Więcej informacji: Arylcykloheksaminy w Narkopedii [H]yperreala
U jednego vendora ostatnio zagościło.
Wzór sumaryczny
C₁₅H₂₀F₃N
Nazwa systematyczna (IUPAC)
N-etylo-1-[3-(trifluorometylo)fenylo]cykloheksyloamina
Struktura chemiczna
Substancja ta należy do klasy arylocykloheksyloamin. Jej struktura składa się z trzech głównych elementów:
Pierścień cykloheksanu: Centralny element cząsteczki.
Grupa aminowa: Podstawienie N-etylowe (grupa etylowa dołączona do azotu), co jest
charakterystyczne dla analogów PCE.
Pierścień aromatyczny (fenylowy): Dołączony do pierwszego węgla cykloheksanu, z podstawieniem trifluorometylowym (-CF₃) w pozycji 3 (meta).
3-TFM-PCE (znany również jako 3-Trifluorometyl-PCE) to nowa substancja psychoaktywna z grupy arylocykloheksyloamin, będąca analogiem eticyklidyny (PCE). W 2025 roku jest ona klasyfikowana jako tzw. research chemical o działaniu dysocjacyjnym.
Czym jest 3-TFM-PCE?
Pod względem chemicznym jest bliskim krewnym substancji takich jak ketamina, DCK czy 3-MeO-PCE. Działa głównie jako antagonista receptora NMDA, co prowadzi do przerwania komunikacji między różnymi ośrodkami w mózgu.
Główne efekty działania:
Dysocjacja: Uczucie odseparowania umysłu od ciała oraz od otoczenia.
Zmiany sensoryczne: Zniekształcenia wzrokowe i słuchowe, zmiany w postrzeganiu czasu.
Pobudzenie/Mania: Podobnie jak inne pochodne PCE, może wykazywać silniejszy komponent stymulujący niż ketamina.
I co najlepsze jest to dostępne stacjonarnie, pasowało by wzór znaleźć.
Przyjrzę się dokładniej później, a na razie powiem tyle, że interesuje mnie na ile to jest zbliżone do DCK. Nie jestem fanem stymulujących arylek, dlatego opis raczej mnie zniechęca. Obawiam się też uczucia strucia. Ja wolę czyste doświadczenie z dobrym headspace, klarownością itd., coś jak DCK, chociaż ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz tak naprawdę przedawkować i to co się działo to ja pierdolę
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
Dysocjant z tego rodzaju unikalnymi, ciekawymi efektami by się przydał, a nie kolejne odklejające, spidujące, podtruwające, fluorowe coś.
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
02 stycznia 2026Vetulani44 pisze: @nCuX Co to znaczy stacjonarnie? W NL to wiele rzeczy jest stacjonarnie a z tego co wiem różne rc shopy robią dostawę na drugi dzień, czasem chyba nawet tego samego dnia.
Przyjrzę się dokładniej później, a na razie powiem tyle, że interesuje mnie na ile to jest zbliżone do DCK. Nie jestem fanem stymulujących arylek, dlatego opis raczej mnie zniechęca. Obawiam się też uczucia strucia. Ja wolę czyste doświadczenie z dobrym headspace, klarownością itd., coś jak DCK, chociaż ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz tak naprawdę przedawkować i to co się działo to ja pierdolęPo części zostało mi do tej pory... Może kiedyś to opiszę...
edit
Był dostępny.
02 stycznia 2026Zgienty pisze: Dużo fluoru, może być toksyczne.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.