Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 97 / 3 / 0
@LeszekSmieszek psychika na pewno nie. Dziwna dosyć sytuacja bo ogólnie jak się kawę pije jakiś czas to nie sprawia ona zbytnio problemów a nawet nie powinno być problemów z żołądkiem.
  • 82 / 10 / 0
Wziąłem dzisiaj (yumka:)) 250g palonej kawy sypanej LAVAZZA. Nie jest to S-klasa kaw (nawet takich z sieciówek), acz szczerze niewiele niżej, jak na sklepowy asortyment. Piję w kubku, 2 kopiaste łyżeczki i czuję, że wywali z kapci :D Ostatnio piłem lepszą , ale nie było (Dallmayr). Z wiekiem człowiek chyba zauważa, że rozpuszczalne kawy (a kiedyś lubiłem krönung) to odpad chemia i nowotwory niewspominam że smak o wiele gorszy.
Podobnie zresztą z herbatą tylko liściasta innej nie wypiję a kiedyś tylko lubiłem te torebkowe.
Śniadanie, nowe prochy, benzo doraźnie na początek, dobra kawa - dzień od rana na pozytywnych wibracjach.
  • 27 / 1 / 0
Na mnie kawa nie dziala w ogóle stymulująco, niezależnie od ilości czy są to dwie łyżki czy cztery sypanej dziala tak, że usypiam. Zastanawia mnnie to czy to nie jeden z objawów ADHD.
Uwaga! Użytkownik VandalBunny jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 37 / 7 / 0
Od lat piję różne kawy i mam wrażenie, że z Lavazzą jest trochę jak z „bezpiecznym wyborem” — może nie zawsze robi efekt wow jak jakieś świeżo palone kraftowe ziarna, ale ciężko trafić totalną padakę. Do codziennego picia naprawdę daje radę.

Najbardziej chyba siedzi mi Crema e Aroma i Qualità Rossa. Ta pierwsza bardziej kremowa i „kawiarniana”, druga taka klasyczna włoska kawa — mocniejsza, trochę bardziej gorzka, dobra z mlekiem. Super Crema też spoko pod ekspres ciśnieniowy, szczególnie jak ktoś lubi bardziej łagodny smak bez kwasowości.

W ogóle mam wrażenie, że Lavazza jest robiona bardziej pod styl włoski niż trzecią falę — mniej owocowych klimatów, więcej czekolady, orzechów i klasycznej goryczki. Jednym to pasuje, inni powiedzą że „nudna”, ale do porannej kawy imo bardzo solidna.

Ktoś jeszcze tutaj regularnie pije kawę? Jak tak to jaką preferujecie?
  • 1052 / 152 / 0
Dla mnie wspomniana marka jest lepszą od tych niemieckich sprzedawanych na polskim rynku. Dobra kawa jest o poranku i mnie pobudza raczej dobrze choć kawoszem jestem od wielu lat.
  • 30 / 2 / 0
Mam podobne odczucie Lavazza to taki „bezpieczny standard”, który nie zaskakuje, ale też rzadko rozczarowuje, szczególnie jeśli ktoś lubi bardziej klasyczny, włoski profil niż owocowe specialty.
  • 2975 / 256 / 0
Siema, mam problem z kawą %-D Od jakiegoś czasu po wypiciu kawy dostaję bardziej sedację i zamulenie niż pobudzenie po kawie, 2 yerby wypite po kawie nie zmieniły tego stanu rzeczy, niby lekki kop (psychiczny) jest, ale fizycznie osłabiony jestem zamiast pobudzony. OCB ? Zwykle po kawie miałem kopa fizycznego (tzn do pracy fizycznej), teraz po wypiciu yerby mam psychicznego, ale od kawy dalej zamuła. Nie mam chwilowo czasu rozpracowywać tego od strony biochemicznej, może ktoś miał ostatnio podobnie i wie w czym problem ? Czuję się jak po jakimś niedojebanym speedballu, gdzie nie wiem czy być pobudzony czy zamulony (choć psychika sama z siebie mówi aby być pobudzonym, a fizyczność swoje i ciągnie w dół). Pojebania mózgu idzie od tego dostać.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
  • 37 / 7 / 0
Jest wiele zmiennych, które mogą na to wpłynąć - inne substancje, które przyjmujesz do obiegu, dieta, aktywność fizyczna, tryb pracy zawodowej, zakwaszenie organizmu etc.
  • 3207 / 389 / 0
Tak może być z paru powodów :
- chroniczne niedosypianie/zaburzony rytm snu
- SSRI
- niedobory witamin w organiźmie
- tolerka na kofeinę (za dużo kaw pijesz)
  • 30 / 2 / 0
Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz: kofeina działa głównie przez blokowanie receptorów adenozyny, ale jeśli organizm jest już mocno przemęczony albo przeciążony stresem, to czasami zamiast „czystego pobudzenia” pojawia się właśnie dziwny stan rozjazdu głowa chce działać, a ciało jest zajechane i reaguje zamuleniem. Sporo osób opisuje to przy długotrwałym niedosypianiu albo po okresach mocnego przeciążenia układu nerwowego.
ODPOWIEDZ
Newsy
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów

Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.

CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.