Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
23
32%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 73

ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Miał ktoś kłopoty żołądkowe po miksie kurkuma + pieprz + woda + oliwa z oliwek ?
  • 1513 / 26 / 0
Podał byś ilości? To co napisałeś niewiele mówi.

Brzmi to jak zwyczajny fragment przepisu z książki kucharskiej :)

Pieprz działa drażniąco na przewód pokarmowy - większych ilościach może powodować rozwolnienie i pieczenie. Tłuszcze i inne przyprawy chyba też ciężej się trawi ale nie wiem jak powyższe.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 20 / / 0
Standardowo podawane tu dawkowanie, 2-3 łyżeczki czubate kurkumy + 1 łyżeczka pieprzu, 2-3 łyżki stołowe oliwy, woda 200ml. Dodam, że gdy z rana na czczo to wypiję, to jest wszystko w porządku, lecz w porach około posiłkówych już moze poskutkować 'luźnym stolcem'
  • 3959 / 148 / 0
organizm musi sie przyzwyczaic do tak duzych ilosci przypraw znanych mu w malych ilosciach. a przyzwyczaja sie, tak jak do ostrego jedzenia.
niedojebanie genetyczne
  • 1857 / 70 / 80
Zalek33 pisze:
Najlepszy mix to : Kurkuma (kamis ) cała paczuszka 20g + Imbir 2 czubate łyżeczki + 2 łyżeczki gałki muszkatołowej + 1 łyżeczka pieprzy Cayenne Chilli + łyżeczka Pieprzu Czarnego + Oliwa z Oliwek 3 łyżeczki + 8 kropelek olejku cynamonowego :cool:
Jakie działanie ma w tym miksie gałka muszkatołowa? Jadłem ją kiedyś żeby sie ućpać i straszne z niej gówno, jakie pozytywne działanie ma na organizm?
Zrobiłem tego drinka bez gałki (bo nie wiem co daje a działa psychoaktywnie beznadziejnie) i bez imbiru bo nie miałem w domu. No i tylko jakieś 10g kurkumy bo sie skończyła. Drink działa super! Chyba będę to codziennie wdupcał.
Działa podobnie jak etylofenidat tylko bez podkurwienia i z długotrwałym podniesieniem nastroju.
  • 561 / 40 / 0
gałka podwyższa poziom acetylocholiny a zarazem zmienia go na przyjemny, dodatkowo w takich dawkach działa antyseptycznie na wątrobę. :cool:
W takiej dawce jak podałem się tym nie ućpasz ani nie poczujesz specyficznego działania jakie powoduje :cheesy:
Imbir jest ważny dokup i wcinaj.
Kurkuma działa antagonistycznie do pieprzu wiec nie drażni żołądka , a przynajmniej znacznie mniej :-D
  • 17 / 1 / 0
Co mi bardziej zwiększy dostepność tej kurkumy i dostanie się do mózgu, lecytyna sojowa czy tabletki 10 mg z bioperiną ?? :wall:
  • 8 / / 0
Właśnie przyjąłem pierwszą dawke, 4 łyżeczki od prymatu + 1 łyżeczka pieprzy zmieszane z woda i wypite. Zobaczymy co będzie :)
  • 849 / 289 / 0
Zagotować mleko z masłem, dodać dwie łyżeczki pieprzu, jedną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki cynamonu, jedną łyżeczkę gałki muszkatołowej i dwaijścia gramów kurkumy - wszystko gotować jeszcze przez pintnaście minut gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
Bardzo dobra mikstura na przeziębienie czy depresję jesienną. A przedewszystkim działa.
  • 766 / 136 / 6
@dzosef
Ekstrakt kurkumy zawiera 50% kurkuminy (kurkuminoidów). Maksymalna dawka tego związku, która nie jest szkodliwa i działa jak natura chciała jest równa 2g. Nie zapomnij, że suplementacje zaczynamy zwykle od ilości dwa razy mniejszych i nasz kochany barwnik od 5 dni wzwyż zaczyna się kumulować w organizmie, co nieco ułatwia przypadkowe przedawkowanie.

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/turmeric - są także dawki.

Czyli możesz zjeść maksymalnie do 4g swojego ekstraktu dziennie. Przypominam, że p.o. na każdy 1g kurkuminy powinniśmy użyć 20-25mg piperyny. W Magicznym Ogrodzie jest taki fajny 10-procentowy ekstrakt pieprzu czarnego, polecam... nawet smak nie jest paskudny.

@Rand
JohnyHa kiedyś pisał, że kurkumina, cayenne i cynamon znoszą swoje efekty. Może za dużo piperyny dodajesz, to średniej mocy agonista H2 i powoduje spadek pH soku żołądkowego. Pij też wapń.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata