Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Możesz przyspieszyć im wzrost saletrą amonowa tylko ich nie spal !
monday - one tak maja, ze przez jakis czas, ok miesiaca "stoja w miejscu" i nie rosna wogole, to normalne. potem jak sie rusza, to beda rosly szybko do samego kwitnienia; na zdjeciach masz ladne maczki, mozesz sprobowac to przesadzic, ale najwyzej 1/3 sie przymie, jak postukasz po bokach doniczke, przechylisz na bok az samo wypadnie na dlon i nie dotykajac korzeni cala kulke ziemi polozysz na przygotowanej wczesniej ziemi w nowej glebszej doniczce, potem obficie podlac i modlic sie zeby nie zdechly
Jeszcze chciałbym wiedzieć co to za muszki/mszyce czy też inne owady zbierają się po wewnętrznej stronie liści w takich skupiskach? Nie zauważyłem żeby zjadały liście czy działały w inny niszczący sposób, ale wole się upewnić...
Coś z czym nikt nie godzi się..."
Przy okazji odwiedziłem też jeszcze jedną miejscówkę w pobliżu rzeki, gdzie też w kwietniu(dokładnie nie pamiętam) porozrzucałem trochę nasion. Szkoda, że nie wziąłem telefonu, bo tam też coś wyrosło, ale znacznie odbiegające od tego powyżej. Tam krzaki są dużo wyższe( 1 ma ok.50cm) i są bardzo rozgałęzione na ok. 40cm. W ogóle cała roślina wygląda inaczej, liście są znacznie węższe, bardzo "owłosione" i te krzaki posiadają już makówki(też owłosione). Pod makówkami widać bordowe/fioletowe włoski. Dla zaspokojenia swojej ciekawości otworzyłem nierozwiniętą makówkę i w środku ukazał się biały kwiat z fioletowym zabarwieniem od spodu. Czy mak polny, bo na taki mi wygląda, choć żadnym znawcą nie jestem, może mieć biało-fioletowe kwiaty? Fakt, że te nasiona nie pochodziły ze SunGrown'a ,a z maku "Stefczyk", no i miały całkiem inne warunki wzrostu - niemal książkowe.
W ogóle co sądzicie o moich makach, jak myślicie, ile to jeszcze potrwa?
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Piszesz o czasie, kiedy dojdą - napewno nie wczesniej niż za miesiąć, patrząc na ten z łodygą
Dzielnicowy pisze:Na tych zdjęciach jest Mak lekarski, wschodni ma bardziej postrzępione liście i inny odcień. Coś małe masz te maczki lada dzień powinny zakwitnąć, ciekawy jestem jaki będą miały kolor kwiatów.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór
Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze
33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.