https://hyperreal.info/a_bsurd/bufotenina - baaardzo dużo o tej substancji. jest także akapit o przedawkowaniu.
kurka dopiero potem zauważyłem, że to ten sam art, co wymieniony wcześniej, sorrki.
A nie jakas tam zabe.
To ludzie stworzyli sobie boga.
Smerfy noszą czapeczki wolności (Liberty cap) :)
Gargamel stworzył smerfetke żeby skłuciła z sobą smerfy :) [za Donnie Darko]
Gargamel szukał smerfów bo były one składnikiem który powodował zmiane metali w złoto :)
Jednak myśl o "przyćpaniu żaby" poprzez jej namiętne lizanie jest raczej odstraszająca, ale grzebiąc ostatnio po necie zauważyłem, że bufotenina jest również zawarta w jednym z muchomorów:
http://grzyby.strefa.pl/Amanita_citrina.html
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/muc ... y_opis.htm
Nie wiem tylko jak dokładnie przedstawia się skład chemiczny tego muchomora(czyli czy nie ma oprócz bufoteniny jeszcze innych substancji trujących, niepożądanych ze względu na nieodwracalne, śmiertelne skutki uboczne) i czy jest jakaś możliwość na przykład izolacji lub ekstrakcji tej substancji z niego.
Mam tylko nadzieję, że nie zwiększy się zaraz liczba zatrutych muchomorem sromotnikowym bo głodni mocnych wrażeń rzucą się na poszukiwanie muchomora cytrynowego, który do sromotnikowego jest holernie podobny :rolleyes:
Ktoś wogóle próbował już eksperymentować z tą substancją?
I co wogóle sądzicie o spróbowaniu takiego muchomorka?
Muchomór cytrynowy jest tylko lekko trujacy, mniej niebezpieczny niż amanita muscaria w spozyciu na surowo (tak toksykologicznie) a co do samej bufoteniny:
Jest substancją krystaliczną o temperaturze topnienia 419 K (146°C). Ma słabe właściwości kwasowe. Bufotenina należy do tryptamin. Działa usypiająco i halucynogennie. Objawy działania są podobne jak w przypadku LSD-25.Dawka 50 mg doustnie (2-16 mg dożylnie) wywołuje po kilku minutach psychozy trwające 1-2 godzin. Ponadto inhibituje esterazę cholinową paraliżując ruchowe centrum układu nerwowego z objawami podobnymi do zatrucia paralityczno-drgawkowymi bojowymi środkami trującymi. ... no, to juz niezbyt zachęcające.
Występuje w roślinach - Anadenanthera colubrina, Piptadenia peregrina, grzybie Ammanita mappa.
Także Diplopterys cabrerana i Yopo.
Myślę, że należałoby zebrać z 5-10 grzybów (taki jak muchomó czerwony, nie ciemnieje po uszkodzeniu, ale skóa cytrynowa do zileonej z tego co pamietam) - UWAGA ZBIERAć TYLKO OSOBNIKI MOCNO NAKRAPIAME DLA NIE POMYLENIA Z MUCHOMOREM SROMOTNIKOWYM śMIERTELNIE TRUJąCYM 1 SUROWA SZT Z PEWNOśCIA ZABIJA DOROSłEGO CZłOWIEKA i sporządzić nalewke na spirytusie a potem systematycznie kosztować.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy
Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.