Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
Twój ulubiony naturalny psychedelik
ayahuasca (i jej analogi)
26
8%
changa
11
3%
Gałka muszkatołowa
12
4%
Grzyby psylocybinowe
122
37%
iboga
3
1%
Kaktusy meskalinowe
20
6%
Konopie i ich przetwory
62
19%
Muchomor czerwony/plamisty
6
2%
Powojowate
18
5%
Psiankowate (bielunie/lulek/belladonna/mandragora)
2
1%
Szałwia wieszcza
35
11%
Inne
11
3%

Liczba głosów: 328

ODPOWIEDZ
  • 657 / 8 / 0
Paoliusz pisze:
Oj tam, oj tam, od kilkunastu białych tabletek jeszcze nikt nie umarł. Chociaż może umarł... nevermind. :-D
Człowieku, zbieram swe żniowo jak na wiosne drobny mak :gun:
Uwaga! Użytkownik Akodeen jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 459 / 2 / 0
@Cyrio
Nie wiem, to musi być przypadkowości efekt. Albo ktoś ma zrytą banię :-D .
Avik odnosi się raczej do geometrii fraktalnej i buddyzmu, sam byłem w dzieciństwie raczej fanem koziołka matołka niż Muminków, może to dlatego. :huh:
[ external image ]
Za to muszę przyznać, że świetnego avatara ma Akodeen. Brakuje tam chyba tylko niejakiej baby i jej bicykla... %-D
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2013 przez Paoliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 422 / 1 / 0
Przypadkowości efekt mistrzu Yoda, powiadasz, być musi?

też bym się wypierał na twoim miejscu...i niecnie insynuował, że to wcale nie tak - to pewnie moja "zryta" psyche (jakbym był babką to dorzuciłbym coś o patriarchalnym porządku świata oraz o tym jak bardzo szowinistyczne było to co napisałeś)
wiesz - nie siedziałem, kontemplując awatary - akurat tak wyszło, że napisałem poprzedni post, zająłem się czymś innym a stronka została na ekranie - dlatego ten "edit"
...sam byłem zaskoczony

czy sugerujesz, że to Koziołek Matołek wpłynął na późniejsze zainteresowanie buddyzmem i fraktalami?
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 657 / 8 / 0
Paoliusz pisze:
Za to muszę przyznać, że świetnego avatara ma Akodeen. Brakuje tam chyba tylko niejakiej baby i jej bicykla... %-D
Się gra, się ma. Bicykl mam ze zobą. Zainstalowałem tego patcha.
Uwaga! Użytkownik Akodeen jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 459 / 2 / 0
@Cyrio

Nie wiem, na ile psychodeliczny może być koziołek matołek, ale z pewnością nie występuje w nim buka :-P
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 422 / 1 / 0
@Paoliusz
pamiętaj że nie wszystko złoto co się święci...
(tak jak i wilk nosi razy kilka zanim mu się ucho nie urwie)
Nie twierdzisz chyba, że jak się pojawia Buka to się robi psychodelicznie oraz jej nieobecność jest dowodem zdecydowanego braku psychodeli? Skąd się w takim razie biorą nie-Bukowe odmienne stany świadomości?
Chciałbym zauważyć też, że Tove Jansson wydał pierwszą książkę z serii muminki w 1945, pierwszy oficjalny trip na LSD datowany jest na 1943, nie chce mi się sprawdzać na jakim etapie rozwoju tego cyklu pojawia się Buka (wydaje mi się, że w książce nie było, pojawia się dopiero w filmie) ale nawet jeśli pojawia się od początku cyklu o Muminkach, to zdecydowanie są dowody na tripowanie przed erą Buka-ńską

przykładasz do niej strasznie dużą wagę, wiesz?
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 422 / 3 / 0
Buki nie było w książce? Jak śmiesz!

Dla mnie szczytem muminkowej psychodeli nie jest buka, a hatifnatowie.

[ external image ]
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 422 / 1 / 0
@zWidzian
trauma wywołana nimi w dzieciństwie sprawiła, że zupełnie o nich zapomniałem
dzięki...ku#$a, po prostu ku@#a dzięki

łaa - pamiętam przerażenie tych Muminków jak siedziały w swojej chacie i wszędzie ciągnęły się bezkresne połacie tych stworów
takie małe oświecenie - satori, właśnie miałem:
ta bajka była cięższa niż cała ta głupia i bezsensowna przemoc jaką dzisiaj dzieciaki dostają w kreskówkach
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 459 / 2 / 0
Taaa, w dzisiejszych bajkach są tony drzących krzywe twarze potworków (udających ludzi), nie ma natomiast żadnego straszaka.
A ten powinien być zawsze. Sam fakt, że już dawno temu był Krampus, potem czarna wołga, cygański tabor, buka i tak dalej? A teraz?! Nie ma czym dzieci straszyć i widać efekty: Gimbaza, gimbaza, gimbazaaa... !

BTW. Hatifnatowie byli oczywiście niesamowici. Zawsze pojawiali się wraz z elektrycznością w powietrzu. Parafrazując przysłowie: Hatifnat przed burzą.

Oj, dziś już nie robią takich bajek jak kiedyś...
Dawniej to i bardziej ciekawe były, z sensem, wyobraźnie rozwijały. A najlepsze były oczywiście te psychodeliczne motywy. No bo smerfy żyły w wielkich grzybach, gumisie chlały napój wyskokowy, muminki to nawet nie będę wspominał (latanie na chmurach?). A dziś? Kosmici, wróżki pierdziuszki i wechikuły czasu z kartonu. Nonsens.

Chociaż muszę przyznać, że jest jeden wyjątek. Są to bajki dla tzw. najmłodszych. Najlepsze są te dla niemowlaków (niektóre sprawiają wręcz wrażenie dla noworodków), np. Boohbah. Te to mają psychodelii. Może jednak to dmt w okresie okołoporodowym to nie mit...?

[ external image ]
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2013 przez Paoliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 422 / 1 / 0
Paoliusz pisze:
Taaa, w dzisiejszych bajkach są tony drzących krzywe twarze potworków (udających ludzi), nie ma natomiast żadnego straszaka.
słyszałeś o koncepcie "doliny osobliwości" (uncanny valley)?
zapewniam, że przy większych projektach - ekipa czuwa nad tym na ile te potworki mają udawać ludzi i dawkuje to z niezłą precyzją

z takich dziwnych bajek z dzieciństwa to pamięta ktoś "Wyspę niedźwiedzi"?
http://www.youtube.com/watch?v=zHlK3wv3_lg
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Dolnośląscy policjanci i największe uderzenie w przestępczość narkotykową w historii UE

Ponad 9,3 tony zabezpieczonych narkotyków, 1000 ton prekursorów chemicznych, dziesiątki zlikwidowanych laboratoriów i ponad 85 zatrzymanych osób w wielu krajach Europy – to bilans największej w historii Unii Europejskiej operacji wymierzonej w produkcję i dystrybucję narkotyków syntetycznych. Sprawę zapoczątkowali i od 2022 roku prowadzili funkcjonariusze Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową KWP we Wrocławiu wraz z prokuratorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej we Wrocławiu.

Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną

Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.

Długie trzymanie dymu z marihuany – czy zwiększa fazę? Fakty o wchłanianiu THC

To widok znany z każdego filmu o stonerach i wielu imprez. Ktoś bierze potężnego bucha z bonga lub jointa. Zaciska usta, robi się czerwony na twarzy. Wierzy, że trzymanie dymu w płucach sprawi, że marihuana zadziała mocniej.