Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1472 / 197 / 0
TrissMrgld pisze:
mam wiele planów i nie mam siły ich realizować. motywacja gdzieś ulatuje, a wrodzony perfekcjonizm podpowiada, że skoro nie zrobię czegoś idealnie, to lepiej całkowicie odpuścić. ruszę się na uczelnię, a potem całymi dniami leżę (chyba że akurat wyjdę na imprezę) i gapię się w sufit i nie chce mi się nawet niczego czytać. w nocy się budzę co godzinę, mam nerwobóle i częste nieuzasadnione poczucie zagrożenia.
Perfekcjonizm jest zawsze zgubny. Gdyby wszyscy czekali aż zrobią coś idealnie, nie byłoby nawet połowy wynalazków, z których korzystamy do dzisiaj. Nie mielibyście swojego kochanego fejsbuczka :)

Lepiej zrobić jedną wersję czegoś, opublikować, potem udoskonalać lub zrobić lepszą wersję na podstawie informacji zwrotnych z użytkowania. Często nie wiesz czy twoja "perfekcyjna" wizja naprawdę jest perfekcyjna, dopóki nie stanie się rzeczywistością.

Najprostszy dowód na to, że perfekcjonizm do niczego nie prowadzi, to nasz wszechświat. Wszechświat nieustannie zmienia się i ewoluuje, jest to produkt nieukończony, ale taki właśnie ma być. Dzięki temu nie jest nudny i nie jest w stagnacji (która nie prowadzi do rozwoju).

To samo tyczy się innych dziedzin, jeśli robisz coś naprawdę świetnego to nigdy tego nie ukończysz, zawsze pojawią się nowe pomysły, zastosowania, udoskonalenia, czy nawet zmiany czysto wizualne.
Marara pisze:
TrissMrgld pisze:
Odnośnie Twojego Posta we wszystkim i w całości będącego wyżej...
Dziewczyno: JUŻ CIĘ KOCHAM!

Hahaha

Jakie to piękne:
Jeden ćpun poznał drugą ćpunkę, na forum o ćpaniu, która jest jego bratnią duszą :hug:

Podpisuję się pod wszystkim co napisałaś, kropla w krople tak samo mógłbym powiedzieć.

Do tego jeszcze wybrane imię z jednej z moich ulubionych książek, drugie miejsce top, z postacią jedną z najbardziej wyrazistych i tak dalej hahaha.

Już teraz serio i z własnego doświadczenia mówię Ci: MASZ PRZEJEBANE!

Wiem to po sobie. I jestem kurewsko zmęczony, i powiem co będzie: na pewno nigdy się nie będziesz nudzić.

Było wcześniej,
Jest Teraz Ciekawie.

I uwierz, tak pozostanie...

Jesteś może romantyczką ?

%-D
Tak pół żartem pół serio:

Dziewczyna mówi, że związków nie szuka, a ty rzucasz sobie kłody pod nogi... Ktoś chyba nie zarucha w tym odcinku ;)
Wiesz co najbardziej odstrasza kobiety? Myśl, że facet od razu wypali ze słowami "kocham cię" i będzie wydzwaniał potem non stop :)
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
  • 9 / / 0
Witam, ostatnio mój znajomy po kilku ładnych latach prawie codziennego palenia skuna i stagnacji w rozwoju życiowym ma poważne symptomy depresji, np. boi się spać sam, nie wychodzi z domu. Oprócz oczywiście rozmowy itd. czy można wspomóc go jakimś naturalnym antydepresantem albo tryptaminą lub innym psychodelikiem? Czy lepiej jednak zostawić całkowicie farmakologiczne "eksperymenty" lekarzowi?
  • 143 / 3 / 0
Może to nie depresja tylko depresja plus lęki plus paranoiczne.

Więc może nie w stronę psychodeliczną?
"Słowo trauma z greki oznacza ranę, a wie pan jak jest sen po niemiecku? Traum. Rany rodzą potwory"

http://blackoleander.blogspot.com/
  • 906 / 75 / 19
Ja, po wypróbowaniu WSZYSTKIEGO, polecam sport, a głónie cardio - najlepiej bieganie. Tyle i aż tyle. Z jednej strony dla kogoś, kto nie rusza się - banał, z drugiej strony po prostu NIE DA SIĘ czuć źle, gdy się biega. NIE DA. Nie da się nie czuć się zajebiście.
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 5221 / 927 / 0
Jak natura radzi sobie z dołkami. Trzeba pomoc organizmowi w produkcji naturalnych - serotonina, dopamina , endorfiny. - SSRI , apyriprazol, naltrekson by byly latwiejsza droga. Ale sport, zakochanie tez nie jest glupim wyjsciem.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 143 / 3 / 0
ledzeppelin, chyba to nie jest naturalna droga. Można zawsze zacząć od siebie. No, chyba że to depresja typowo endogenna bez życia całkowitego.
"Słowo trauma z greki oznacza ranę, a wie pan jak jest sen po niemiecku? Traum. Rany rodzą potwory"

http://blackoleander.blogspot.com/
  • 122 / 30 / 0
Tyler, masz wiele racji w tym co piszesz ale trzeba Cię delikatnie sprostować. Pierwsza rzecz dotyczy Twojego negatywnego podejścia do religii, kiedy to większość założeń, które tutaj wypisywałeś ma swoje źródła nie gdzie indziej jak w filozofii buddyjskiej, która świetnie opisuje działanie umysłu i co należy zrobić, żeby żyć w zgodzie z (własną) naturą.
Druga kwestia to psychodeliki. Po kilku kwaśnych tripach, zmieniłem swoje życie o 180 stopni, wprowadzając do niego aspekty, o których pisałeś w temacie.
Dzięki temu, że kwas pokazał "mi piękno świata, jak i bagno mojego umysłu" (jest to straszne uproszczenie), mogłem pier***nąć krok milowy (samowyleczenie z alkoholizmu, nikotynizmu, palenia ganzy). Bardzo pomocne okazało się zwrócenie w stronę duchowości (zazen),co naturalnie spowodowane było przez indukowany tripami mózg.
Stąd wniosek, że psychodeliki przy odpowiednim podejściu i brane do pewnego momentu mogą być prawdziwą życiową komunią. Pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik Okwaszony nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3363 / 356 / 0
Ktos tu napisal ze zakochanie sie moze pomoc w depresji. Uwaga! Tez tak myslalem. Serio, moje zycie stawalo sie juz mniej chujowe i w ogole, bylo dobrze, az nagle poznalem ja. I co? I gowno, serce zlamane a neuroprzekazniki zaburzone mocno oksytocyna i love-dopamina.
Z miloscia jest tak jak z psychodelikami: nie warto sie w to bawic jesli samemu nie jest sie w pelni szczesliwym, bo mozna sobie tylko niepotrzebnie narobic kuku.
Hehe pierdolenie smutnego romantyka :P

Ze swojej strony, naturalny sposob na depresje: oczywiscie sport. Pol godzinne intesywne cardio i zycie staje sie o 100% lepsze. Z reszta, ktos juz to tu wspominal. ;)
  • 1674 / 106 / 0
Zajecie. Sport pasje. Wydawalem pismo, handlowalem roznymi zabawkami itd. Teraz praca kobieta masa na glowie. Odkad wiecej zycia w zyciu zle mi. Druga kwestia to ludzie. Jak mruk jestes, maruda to takie masz zycie. Ja krece beke. Usmiecham sie i życie jest lepsze. Pamietajcie zycie jest takie jakim my jestesmy. Jak masz to w dupie i nie umiesz nawet powiedziec dziekuje w zabce to nie dziwne ze potem tyle swiat daje. Przytaczam zawsze jeden przyklad. W pizzeri kiedys milo podeszlismy z moja owczesna do kelnerki. usmiech i parę slow na zasadzie ladnie wyglada i ze mila jak na te spelune zaowocowalo pizza za pol ceny. Jej usmiech bezcenny. Potem mowila ze w zyciu jej sie sypie a 3/4 klientow to buraki. A takie podejscie pomoze jej na caly dzien ;)
Uwaga! Użytkownik randomuser118 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1180 / 103 / 0
Tyler Durden pisze:
Świetny post, naprawdę. Pokazuje istotę depresji. Ale także pokazuje, że człowiek może zrozumieć w czym problem, bo najczęściej jest trudno to w ogóle zauważyć. Albo jak napisałaś - powstaje chęć buntu przed pozytywnymi zmianami.
SandS pisze:
Ja, po wypróbowaniu WSZYSTKIEGO, polecam sport, a głónie cardio - najlepiej bieganie. Tyle i aż tyle. Z jednej strony dla kogoś, kto nie rusza się - banał, z drugiej strony po prostu NIE DA SIĘ czuć źle, gdy się biega. NIE DA. Nie da się nie czuć się zajebiście.
SandS i Tyler, a co sądzicie o całowaniu się z Kimś?
Uwaga! Użytkownik jan potocki jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.