Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1003 / 86 / 0
CCLight pisze:
Podawanie gier fabularnych jako sposobu na stymulację mózgu jest równie mądre, co wymienianie piwa jako źródła witamin. Stosunek bezmózgiego chodzenia i machania mieczem/kijem/kutasem do faktycznego wysiłku wkładanego w rozwiązania jakiegoś problemu jest bardzo niski.
Panie, nie o rpgach pisalem, bo tu sie zgodze, ze w nich to rozwijamy bohatera, nie siebie, a o przygodowkach gdzie zagadka na zagadce lezy. Rozumiem, ze to nie twoja dziedzina, wiec mozesz to zignorowac :-)

A zeby poszerzyc swe slownictwo to nie czytajcie scierw w rodzaju tabloidow i nie ogladajcie tv, bo to was moze ograniczac.
  • 507 / 11 / 0
Nie czytałam całego tematu, więc z góry pardon jeśli taki wątek już się przewinął. Wielokrotnie słyszałam, że uczenie się pisania lewą ręką ZNACZNIE rozwija półkulę mózgową prawą. Nawet próbowałam, ale zaniechałam tej czynności, dość sceptycznie do tego podchodząc. Może coś wiecie na ten temat?
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 190 / / 0
I wszystkie te cwiczenia sa trwale czy chwilowe ?
Uwaga! Użytkownik pride95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / / 0
Ja z kolei slyszalem, ze zonglowanie pomaga zsynchronizowac polkule mozgu.
  • 67 / 1 / 0
Jedyne co trwałego może ci się przydarzyć to śmierć. Zdolności nabyte, a nieużywane lub zaniedbanie ćwiczeń powoduje regres. Trochę głupie pytanie.
"Dzień dobry." Adam Mickiewicz
  • 200 / 3 / 0
g3no pisze:
o przygodowkach gdzie zagadka na zagadce lezy.
Możesz podać konkretne tytuły, które masz na myśli?
uczenie się pisania lewą ręką ZNACZNIE rozwija półkulę mózgową prawą
Nie tylko pisanie - fajnie działa np. mycie zębów, jedzenie itp lewą ręką :old:
  • 507 / 11 / 0
To już od dawna praktykuje i nie mam najmniejszych problemów z płynnym poruszaniem lewą ręką przy jedzeniu, czy myciu zębów, mieszanie herbaty łyżeczką wychodzi mi równie zgrabnie co prawą, bez obijania o szklankę i "zacięć". Pewnie dlatego że kiedyś miałam poważnie złamaną prawą łapę i unieruchomioną na długi czas. Natomiast pisanie mi nie idzie, może za słabo się przykładam, ale się nie poddaje. :cool:
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 13 / / 0
Ja mogę polecić fitness mózgu
http://fitnessmozgu.pl/

Również wykonywanie codziennych czynności w nieodruchowy sposób, tzn: otwieranie drzwi inną dłonią niż zwykle, ćwiczenie poruszania się plecami do przodu, albo z zamkniętymi oczami - chodzi o to, aby mózg otrzymywał nowe bodźce stymulujące rozwój.
Mózg w monotonnym środowisku szybko sprowadza czynności do zautomatyzowanych odruchów, minimalizując wydatek energetyczny (homeostaza). Zmiana jakiegoś drobiazgu zmobilizuje mózg do rozwijania umiejętności.
Kiedyś planowałem przeżyć jeden dzień z zasłoniętymi oczami, żeby wyczulić zmysł dotyku (jak niewidomi). Niestety trudno znaleźć odpowiedni dzień i determinację.

Ponadto nauka języków obcych znacznie poszerza zdolności poznawcze. Każda kultura trochę inaczej odbiera pewne słowa np. ang. bunch - oznacza coś zebranego w grupę i polskie tłumaczenie jako grono nie nakłada się w pełni ze znaczeniem tego słowa. Nie powiemy przecież na bukiet grono kwiatów podczas gdy w ang. bunch of flowers będzie ok.
Przy nauce drugiego europejskiego języka obcego łatwo zauważyć wszelkie podobieństwa i zapożyczenia językowe. fajnie komponują się ze sobą języki dawnych kolonii: angielski, francuski, hiszpański - te języki swego czasu obowiązywały na szerokich wodach i dlatego mają wiele wspólnych zapożyczeń.
Podobno znajomość każdego kolejnego języka obcego znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo demencji i alzheimera na stare lata.
Poza tym fajnie wygląda w CV.
"Oto został stworzony dla człowieka jeden język i dwoje oczu i dwoje uszu, aby słuchał i widział więcej, aniżeli mówi"
  • 190 / / 0
Jakies roznice w funkcjonowaniu pamieci zauwazylas ?
Uwaga! Użytkownik pride95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1003 / 86 / 0
@CCLight nie moge wyslac Ci pw, wiec tu przytocze takie nie za stare:
The Black Mirror - trylogia
The Secret Files - trylogia
The Broken Sword - tu dwie pierwsze czesci sie najlepiej wpasowywuja, ale sa juz leciwe

Pozdrawiam :-)
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.

Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń

Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?

Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką

Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.