Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Możesz przyspieszyć im wzrost saletrą amonowa tylko ich nie spal !
monday - one tak maja, ze przez jakis czas, ok miesiaca "stoja w miejscu" i nie rosna wogole, to normalne. potem jak sie rusza, to beda rosly szybko do samego kwitnienia; na zdjeciach masz ladne maczki, mozesz sprobowac to przesadzic, ale najwyzej 1/3 sie przymie, jak postukasz po bokach doniczke, przechylisz na bok az samo wypadnie na dlon i nie dotykajac korzeni cala kulke ziemi polozysz na przygotowanej wczesniej ziemi w nowej glebszej doniczce, potem obficie podlac i modlic sie zeby nie zdechly
Jeszcze chciałbym wiedzieć co to za muszki/mszyce czy też inne owady zbierają się po wewnętrznej stronie liści w takich skupiskach? Nie zauważyłem żeby zjadały liście czy działały w inny niszczący sposób, ale wole się upewnić...
Coś z czym nikt nie godzi się..."
Przy okazji odwiedziłem też jeszcze jedną miejscówkę w pobliżu rzeki, gdzie też w kwietniu(dokładnie nie pamiętam) porozrzucałem trochę nasion. Szkoda, że nie wziąłem telefonu, bo tam też coś wyrosło, ale znacznie odbiegające od tego powyżej. Tam krzaki są dużo wyższe( 1 ma ok.50cm) i są bardzo rozgałęzione na ok. 40cm. W ogóle cała roślina wygląda inaczej, liście są znacznie węższe, bardzo "owłosione" i te krzaki posiadają już makówki(też owłosione). Pod makówkami widać bordowe/fioletowe włoski. Dla zaspokojenia swojej ciekawości otworzyłem nierozwiniętą makówkę i w środku ukazał się biały kwiat z fioletowym zabarwieniem od spodu. Czy mak polny, bo na taki mi wygląda, choć żadnym znawcą nie jestem, może mieć biało-fioletowe kwiaty? Fakt, że te nasiona nie pochodziły ze SunGrown'a ,a z maku "Stefczyk", no i miały całkiem inne warunki wzrostu - niemal książkowe.
W ogóle co sądzicie o moich makach, jak myślicie, ile to jeszcze potrwa?
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Piszesz o czasie, kiedy dojdą - napewno nie wczesniej niż za miesiąć, patrząc na ten z łodygą
Dzielnicowy pisze:Na tych zdjęciach jest Mak lekarski, wschodni ma bardziej postrzępione liście i inny odcień. Coś małe masz te maczki lada dzień powinny zakwitnąć, ciekawy jestem jaki będą miały kolor kwiatów.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze
33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.