Jak na czczo (np. godzinę przed pierwszym posiłkiem) to wydaje mi się, że działa bardziej intensywnie i np. lepiej podbija działanie innych substancji - np. kofeina potrafi po pieprzu i kurkumie dużo bardziej stymulować.
Tradycyjnie używa się pieprzu z kurkumą jako przyprawy, więc z posiłkiem, jeżeli przyjmujemy profilaktycznie (na poprawę trawienia). Jeżeli próbujemy coś zaleczyć - to większe dawki z tłustym mlekiem i miodem. Moim zdaniem nie ma różnicy, ale nigdy też nie używałem tych przypraw jako "leku".
Będę zdawał tu relacje. Na start wziąłem niecałą łyżeczke czarnego pieprzu, po 30 minutach 3 łyżeczki kurkumy + łyżka oliwy z oliwek.
Efektów zero, więc wrócę po kilku dniach codziennego brania po 2 razy i zobaczymy. Okazjonalnie lubię sie naćpać gałką muszkatołową, więc to też będzie miało znaczenie.
Przypomnę też, jakoby kurkuma działa korzystnie na odchudzanie, a także przyśpiesza porost włosów, a przynajmniej coś takiego tutaj od paru osób przeczytałem. Trzeba brać to rzecz jasna sceptycznie, bo widziałem tutaj również jak ktoś mówił, o tym że Hindusi to tacy wspaniali, zawsze pogodni, powabni i opanowani ludzie, właśnie dlatego że wpieprzają tyle kurkumy w potrawach. Pomyliło się komuś z Japończykami. Oni słyną ze swojego genetycznie wbudowanego Senijaku, honoru i skromności, zaś Hindusi słyną z tego że to najwięksi awanturnicy, zawadiacy i creep'y jakich współczesna cywilizacja miała przykrą okazję zaznać. Oczywiście zaledwie 98% z nich taka jest, a reszta to prawdziwi ludzie zasługujący na powietrze. Żartuje, nie jestem aż takim rasistą.
Dobra metoda:
Kilka lat temu ktoś tu pisał, by kurkumę dodać do miski, zmieszać z pieprzem i stopniowo dodawać kropelki wody, mieszając by zrobić z tego paste, z której później zrobi się kulki, które finalnie zaschną i będzie można je połknąć jak pigułke. Tej metodzie również dam szanse i powiem czy działa!
PS Gdy mnie najdzie ochota na kodeine - zdam tutaj raport czy kurkuma wpływa w jakimś stopniu na haj. Dla przykładu Gałka muszkatołowa zamienia odrobine kodeiny w istny haj heroinowy. Jeśli ktoś chce więcej szczegółów, wystarczy zapytać.
PS2 to najlepsza konsola
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu
Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków
Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.