W sumie mialem juz pare razy szanse ukorzeniac i w ~95% konczyło sie sukcesem, wtedy mialem do dyspozycji kaloryfer i mogłem byc przy klonach, dzis juz nie grzeja i przy ukorzenianiu nie moge byc jedynie co 2-3 dni, ale jest człowiek ktory sie zajmuje.
W co najlpiej zainwestowac? moze mała szklarnie plastikowa? Doniczki torfowe?...
...a moze omawiany w innym temacie sposob na pol-hydroponiczny, czyli pojemnik z woda i z perlitem na dnie kamien napowietrzajacy...?
Panikuje bo tydzien temu pobrałem kilka klonow, kupilem doniczki trofowe...całosc była pierwsze apre dni w wiaderku, doniczki stały w wodzie, grzala swietlowka 23w nad tym, co okazało sie po 3-4 dniach ani troche skuteczne...liscie klonow opadały, zzolkly, było ogolnie zle. Potem całosc przeniosłem do boxa gdzie temp w graniach 25st, całosc spriskywana 3-4 razy dziennie co okazło sie za mało bo klony zaczeły usychac. W tej chwili po małej instrukcji z mojej strony aby zwiekszyc czestosc zraszania całosc dalej jest w boxie w doniczkach torfowych po 7dniach ani sladu korzonka.
w akcie desperacji prowizorycznie zmontowałem "hydro ukorzeniarke" w butelce 5l ucietej w polowie...całosc smieszne dzwieki wydaje...dałem tam kilka klonow...zobaczymy jaki bedzie tego efekt.
Chciałbym znac wasze sposoby na szybkie i skuteczne ukorzenianie...
wydaje mi sie ze waznym czynnikiem jest temperatura...moze w jakies maty grzewcze sie zaopatrze w zoologicznym? Doniczki torfowe kiedys mnie nie zawiodły mysle ze ich bede dalej uzywał...
prosze o jakies rady i sugestie...pozdrawiam koyot
klon w słoiku jest w boksie w 35*c i z kubeczkiem wilgotność ok 80% wnioskuje ;-)
zagubiony w czasie i przestrzeni
nic nie wiem
hymm mowisz w odstanej wodzie w sloiku w ciemnosci...owszem swiatło spada na 3miejsca...na pierwszym wilgoc na 2 temperatura...ale mysle ze swiatło nic nie szkodzi(jesli nie jest za mocne) nie nie no mysle ze swaitło powinno byc jakies...pozatym odstana nie odstana to chyba lepiej mineralki uzyc albo desylowanej, mysle
pamietam jak ukorzneiałem na kaloryferze...cud miod 5-6 dni i 100% przyjetych...robiłem tak: karton na nim folia, na tym klony w doniczkach torfowych 0,2l nad nimi 13w kompakt, całosc przykryta folia aluminiowa co utrzymywało wilgoc i temperature ktora była w graniacach, termometra nie mialem na oko grubo powyzej 26-27st...całosc zraszałem czesto 15-20razy dziennie...? poprostu jak tylko mi sie przypomniało...
bede kombinował nad jakas miniszklarnia, tak zeby zapewnim małym max wilgotnosci...plus ustawie całosc na czyms co grzeje
zebym widział jakie znaczenia ma ziemia w ktorej sie ukorzenia <_<
jeszcze odnośnie doniczek torfowych. dobrze jest je na pewno wypełnić kokosem, ale jaką wilgotność ma mieć ta ziemia? jak często wy je podlewacie bo nie wiem czy mają mieć tylko lekką wilgoć w doniczce czy takie małe błotko i podlewać codziennie...
nic nie wiem
Ja to samo wlasnie chce zrobic z swiatłem tzn kompakty day light lub cool white...całosc przykryta folia dla utrzymania wilgotnosci...całosc zraszana, przec co automatycznie poldewana 10 i wiecej razy dziennie...nie wiem tylko czy wybrac ziemie czy perlit...
z temperatura to pochodza za to mata jakas grzewcza
pzdr
Lewar pisze: jak często wy je podlewacie bo nie wiem czy mają mieć tylko lekką wilgoć w doniczce czy takie małe błotko i podlewać codziennie...
kombajn pisze: Wez podlej czyms co pobudza korzenie do wzrostu np Rhizotonic
nic nie wiem
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.