Wiem, ze przy takim zabiegu odradza sie palenie papierosow na 2 tygodnie przed i po zabiegu, ze wzgledu na trudnosc w gojeniu sie ran. A jak jest w przypadku marihuany?
Nic mi niewiadomo na ten temat a wole dmuchac na zimne. Czy na przyklad palenie kilka dni przed zabiegiem moze stwarzac ryzyko jakiegos krwotoku w trakcie lub po zabiegu? W koncu marihuana podnosi cisnienie ale czy ma to jakies znaczenie w tym przypadku?
Jezeli tak to jaki czas przed i po zabiegu powinno sie wstrzymac z paleniem ganji?
Prosze o rzetelne info, chodzi o bliska mi osobe a naleze do przezornych osob, stad ten temat.
Nic mi niewiadomo na ten temat a wole dmuchac na zimne.
eso pisze:W koncu marihuana podnosi cisnienie(...)
(...)
Tetrahydrokanabinol - substancja czynna marihuany ma łagodne działanie wazodilatacyjne, będące przyczyną zaczerwienienia oczu u palaczy.
[1] http://pl.wikipedia.org/wiki/Wazodylatacja
Po dzisiejszym robię przerwę
BTW, przed znieczuleniem niech koleżanka powie o wszystkim, co bierze.
@Jezus: Mu nie chodziło o palenie tuż przed.
z reszta i tak nie pozwole jej palic tylko chcialem podac jakis sensowny argument zamiast "nie bo nie".
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.