Jak na czczo (np. godzinę przed pierwszym posiłkiem) to wydaje mi się, że działa bardziej intensywnie i np. lepiej podbija działanie innych substancji - np. kofeina potrafi po pieprzu i kurkumie dużo bardziej stymulować.
Tradycyjnie używa się pieprzu z kurkumą jako przyprawy, więc z posiłkiem, jeżeli przyjmujemy profilaktycznie (na poprawę trawienia). Jeżeli próbujemy coś zaleczyć - to większe dawki z tłustym mlekiem i miodem. Moim zdaniem nie ma różnicy, ale nigdy też nie używałem tych przypraw jako "leku".
Będę zdawał tu relacje. Na start wziąłem niecałą łyżeczke czarnego pieprzu, po 30 minutach 3 łyżeczki kurkumy + łyżka oliwy z oliwek.
Efektów zero, więc wrócę po kilku dniach codziennego brania po 2 razy i zobaczymy. Okazjonalnie lubię sie naćpać gałką muszkatołową, więc to też będzie miało znaczenie.
Przypomnę też, jakoby kurkuma działa korzystnie na odchudzanie, a także przyśpiesza porost włosów, a przynajmniej coś takiego tutaj od paru osób przeczytałem. Trzeba brać to rzecz jasna sceptycznie, bo widziałem tutaj również jak ktoś mówił, o tym że Hindusi to tacy wspaniali, zawsze pogodni, powabni i opanowani ludzie, właśnie dlatego że wpieprzają tyle kurkumy w potrawach. Pomyliło się komuś z Japończykami. Oni słyną ze swojego genetycznie wbudowanego Senijaku, honoru i skromności, zaś Hindusi słyną z tego że to najwięksi awanturnicy, zawadiacy i creep'y jakich współczesna cywilizacja miała przykrą okazję zaznać. Oczywiście zaledwie 98% z nich taka jest, a reszta to prawdziwi ludzie zasługujący na powietrze. Żartuje, nie jestem aż takim rasistą.
Dobra metoda:
Kilka lat temu ktoś tu pisał, by kurkumę dodać do miski, zmieszać z pieprzem i stopniowo dodawać kropelki wody, mieszając by zrobić z tego paste, z której później zrobi się kulki, które finalnie zaschną i będzie można je połknąć jak pigułke. Tej metodzie również dam szanse i powiem czy działa!
PS Gdy mnie najdzie ochota na kodeine - zdam tutaj raport czy kurkuma wpływa w jakimś stopniu na haj. Dla przykładu Gałka muszkatołowa zamienia odrobine kodeiny w istny haj heroinowy. Jeśli ktoś chce więcej szczegółów, wystarczy zapytać.
PS2 to najlepsza konsola
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści
W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.
KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych
Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.