4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
Witam, jestem nowy na forum. Jeżeli piszę w niewłaściwym miejscu, to proszę o przeniesienie postu.
Czy da się otrzymać metkatynon z normalnej efedryny (nie pseudo) ? Jeżeli tak to jak wygląda przebieg syntezy? Znalazłem temat na forum http://talk.hyperreal.info/metylokatyno ... 25131.html i tam autor podaje "efedryna/pseudoefedryna". Czy ktoś może to potwierdzić? Byłoby to dużo prostsze i tańsze od metkata z Sudafedu.
  • 2538 / 215 / 0
WildMonkey-Sverige : Tak metkat zawsze robiłem z nowego sudafedu i zawsze wychodzi dobry. ( o ile nowy to ten z niebieską twarzą człowieka po prawej stronie opakowania i z czerwonymi plamami na zatokach :D ).
A co do tolerki to fakt że działanie euforyzujące metkatu z czasem sie zkraca a przedłuża zjazd , ostatnio miałem taki fatalny zjazd ze zdecydowałem sie zrobić miecha przerwy od kotka ( po wykorzystaniu 1 opakowania jeszcze :D ). Miałem je wykorzystać dzisiaj ale wczoraj zażucałem DXM i jakoś mi przeszła ochotka na kotka.
A co do źrenic po metkacie to jakie macie ? Ja mam powiększone ale bez przesady na światło reaguja prawidłowo , w lekkim półmroku są jednak znacznie wieksze niz normalnie.
Ostatnio zmieniony 26 listopada 2011 przez chlorekturbokofeiny, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 6182 / 437 / 12
reserved pisze:
Czy da się otrzymać metkatynon z normalnej efedryny (nie pseudo) ? Jeżeli tak to jak wygląda przebieg syntezy?
Metkatynon ma dwa izomery: R(+) i S(-). Bardziej rekreacyjne działanie ma izomer S(-) - ten drugi nie działa na serotoninę, zatem powoduje mniejszą euforię.

beta-hydroksymetamfetamina natomiast ma izomerów cztery, jako efedrynę mamy diastereoizomery 1R,2S i 1S,2R; a jako pseudoefedrynę - 1S,2S i 1R,2R. Wiem, że reakcja KMnO4 z racemiczną pseudoefedryną daje czysty S(-)-metkatynon, więc oba izomery pseudoefedryny muszą być jego substratem. Wywnioskować stąd można, że oba izomery efedryny w reakcji z KMnO4 dadzą nam słabszy R(+)-metkatynon.

Jak już koniecznie musi być to efedryna, to lepiej się bawić w perhydrol (H2O2) - wyjdzie z tego racemiczny metkatynon - słabszy niż S(-), ale mocniejszy niż R(+). Innych reakcji nie znam, ale na pewno takie są.

Jakby coś się w moich wywodach nie zgadzało, to proszę o komentarz.

Edit: No, i pojawiły się inne zdania. Dostępna w sklepach pseudoefedryna nie jest racemiczna, więc w świetle tego faktu wszystko powyżej traci sens.
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
  • 2538 / 215 / 0
No i lipa kotek jednak wygrał nie odmuwiłęm sobie weekend bez kotka to jak herbata bez wody.
i stwierdzam że DXM nie obnizyło mi tolerancji. Moyślę ze 1 raz nic nie robi potrzeba z 3 dniowej kuracji dex - em. Kiedyś po takiej to metkat mnie zmiótł.
I pytanko co robicie z masą która wam zostaje po ekstrakcji p - efki ?
Myśle ze można je zbierać i jak sie tego dużo uzbiera to można z tego zrobić niezłego kotka. Ostatnio zrobiłem kota z 1 krążka którego niewypłukiwałem dokłądnie przy filtracji i o dziwo poczułęm działąnie kota ! Pobudziło mnie lepiej niz kawa serce przyspieszyło , leciutka euforia i chęc do działąnia. Teraz z krążka który został zrobie se ,,klina" na metkatowe zejscie.

surveilled - nie znam sie na chemi ale myślę ze matkatynon zrobiony z efki będzie lepszy niz ten z pefki , choćby dlatego że jak zostanie coś nieprzereagowanego to będzie to efka.
Ostatnio zmieniony 26 listopada 2011 przez chlorekturbokofeiny, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 576 / 11 / 0
http://www.ingentaconnect.com/content/p ... 2/art00005
Racemat pseudoefedryny który jest na rynku da pół na pół(jeśli jest to racemat), efedryna jest sprzedawana wyłącznie w postaci (–)-(1R,2S) więc da tylko s-metkatynon. Uwaga tam jest błąd powinno byś tak:
Thus 1R,2S-ephedrine and 1S,2S-pseudoephedrine yield S-methcathinone, and 1S,2R-ephedrine and 1R,2R- pseudoephedrine produce R-methcathinone.
Poniekąd @chlorekturbokofeiny miał rację, że metkatynon z efedryny będzie lepszy :-D.
Ostatnio zmieniony 26 listopada 2011 przez howlman, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6182 / 437 / 12
W FAQ jest droga syntezy z propiofenonu i metylaminy, do której figuruje komentarz, że produkt to racemat, więc jest słabszy od tego z reakcji z KMnO4. Skoro utleniona nadmanganianem pseudoefka jest silniejsza, to substrat też miał tylko jeden izomer - 1S,2S jeśli się nie mylę.

"Lepszy" to pojęcie względne - mi ani efedryna, ani pseudoefedryna nie odpowiadają.
hera, koka, hasz, LSD – ta zabawa po nocach się śni
LSD, hera, koka i haszpodziel się z kolegami czym masz

Obejrzyj hyperreal.at/pelna-legalizacja na HyperTubie!
  • 984 / 6 / 0
a czy ktoś się orientuje jaka jest wydajność reakcji z czystej p-efki (cirrus+ipa=p-efka) z kmno4? i czy rzeczywiście wypłukuje się ipa całą pewkę?
głupio wyszło...
  • 576 / 11 / 0
Jest to zależne od użytych tabletek - różne substancje pomocnicze mogą zmniejszać rozpuszczalność i nawet zwalniać przebieg reakcji. W przypadku Sudafedu jest to 86,4-90mg z 360 mg pseudefedryny(6 tabletek). Z całej paczki byłoby to jakieś +/- 150mg. Z cirrusa to nie wiem, ale IPA powinno wypłukać p-efkę, woda byłaby nawet lepsza tylko nie wiem co z osadem by sie stało.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Czy da się jakoś wyodrębnić ibuprofen z Acataru Zatoki ?
  • 576 / 11 / 0
Chyba podobna ekstrakcja jak w przypadku paracetamolu z antidolu. Chociaż nie bo rozpuszczalność p-efki jest inna niż kodeiny. Ale po co?

Gratuluję tysięcznego posta w temacie! :D - surveilled
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2011 przez howlman, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.

Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.