Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 47 / 8 / 0
Już samo nakłucie, bez podania niczego może doprowadzić do bliznowacenia ;)

Wiesz, tu nie chodzi o to, żeby dzielić włos na czworo, ale o to, że może ktoś jednak skorzysta, może ktoś zaopatrzy się w igły z filtrem do nabierania w strzykawkę i potem wymieni na czystą i dopiero coś sobie zapoda.

Niektórzy mają wiedzę i wyobraźnię, a inni nie i muszą mieć wszystko kawa na ławę i krok po kroczu rozpisane. Co wybiorą zrobić to już ich wola.

Trzeba szerzyć wiedzę minimalizując ryzyko. Jeśli komuś to uratuje dupę lub zaoszczędzi przykrych konsekwencji to uważam, że warto tych kilka słów więcej napisać. Może ktoś się dopiero waha przed spróbowaniem i pisanie o możliwych negatywnych skutkach spowoduje wybranie innej drogi? Nawet minimalne szanse nie są przecież zerowe.

https://pulsmedycyny.pl/medycyna/psycho ... arkotykow/
  • 58 / 5 / 0
dzisiajzburzony pisze:
@WithoutSoul walę w nogi ale nie wiem co masz na myśli pytając 16 czy 25. W ręce i nogi pukam tak samo ale nie znam teorii czy powinno się to inaczej robić.
Chodzi mi o długość igły bo np do dłoni używam 0.5 na 16 a wyżej na ręce używam 0.5 na 25. Chodzi mi o to czy żyły na nogach są głębiej niż na rękach..Bo nie umiem trafić mimo że widać że całuję w żyłę...

. Wogóle powiedzcie mi bo zawsze podczas wkłucia mam strach przed dużym bólem, czasem trafiam w takie miejsce że odczuwam drętwienie ręki taki coś ala prąd i czy ten strach jest realny?
  • 47 / 8 / 0
Na nogach są żyły bardzo głębokie, ale i są takie tuż pod powierzchnią skóry.

Strach zawsze jest realny. Najwyżej jego przyczyna może być urojona. Odczucia nigdy nie będą takie same, bo receptory nie są ułożone równomiernie na całym ciele. To bardzo indywidualne.
  • 919 / 225 / 0
Ja nigdy nie zawracałem sobie głowy długością igły. Najważniejsza jest jej średnica. Poruszam się od 0,33mm do 0,5mm z małymi wyjątkami do nawet 0,7mm. Zależnie od potrzeb. Jednak zaznaczam, że powyżej 0,5mm to już są raczej igły zbyt grube do podawania dożylnego.
Ja po prostu zawsze podaję w żyły powierzchniowe. Żaden ze mnie specjalista, żebym polował na głębokie, dodatkowo specjaliści też sobie pomagają USG.
Więc po pierwsze. Wal w te żyły które czujesz pod palcem, w najgorszym wypadku widzisz jej przebieg pod skórą. Wystarczy wtedy nawet insulinówka. Tylko dobierz odpowiedni kąt. Najlepszy będzie około 40°-45°, ale widziałem również jak podawali wbijając igłę praktycznie na sztorc. I pamiętaj o aspiracji. Wkłuwasz się pod skórę i już delikatnie ciągniesz tłoczek. Najpierw opuszczasz, potem jak myślisz, że przegapiłeś lub przebiłeś żyłę to odwrotnie. I polujesz w ten sposób na żyłę aż krew nie wleje się do pompki. Jak się wleje to stabilizujesz igłę, sprawdzasz czy jesteś na pewno w żyle i na pewniaka wszystko podajesz.

To miejsce to najprawdopodobniej nerw. A stać się może dużo. Zwłaszcza jak coś zrobisz źle. To poważna ingerencja w organizm.

@WithoutSoul
  • 631 / 118 / 0
Tak potwierdzam jak ci idzie taki prąd po długości ręki to dotykasz nerwu, lepiej uważaj @WithoutSoul
:tabletki:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.