O co mi chodziło. Regularnie jeździłem NL\PL , od kiedy jesteśmy " Europą " , nie ma granic etc. Nie spotkałem się z tzw. " trzepaniem " - jedynie okazanie dowodu , prawa jazdy - rutyna. Cześć do widzenia pa , dalej ruszałem.
Tu też masz rację - granica PL \ DE - czesto widziałem parę suk, pieski i ściągnięte busy przewożące ludzi.
Więc do końca nie jest tak kolorowo.
Na narkotyczne typu > MPH , czy opiody nalezy miec zawsze recepte, nie wiem jak jest w przypadku tramca czy jego mixow . Generalnie takie ilosci i recepta przy sobie, nie masz obowiazku niczego deklarowac. Info sprzed kilku lat. Czasem rozne leki sa na roznych listach zaleznie od kraju.
19 kwietnia 2018qwertz pisze: Z tego co mi wiadomo w wiekszosci krajów EU mozna na wlasny uzytek zapas na 3 miesiace lekow o charakterze nienarkotycznym oraz zapas na 1 miesiac lekow narkotyczncych.
Na narkotyczne typu > MPH , czy opiody nalezy miec zawsze recepte, nie wiem jak jest w przypadku tramca czy jego mixow . Generalnie takie ilosci i recepta przy sobie, nie masz obowiazku niczego deklarowac. Info sprzed kilku lat. Czasem rozne leki sa na roznych listach zaleznie od kraju.
oraz substancji psychotropowych,
tutaj lista substancji:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wykaz_%C5 ... #Grupa_I-N
MUSISZ wystąpić do wojewódzkiego inspektora farmaceutycznego o wydanie zaświadczenia niezbędnego do wwozu/wywozu takiego leku. Nawet jeżeli masz jedną tabletkę morfiny i chcesz z nią przekroczyć granicę popełniasz przestępstwo określone w ustawie.
Tutaj informacja GIF https://www.gif.gov.pl/pl/urzad/obsluga ... i-psy.html
A na koniec ciekawa informacja dotycząca proponowanych zmian ustawowych...
https://www.termedia.pl/mz/Zbigniew-Zio ... 29628.html
Jestem pewny, że będa "przeciwdziałać" próbom przewozu akurat nie całej ciężarówki, a 3 opakowań oxy... Polska.
Gdyby mieli kontrolować autobusy tak dokładnie granica była by zamknięta.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
01 maja 2018UJebany pisze: Ja bez problemu przez granice przewiozłem 4 paczki Rispoleptu 2 mg i nikt nie robil problemów.
tak pierdolisz...jakby cie przetrzepali, zobaczyli co masz i powiedzieli ok- to byłoby "bez problemów"
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
01 maja 2018UJebany pisze: Mialem w walizce, ktora przechodzila przez bramke.Wiec jakby celników zainteresowało co to za leki i chcieliby sie wglebic to by to zrobili a wiec przeszedlem bez problemów.
To jest kwestia szczęścia i ludzi którzy decydują o sprawdzaniu asortymentu w walizce. Mi zdarzyło się wwieźć 5 opakowań benzo do kraju gdzie posiadanie tych leków skończyłoby się konfiskatą oraz grzywną. Koledze który pojawił się na tym samym lotnisku tydzień później przechwycono kilka paczek papierosów schowanych luzem w walizce. Wszystko zależy jak trafisz.
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.