest 3 godzina a ja musze z rana wstac : (
Swoja droga po dodaniu blokerow (zajme sie tym konkretnie jutro) mod moglby zrobic z tego osobny dzial, choc mowa tu o Zolpidemie i na tej substancji sie skupialem piszac post, jednak 95% z w/w inhibitorow wplywa rowniez na metabolizm niektorych lekow z grupy benzodiazepin, wiec moze sie to okazac przydatne, jak przy watku opisanym przeze mnie o Tramadolu i tajemniczym specyfiku w kapsulkach - odpowiedniku polskiego Citroseptu.
  • 1345 / 6 / 0
Z pewnością cenne kompedium.
Jeśli informacje okazały by się sprawdzone, sugerowałbym dołączenie do Z-drugs FAQ, a jeśli nie ma takiego jeszcze, to utworzenie szkicu w/w.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bender

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 611 / 17 / 0
Potwierdzone w 100% z autopsji. Chcialem zlapac noda i pójść spac, ale koty jak na zlosc jak tylko sie polozylem dostały bIegawki i szaleją po całym mieszkaniu.. :wall:
Coz.. Kolejna 15stka midazolamu... dobranoc!
Pozdrowki,
M.
  • 5 / / 0
BlueV
Ostatnio dopadłem apo-zolpin i z chęci porównania z stilnoxem wciągnąłem 50mg i zjadłem ze dwa.Nie pamietam nic od trzeciej tabsy na szczęscie obudziłem sie w wyrze o 5 rano zastanawiając się co było wieczorem.Amnezja całkowita ale nie żałuję
  • 611 / 17 / 0
macieek1977 pisze:
BlueV
Ostatnio dopadłem apo-zolpin i z chęci porównania z stilnoxem wciągnąłem 50mg i zjadłem ze dwa.Nie pamietam nic od trzeciej tabsy na szczęscie obudziłem sie w wyrze o 5 rano zastanawiając się co było wieczorem.Amnezja całkowita ale nie żałuję
A o tym generyku szczerze mowiac jeszcze nie slyszalem - roznice pomiedzy generykami widnieja jedynie w ciaglym, wieloletnim uzywaniu danego leku (Zolpidemu tj: Stilnox, Zolpidem, Zolsane i wielu innych, czy Zopiclonu (Np. Imovane) w szczegolnosci u osob starszych ze wzgledow na mozliwosc wystapienia tzw. bezsennosci z odbicia. Nie wiem jak ma sie to w przypadku lekow nasennych z rodziny benzodiazepin, ale wiem, ze leki nasenne, generyczne np Zolpidemu majac taki sam profil dzialania, moga dzialac inaczej jesli pacjent/ka przyjmuje przewlekle dajmy na to 2 lata niemiecki Zolpidem i nagle przerzuci sie na tanszy generyk jakim jest np. Onirex jest duze prawdopodobienstwo wystepienia bezsennosci z odbicia.

Swoja droga miales juz stycznosc z lekami nasennymi/benzodiazepinami? Bo jak na laczna dawke 70mg - to przebiles nawet mnie - o cale 30mg 8-( Musialo Cie naprawde ostro poskladac, ale sadze, ze pierwsze razy sa super w wiekszych dawkach 40-50mg (zadne 10-20 jak opisuje wiekszosc ludzi). 10-30 mg to ja wale donosowo teraz, bo przy wiekszej dawce nie czuje zadnej roznicy. A co do uspienia - nic nie uspi mnie tak samo (nawet dorzucane co 1-2h) jak Dormicum donosowo. Wczoraj o 5 rano jak pobawilem sie troche z zolpidemem (Stilnosx - 30-40mg (nie pamietam)/midazolamem (30-45mg - rowniez nie pamietam) %-D popilem troche piwami, bylem zgrzany tramcem, koty nie daly mi spac. Leki zeszly pozostawiajac po sobie jedynie niesmak i rozdraznienie, polaczone z charakterystycznym, paradoksalnym uspokojeniem (maniacy wiekszych dawek wiedza o czym pisze). Tak wiec o 5 rano juz w lozku walnalem kolejna pietnastke midazolamu do nosa i polozylem sie. Uspilo mnie w niecale 10 min (5-7?) ;-) Tak wiec polecam midazolam, rowniez ze wzgledu na wlasciwosci rekreacyjne - bardzo malo subtelna benzodiazepina - daje po sobie odczuc. Jednak jesli ktos ma przewlekle problemy ze snem - jak juz pisalem, warto zmieniac leki co jakis czas.

EDIT: Aha - Bylo juz pisane, jak chcesz poczuc naprawde faze i nie nabawic sie takiej amnezji, skrusz wszystkie tabsy na raz i sniffnij jednym ciagiem - masz zagwarantowany konkretny wjazd a nie powoli wchodzaca zamulke + zmniejszone ryzyko amnezji nastepczej :-)
Pozdrawiam,
M.
  • 33 / / 0
BlueV pisze:
W mniejszym stopniu (jak na ketokonazol, ktory jest bardzo silnym inhibitorem cytochromu p450) wplywa na Zolpidem - ale dzialanie po inhibicji, 1 - 1,5 godziny przed, oraz w trakcie zapodania

@BlueV Wyjaśnij mi jeszcze ile i kiedy ketokonazolu dorzucić do zolpidemu? Bo albo ty albo ja ani (pewnie obaj :yay: ) jesteśmy narąbani i nie za bardzo zrozumiałem te ważne szczegóły.

[Scalono.] 6 cze 2012, o 23:16. ETF

@BlueV Czy po jedzeniu dużych ilości Zolpidemu (ja tam jem jeszcze większe 100-150mg/na dobę) nie zachodzi u ciebie tolerancja krzyżowa i Dormicum dalej kładzie Cie spać. Zolpidem już się u mnie trochę wypalił także nasennie i szukam czegoś nowego. Myślisz,że Dormicum da radę, warto o niego powalczyć u lekarza?
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2012 przez ETF, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: .
ODPOWIEDZ
Newsy
Był tak pochłonięty segregacją narkotyków, że nie zauważył policjantów

Stołeczni policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, przy których znaleźli znaczne ilości narkotyków. Były to: heroina, kokaina, mefedron, amfetamina oraz marihuana.

Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.