Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2538 / 215 / 0
jeszcze we wrześniu możesz sobie wysiać. też wysiewałem w sporych odstępach czasowych i mam maczki od małych które jeszcze będą trochę rosły do całkiem sporych które mam nadzieję już w czerwcu wydadzą owoce :D
Możesz przyspieszyć im wzrost saletrą amonowa tylko ich nie spal !
  • 341 / 1 / 0
mechanik - pod koniec sierpnia beda zbiory jesli pogoda dopisze, czyli sierpien bedzie sloneczny, jak kiedys w lipcu sialam to nie zdazyly zakwitnac, ale teraz jeszcze da rade, wiec smialo siej. jasne, ze mozna siac okrągly rok i we wrzesniu i w grudniu ;) ale zbior beda na nast. sezon

monday - one tak maja, ze przez jakis czas, ok miesiaca "stoja w miejscu" i nie rosna wogole, to normalne. potem jak sie rusza, to beda rosly szybko do samego kwitnienia; na zdjeciach masz ladne maczki, mozesz sprobowac to przesadzic, ale najwyzej 1/3 sie przymie, jak postukasz po bokach doniczke, przechylisz na bok az samo wypadnie na dlon i nie dotykajac korzeni cala kulke ziemi polozysz na przygotowanej wczesniej ziemi w nowej glebszej doniczce, potem obficie podlac i modlic sie zeby nie zdechly
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012 przez queen elizabeth, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik queen elizabeth nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 477 / 18 / 0
Co myślicie o podlaniu maku wodą z małą ilością nawozu Biohumus, teraz w trakcie wzrostu? A później Plantonu K na kwitnięcie tak jak przy hodowli konopi? A może jakiś inny nawóz oprócz wspomnianej wyżej saletry amonowej?
Jeszcze chciałbym wiedzieć co to za muszki/mszyce czy też inne owady zbierają się po wewnętrznej stronie liści w takich skupiskach? Nie zauważyłem żeby zjadały liście czy działały w inny niszczący sposób, ale wole się upewnić...
"Ukryta twarz oznacza, że wiesz
Coś z czym nikt nie godzi się..."
  • 2538 / 215 / 0
też się u mnie jakieś robale zalęgły , liście czernieją po bokach i usychają , niektóre zżółkły :( to mi na jakąś mszycę wyglada chyba że to to ? http://www.pierwszyportal.pl/teksty,bot ... ,1934.html
  • 477 / 18 / 0
Dzisiaj porobiłem zdjęcia swoich roślinek. Na pierwszym zdjęciu widać kilka sztuk, to te, które rosną bardziej w skupiskach - żal mi było wyrywać. Natomiast na drugim zdjęciu widać jaki postęp wobec tych, które rosną parami zrobiły dwa pojedyncze maczki. Trzecie zdjęcie choć niewyraźne to widać na nim te robactwo o, którym wcześniej pisałem. Zdjęcia nie są zbyt wyraźne, ponieważ zgubiłem gdzieś kabel od aparatu i robiłem telefonem.
Przy okazji odwiedziłem też jeszcze jedną miejscówkę w pobliżu rzeki, gdzie też w kwietniu(dokładnie nie pamiętam) porozrzucałem trochę nasion. Szkoda, że nie wziąłem telefonu, bo tam też coś wyrosło, ale znacznie odbiegające od tego powyżej. Tam krzaki są dużo wyższe( 1 ma ok.50cm) i są bardzo rozgałęzione na ok. 40cm. W ogóle cała roślina wygląda inaczej, liście są znacznie węższe, bardzo "owłosione" i te krzaki posiadają już makówki(też owłosione). Pod makówkami widać bordowe/fioletowe włoski. Dla zaspokojenia swojej ciekawości otworzyłem nierozwiniętą makówkę i w środku ukazał się biały kwiat z fioletowym zabarwieniem od spodu. Czy mak polny, bo na taki mi wygląda, choć żadnym znawcą nie jestem, może mieć biało-fioletowe kwiaty? Fakt, że te nasiona nie pochodziły ze SunGrown'a ,a z maku "Stefczyk", no i miały całkiem inne warunki wzrostu - niemal książkowe.
W ogóle co sądzicie o moich makach, jak myślicie, ile to jeszcze potrwa?

[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 825 / 14 / 0
Te owłosione o wąskich liściach to z wschodnim się kojarzy, jednak skoro to maki z paczek które wy kupujecie w dyskontach to wątpie by wpierdalali na makowce mak ozdobny. Niech kto inny odpowie.

Piszesz o czasie, kiedy dojdą - napewno nie wczesniej niż za miesiąć, patrząc na ten z łodygą
  • 2518 / 28 / 0
Na tych zdjęciach jest Mak lekarski, wschodni ma bardziej postrzępione liście i inny odcień. Coś małe masz te maczki lada dzień powinny zakwitnąć, ciekawy jestem jaki będą miały kolor kwiatów.
  • 477 / 18 / 0
Dzielnicowy pisze:
Na tych zdjęciach jest Mak lekarski, wschodni ma bardziej postrzępione liście i inny odcień. Coś małe masz te maczki lada dzień powinny zakwitnąć, ciekawy jestem jaki będą miały kolor kwiatów.
No właśnie już na przyszłość będę wiedział, że błędem jest sianie tak blisko siebie. Te pojedyncze są ponad dwa raz większe i widać już na szczycie uformowany kwiat. Tak więc, jak mówisz niedługo zakwitną i będzie widać kolor.
  • 2538 / 215 / 0
mam dużo maków podobnej wielkosci i mniejsze , czy jak je odcieniłem ( usunołem drzewo które z jednej strony zabierało im mnóstwo światła a z 2 uratowało przed uschnięciem ) to urosną jeszcze przed kwitnieniem ?
  • 2518 / 28 / 0
Pierwsze moje maki zakwitły. Kwity są duże, koloru białego. Nasiona Fresco z Czech. Wszystkie wysiewane po uprzedniej przepłuczce. W tym tygodniu zakwitnie większość z moich roślinek z tego co widzę. Wcześnie zaczęły kwitnąć. Normalnie jak chodziłem i szukałem maków na działkach, czy ogródkach. To zaczynały kwitnąć dopiero po 10 czerwca. Te zakwitły bardzo wcześnie. Dla odmiany nasiona Kresto wysiane rok temu w marcu, zakwitły dopiero w połowie czerwca (kwiaty fioletowe).
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania

Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.

Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze

33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.