Mam problem, prześledziłęm forum ale nie znalazłem zadnego info jak zrobić bimbrownik....
mam na myśli ile czego i do czego :)
Może ktos mi napisze dwa warianty na 2,5 litrową butelke po Coli i 5 L butle po wodzie z biedronki....
Ile wlać wody, ile dac drożdzy i ile cukru ? Może coś jeszcze ?
Dzieki i pozrawiam :)
pozdro
Pozdro dla wszystkich ogrodników:
Overgrow the Worldl!
Po co marnować cukier i drożdże, jak można z tego zrobić nawet nadające się do picia winko, a wali w łeb, że ho ho :D. Przez pierwsze 2-3 tygodnie burzliwej fermentacji, produkcja dwutlenku jest duża, później można przelać do klarowania albo wypić ;).
zagubiony w czasie i przestrzeni
nic nie wiem
a w jakiej temperaturze powinen stać bimbrownik, tzn do jakiej najlepiej fermentują drożdzę, coś kolo 30*c?
skoro co2 jest lzejsze od powietrza to opada na rosliny ale hmmm problem jest w wentylaci
skoro zamonttujemy wiatrak wysysajacy powietrze nad swietlowkami lub na ich wysokosci to całe co2 zostanie rozmieszane z powietrzem i w wiekszosci wyssane z boxa... jak to zrobic zeby takie cos niemialo miejsca?
moze by tak z jednego bimbrownika zrobic 4 rozgałenzienia (po 2 na jedna rosline) i umiescic jedno rozgałenzienie nad roslina a 2 gdzies w polowie rosliny?
mam zamiar zrobic dobra wentylacie
jeden went. wyciagajacy jeden wpuszczajacy powietrze(na dole boxa) + dziury na wloty powiettrza i wrazie potrzeby zrobic maly wiatraczek z silniczka od walkmana ktory bendzie na wysokosci swietlowek zeby zbic temp (będe mial tam dosc ciasno bo 6 swietlowek 23W na powieszchni 0.18m2 +odbłysniki na kazda lampe osobno..)
PS. jeszcze jedno czy jak zostawimy taki bimbrownik z roslinkami i wylaczymy wentylacie (chyba wyłąncza sie wiatraki razem z wyłaczeniem sie lamp no chyba ze sie myle.) to nie zaszkodzi to roslinkom ? przez 12 godzin moze dosc sporo tego CO2 uzbierac sie w boxie? no chyba ze zostawia sie wentylacie cały czas właczona ale przez to moze temperatura spasc do zbyt niskiej
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.