Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 97 / 3 / 0
@LeszekSmieszek psychika na pewno nie. Dziwna dosyć sytuacja bo ogólnie jak się kawę pije jakiś czas to nie sprawia ona zbytnio problemów a nawet nie powinno być problemów z żołądkiem.
  • 82 / 10 / 0
Wziąłem dzisiaj (yumka:)) 250g palonej kawy sypanej LAVAZZA. Nie jest to S-klasa kaw (nawet takich z sieciówek), acz szczerze niewiele niżej, jak na sklepowy asortyment. Piję w kubku, 2 kopiaste łyżeczki i czuję, że wywali z kapci :D Ostatnio piłem lepszą , ale nie było (Dallmayr). Z wiekiem człowiek chyba zauważa, że rozpuszczalne kawy (a kiedyś lubiłem krönung) to odpad chemia i nowotwory niewspominam że smak o wiele gorszy.
Podobnie zresztą z herbatą tylko liściasta innej nie wypiję a kiedyś tylko lubiłem te torebkowe.
Śniadanie, nowe prochy, benzo doraźnie na początek, dobra kawa - dzień od rana na pozytywnych wibracjach.
  • 27 / 1 / 0
Na mnie kawa nie dziala w ogóle stymulująco, niezależnie od ilości czy są to dwie łyżki czy cztery sypanej dziala tak, że usypiam. Zastanawia mnnie to czy to nie jeden z objawów ADHD.
Uwaga! Użytkownik VandalBunny jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 21 / 5 / 0
Od lat piję różne kawy i mam wrażenie, że z Lavazzą jest trochę jak z „bezpiecznym wyborem” — może nie zawsze robi efekt wow jak jakieś świeżo palone kraftowe ziarna, ale ciężko trafić totalną padakę. Do codziennego picia naprawdę daje radę.

Najbardziej chyba siedzi mi Crema e Aroma i Qualità Rossa. Ta pierwsza bardziej kremowa i „kawiarniana”, druga taka klasyczna włoska kawa — mocniejsza, trochę bardziej gorzka, dobra z mlekiem. Super Crema też spoko pod ekspres ciśnieniowy, szczególnie jak ktoś lubi bardziej łagodny smak bez kwasowości.

W ogóle mam wrażenie, że Lavazza jest robiona bardziej pod styl włoski niż trzecią falę — mniej owocowych klimatów, więcej czekolady, orzechów i klasycznej goryczki. Jednym to pasuje, inni powiedzą że „nudna”, ale do porannej kawy imo bardzo solidna.

Ktoś jeszcze tutaj regularnie pije kawę? Jak tak to jaką preferujecie?
  • 1050 / 152 / 0
Dla mnie wspomniana marka jest lepszą od tych niemieckich sprzedawanych na polskim rynku. Dobra kawa jest o poranku i mnie pobudza raczej dobrze choć kawoszem jestem od wielu lat.
  • 26 / 2 / 0
Mam podobne odczucie Lavazza to taki „bezpieczny standard”, który nie zaskakuje, ale też rzadko rozczarowuje, szczególnie jeśli ktoś lubi bardziej klasyczny, włoski profil niż owocowe specialty.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?

Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.

Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.

Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.